Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Co z tego może wyjść?

Recommended Posts

Zostały mi następujące słody:

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg,

 

Czy wyjdzie z tego coś zjadliwego, a jeśli tak, to co?

W grę wchodzi górna fermentacja ze względu na dostępną temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuć to co masz do kotła, nachmiel czymkolwiek tylko na goryczkę, daj jakieś drożdże do Ale (np. S-04) i będziesz miał dobrego prawie-stouta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co by było, gdyby dodać do tego 100 gr słodu pszenicznego, który też gdzieś mam? To moja pierwsza warka bez konkretnej receptury, więc mam ochotę trochę poeksperymentować. Nie chodzi mi, żeby wyszło zgodnie z jakimś stylem, tylko żeby było dobre i oryginalne. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

100 gr pszenicznego poprawi trochę pianę, możesz dosypać. Jakbyś dał dolniaki i to byś miał takie trochę tmave. Moje teraz jak poleżało jest całkiem smaczne, ale carafy to z połowę bym obciął.

Edited by Wiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

monachijski dodaje lekko przypiekane nuty słodowe oraz kolor. Jeśli zmniejszysz ilość palonych słodów to możesz go dodać ale przy 200 g carafy na 20 litrów to moim zdaniem będzie słabo to wyczuwalne.

 

Najlepiej uwarz podobne piwo do jakiegoś które warzyłeś zmieniając jedną cechę - będziesz miał pogląd co to wnosi do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zależności od szczepu posiadanych drożdży dwie najprostsze opcje (na piwo jasne lub ciemne) to:

 

1.

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg,

 

2.

- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

Jednak te 0,2 Carafy, to dość sporo. W przypadku tego słodu taka ilość wpłynie wyraźnie na smak i charakter piwa. Kwestia, czego po prostu oczekujesz :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.