Jump to content
Sign in to follow this  
Filipozo

Temperatura vs. czas fermentacji oraz czas trzymania fermentacji

Recommended Posts

Witam

 

Dziś testowałem sobie zbijanie temperatury zagotowanej wody w fermentatorze (by nabrać wprawy przed pierwszym warzeniem): zbiłem do 22C (wlałem do fermentatora około 4 L zagotowanej wody i uzupełniłem resztę zimnej do 23 L). Po godzinie zauważyłem, że temperatura wody utrzymuje się na poziomie 23-24 C. Będzie to miało oczywiście wpływ na czas fermentacji burzliwej, która pewnie skończy się szybciej niż przewiduje instrukcja (Muntons Midland Mild Ale).

 

Pytania:

 

1) Czy mimo iż fermentacja zakończy się np. po 3 dniach można przetrzymać piwko do 6 dni by pozbyć się ryzyka butelkowych granatów. Czy przetrzymanie brzeczki może mieć wpływ na smak?

 

2) Jak taka temp. wpłynie na smak (przekraczająca zalecaną - nic na to nie poradzę bo sąsiedzi w bloku mocno "dają do pieca")?

 

Generalnie Craig (CraigTube) w swoim filmiku warzenia z brewkitu (na przykładzie zestawu startowego Coopersa) sugeruje by mimo wcześniejszego zakończenia fermentacji burzliwej wyczekać pełne 7 dni do butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

1) Czy mimo iż fermentacja zakończy się np. po 3 dniach można przetrzymać piwko do 6 dni by pozbyć się ryzyka butelkowych granatów. Czy przetrzymanie brzeczki może mieć wpływ na smak?

 

2) Jak taka temp. wpłynie na smak (przekraczająca zalecaną - nic na to nie poradzę bo sąsiedzi w bloku mocno "dają do pieca")?

 

Generalnie Craig (CraigTube) w swoim filmiku warzenia z brewkitu (na przykładzie zestawu startowego Coopersa) sugeruje by mimo wcześniejszego zakończenia fermentacji burzliwej wyczekać pełne 7 dni do butelkowania.

1) Można, a nawet wypada. Zawsze lepiej trochę dłużej niż za krótko.

 

2). Może wpłynąć niekorzystnie. Weź pod uwagę, że podczas fermentacji wydziela się dodatkowe ciepło, więc temperatura w fermetorze może przekroczyć twoją temperaturę testową. Możesz zmontować "lodówkę" ze styropianu i do niej wrzucić kilka zamrożonych PET'ów. Możesz też się nie przejmować. Piwo może nie będzie idealne, ale na pewno będzie pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam trzymam teraz na balkonie fermentatory. W nocy jest chłodno a za dnia jak mi się chce to namoczę zimną wodą jakieś prześcieradło i owinę nim fermentator. Utrzymuje mi się temperatura w okolicach 17-18 stopni więc w miarę ok. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślicie że obłożenie fermentatora zamrożonymi wkładami do lodówek turystycznych by zbić C to dobry pomysł? (mam takowe :beer: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale jak nie zrobisz jakieś izolacji np. lodówka ze styropianu to chyba często będziesz musiał te wkłady wymieniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiście musi być izolacja - no cóż będę testował - przynajmniej będę miał co robić :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

owiń fermentator karimatom i włóż pomiędzy z 5 PETów i tak wymieniasz po 5 rano i wieczorem przez tydzień burzliwej. temperatura 23l powinna byc 17-19°C także na ALE jak i pszenice :beer:

 

i najlepiej trzymaj tydzień na burzliwej.

po prostu naucz się cierpliwości, bo potem i tak wypijesz przez pierwsze 2 tygodnie większość piwa.

te z brew kitow są w miarę dobre dopiero jak leżakują kilka tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obłożenie fermentatora zimnym ręcznikiem zbiło przez noc temp. do 21C. Teraz obłożyłem fermentator zimnymi koszulkami, które (jak wszyscy opisują) lepiej przylega i sprawdzę czy da się zejść jeszcze niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź pod uwagę, że podczas fermentacji wydziela się ciepło. To, że woda podczas Twoich prób będzie miała 21°C nie oznacza, że tyle będzie podczas fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Grzechu dlatego zamierzam jeszcze zbić temp. i w tym celu pobawię się dziś w domowego majsterkowicza :beer: - zobaczymy co z tego wyjdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że koszulki łatwiej zbiją temperaturę jeśli postawisz wszystko w przewiewnym miejscu. Parująca woda z tych koszulek powinna odebrać więcej ciepła. No i jeszcze jedno pytanie: może masz piwnicę lub bliskich znajomych z piwnicą? Było by łatwiej. Innym rozwiązaniem jest skrzynka ze styropianu i zamrożone butelki PET w środku. Zresztą na forum znajdziesz kilka pomysłów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Kolego Filipozo

 

 

Proponuję zamiast budowy tej lodówki do której wkleiłeś link zbudowanie

takiej skrzyni jak na zdjęciach Zbudowana jest z desek odzyskanych z palet przemysłowych w środku styropian 5 cm wyłożenie w środku tył od starej szafy.Temperaturę w środku mierzę stacją pogody

 

http://biowin.pl/?bio=2&lang=pol&str=4&grupa=2&podgrupa=10&produkt=1199&session=4271ace6891673c474c08bac195

 

 

W tej chwili fermentuje mi piwo dolnej fermentacji temperatura w środku skrzyni około 11 °C a stoi w mieszkaniu w blokach.

Na co dzień służy jako szafka nocna i skrzynia na puste butelki. Wadą tej lodówki z linka jest to że będziesz miał wszędzie kawałki styropianu i będziesz musiał uważać przy wkładaniu/wyciąganiu fermentatora który jednak trochę waży żeby jej nie uszkodzić.

W razie pytań pisz na PW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.