Jump to content
Sign in to follow this  
danielson83

Wsparcie przy własnej kompozycji

Recommended Posts

Witam,

Chciał bym uwarzyć jasne piwo coś w stylu Kolscha, zależy mi również na mocnej goryczce i aromacie chmielowym, gęstość ok 12°Blg

Surowce:

4 kg - Pilzneński

0,5kg- Wiedeński

 

Planuję zacierać tak:

 

Całość wsypać do wody o temp. 55 °C

ok 52°C -10 min

64°C -30min

72°C -30min

78°C° -filtracja

 

Chmielenie 60 min

 

magnum granulat (15%a-k) 10gr-60min

perle granulat (8,2% a-k) 25gr

15gr-30min

10gr-5min

 

Drożdże zwykłe US-05, i tu pytanie czy lepiej burzliwą przeprowadzić w 15-16°C czy może 18-19°C bo mam dwa pomieszczenia do wyboru?

Proszę o ocenienie, ewentualne sugestie rady etc. wszystko mile widziane

 

Pzdr;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takim zasypie i takim chmieleniu powinieneś otrzymać ok. 25 L piwa 12BLG o IBU ok. 60. Zależy dla kogo ale bardzo mocna goryczka to jeszcze nie jest. IPA podchodzą, pod 120 więc zwiększył bym ilość tego magnum ja chcesz aby ci język wykręcało.

Osobiście wolę piwa fermentujące w niższych temp. mają miej fuzlowatych i innych posmaków. Zależy jak kto lubi.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie bardzo dobra receptura, fermentuj raczej w chłodniejszym pomieszczeniu.

 

Jakbym miał zasugerować jakieś zmiany, to zwiększ ilość chmielu na aromat do ok. 20g na 5 min. gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sobą mam dopiero dwie pszenice zacierane, a chmielenie Lubuskim także chciał bym trochę goryczki tym razem uzyskać...

Czyli raczej chmielu więcej

Magnum 15gr?

Perle 35 gr?

 

A tak jeszcze przy okazji czy wymagane jest coś w "stylu" lagerowania po refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostałbym przy takim chmieleniu:

60' - Magnum 10g

30' - Perle 15g

5' - perle 20g

W ten sposób uzyskasz 33 IBU chmieląc szyszką, a 36 IBU jeżeli masz granulat. To już co najmniej 2 razy więcej niż w większości "sklepowych" piw :/

 

Po refermentacji to już tylko degustacja jest wymagana :D Lagerowanie możesz odpuścić.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.