Skocz do zawartości

Co z tego może wyjść?


Rekomendowane odpowiedzi

Zostały mi następujące słody:

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg,

 

Czy wyjdzie z tego coś zjadliwego, a jeśli tak, to co?

W grę wchodzi górna fermentacja ze względu na dostępną temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć to co masz do kotła, nachmiel czymkolwiek tylko na goryczkę, daj jakieś drożdże do Ale (np. S-04) i będziesz miał dobrego prawie-stouta :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co by było, gdyby dodać do tego 100 gr słodu pszenicznego, który też gdzieś mam? To moja pierwsza warka bez konkretnej receptury, więc mam ochotę trochę poeksperymentować. Nie chodzi mi, żeby wyszło zgodnie z jakimś stylem, tylko żeby było dobre i oryginalne. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

100 gr pszenicznego poprawi trochę pianę, możesz dosypać. Jakbyś dał dolniaki i to byś miał takie trochę tmave. Moje teraz jak poleżało jest całkiem smaczne, ale carafy to z połowę bym obciął.

Edytowane przez Wiktor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

monachijski dodaje lekko przypiekane nuty słodowe oraz kolor. Jeśli zmniejszysz ilość palonych słodów to możesz go dodać ale przy 200 g carafy na 20 litrów to moim zdaniem będzie słabo to wyczuwalne.

 

Najlepiej uwarz podobne piwo do jakiegoś które warzyłeś zmieniając jedną cechę - będziesz miał pogląd co to wnosi do piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zależności od szczepu posiadanych drożdży dwie najprostsze opcje (na piwo jasne lub ciemne) to:

 

1.

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg,

 

2.

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

Jednak te 0,2 Carafy, to dość sporo. W przypadku tego słodu taka ilość wpłynie wyraźnie na smak i charakter piwa. Kwestia, czego po prostu oczekujesz :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.