Jump to content
Sign in to follow this  
domanw

pierwsza warka chyba cos nie tak :(

Recommended Posts

witam wszystkich,

 

 

w niedziele zaczalem swoja przygode z piwowarstwem,

ruszyla pierwsza warka oparta o ekstrakt,

przegotowanie ekstraktu + dolanie wody,

rozrobilem drozdze dodalem do "brzeczki"

cos mi nie pasuje bo sama brzeczka miala ok 5blg,

moze cos zle mierzylem ale wydaje mi sie ze to za malo,

wiadro przykrylem pokrywka i stoi w temp. ok 18st

po 2 dniach w fermentatorze jest tylko lekka piana a piwo jakos niemrawo pracuje,

 

czy cos z tego piwa cos bedzie ??

 

 

pozdrawiam

Domanw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum!

 

Najlepiej napisz coś więcej o tej warce.

Jaki i ile ekstraktu. Ile wody. Będzie można coś więcej powiedzieć o ekstrakcie.

 

Jeśli piwo pracuje, to tylko czekać na efekty i być dobrej myśli :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję decyzji o rozpoczęciu warzenia:)

 

W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg?

 

Podaj dokładnie co zrobiłeś - ile ekstraktów, ile wody, jakie drozdże etc - zobaczymy czy coś było nie tak.

 

Czasami powstaje mało piany - nie musi to oznaczać, że drożdże słabo pracują. Na pianę wpływa wiele czynników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiec po kolei:

 

ekstrakt to

Nachmielony ekstrakt słodowy pszeniczny piWES-03 1,7 kg

 

zagotowany z ok 3-4l wody przez ok 10min

do tego kolejne ok. 15l chlodnej i wszystko do ok. 25 stopni,

drozdze Nottingham rozrobione przez ok 30min dodane do brzeczki,

 

 

zagladam do fermentatora raz dziennie i jakos ruchu wyraznego nie widze,

nie mam narazie rurki a wiadro lekko przykryte szczelna pokrywka

 

gdzie moze byc blad ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg?

wlasnie nie sprawdzilem dokladnie napewno ponizej 30 stopni, ale napewno nie bylo dokladnie 20 :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
wiec po kolei:

 

ekstrakt to

Nachmielony ekstrakt słodowy pszeniczny piWES-03 1,7 kg

 

zagotowany z ok 3-4l wody przez ok 10min

do tego kolejne ok. 15l chlodnej i wszystko do ok. 25 stopni,

drozdze Nottingham rozrobione przez ok 30min dodane do brzeczki,

 

 

zagladam do fermentatora raz dziennie i jakos ruchu wyraznego nie widze,

nie mam narazie rurki a wiadro lekko przykryte szczelna pokrywka

 

gdzie moze byc blad ??

Nigdzie. Z puchy 1.7kg tyle będziesz miał. Do "normalnego" piwa używa się 2 puch ekstraktu, 1 nachmielonej i 1 niechmielonej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nigdzie. Z puchy 1.7kg tyle będziesz miał. Do "normalnego" piwa używa się 2 puch ekstraktu, 1 nachmielonej i 1 niechmielonej.

no dobra co z tym dalej, nie bedzie "normalnego" piwa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli na 20l wody dałeś sam ekstrakt 1,7 kg i mierzyłeś w około 30°C, to faktycznie może być koło 5°Blg. Puszka 1,7 kg WESa jest na 12l

 

edit: Kup jeszcze jeden ekstrakt, rozpuść w 3l wody i dolej do wiadra.

 

http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html

http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-pszeniczny-17kg-p-23.html

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewtarget gęstość takiej receptury oszacował na ok, 6,5°Blg, więc sprawdziłeś mniej -więcej dobrze.

 

Teraz po kolei:

 

1) nie zaglądaj za często do fermentora

2) sprawdź wyskalowanie aerometru - zobacz ile pokazuje w czystej wodzie.

3) dałeś za mało ekstraktu lub za dużo wody

4) nie zrażaj się, najprawdopodobniej wyjdzie coś pijalnego. Słabego, wodnistego, ale pijalnego i zapewne smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak zgoda prawi

z 2 puch wyjdzie Ci ok 20l normalnego piwa (12°Blg)

z 1 puchy albo masz 10l -12°Blg albo 20l-6°Blg

 

Z Twoim piwem pewnie wszystko w porządku, nie panikuj, spokojnie, cierpliwie

Wyjdzie słabe % i wodnite w smaku.

 

Więcej czytaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki panowie za pomoc,

 

postanowilem dokupic puszke slodu i dolac

 

stad moje pytanie zakladajac ze jutro dotrze paczka z HomeBrewering moge spokojnie to rozrobic i dolac ?

mimo ze w sumie fermentacja burzliwa (u mnie nie za bardzo) trwa juz 4 dzien ??

jak dlugo to jeszcze trzymac ??

 

 

niezrażony problemami od razu postanowilem nabyc slody do kolejnej warki,

Alt Bier 12°Blg

http://www.homebrewing.pl/alt-bier-12stblg-zestaw-surowcow-p-259.html

 

musze spokojnie poczytac o zacieraniu oraz zorganizowac kadz zacierna ;)

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak teraz tzn. jutro dodasz nową puszkę to fermentacja burzliwa znowu ruszy, bo drożdże dostaną świeżą porcję cukrów.

Jeszcze jedna uwaga - nie dolewaj tej drugiej rozpuszczonej puszki gorącej, żeby nie ubić drożdży.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

słodu nie sprzedają w puszkach, tylko w workach ;) Taka uwaga na przyszłość - wyrażajmy się precyzyjnie, ekstrakt to ekstrakt a słód to słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jutro przyjedzie ekstrakt,

rozcienczona dolewka w 2-3 litrach w temp ponizej 30st,

mysle ze lepiej to przegotowac aby uniknac zakazenia,

 

czas fermentacji leci od poczatku tak do 5 blg ??

 

zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem?

moze jakis obrazkowy LINK

 

dzieki panowie za wszelka pomoc :/

wasze zdrowie :D

Edited by domanw

Share this post


Link to post
Share on other sites

5°Blg to trochę za dużo. Trzymaj w fermentatorze do zatrzymania się fermentacji, a nie do konkretnego blg.

 

 

zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem?

moze jakis obrazkowy LINK

Najprościej to zacierać w garnku a filtrować w fermentatorze z kranikiem i z filtratorem z oplotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzieki panowie za pomoc,

 

postanowilem dokupic puszke slodu i dolac

 

stad moje pytanie zakladajac ze jutro dotrze paczka z HomeBrewering moge spokojnie to rozrobic i dolac ?

mimo ze w sumie fermentacja burzliwa (u mnie nie za bardzo) trwa juz 4 dzien ??

jak dlugo to jeszcze trzymac ??

 

 

niezrażony problemami od razu postanowilem nabyc slody do kolejnej warki,

Alt Bier 12°Blg

http://www.homebrewing.pl/alt-bier-12stblg-zestaw-surowcow-p-259.html

 

musze spokojnie poczytac o zacieraniu oraz zorganizowac kadz zacierna :/

 

pozdrawiam

Mam prośbę używaj polskich znaków , to nie onet :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem?

moze jakis obrazkowy LINK

Co do konstrukcji kadzi zacierno - filtracyjnej, to polecam kega 50l z wspawanym kawałkiem rurki obustronnie gwintowanej. Z zewnątrz nakręcasz zawór a od środka przykręcasz filtrator z oplotu. W garnku nie polecam wiercić otworu bo emalia odpryśnie, przy opcji garnka trzeba wykonać filtrator zatapiany.

Gratuluje wyboru zestawu słodów, ten Alt z HB wyszedł mi smaczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z powodu braku czasu dopiero dziś rano dolałem rozrobiony ekstrakt,

poszło do fermentatora,

mam nadzieje że zacznie lepiej pracować a piwko nabrało ładnego ciemniejszego koloru

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam ponownie,

 

po tym jak w niedziele rano dodałem nową porcje ekstraktu zmierzyłem i wyszlo ok. 6°Blg

przez pierwszy dzień pojawiła się ładna piana i widać było silną fermentacje,

jednak dziś podejrzałem fermentator i prezentuje się on tak jak na zdjęciu poniżej

dziś wyszło mi ok. 1-2°Blg

 

 

czy etap fermentacji można uznać za zakończony po w sumie 10 dniach w tym 7 z mniejszym ekstraktem ???

 

 

piwo1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja spowolniła, ale jeszcze widać troszkę piany na wierzchu. Ja bym jeszcze ze 3 dni minimum poczekał. Piwu nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. Tobie też pomoże - wyćwiczyć cierpliwość ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co cicha przy pszenicznym ekstrakcie WESa? Przy takim blg można już imho butelkować.

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.