Jump to content
Sign in to follow this  
kenar1985

Czy to piwo wygląda ok POMOC

Recommended Posts

Witam pisałem o coopersie ktory robiłem 6 dni temu przelałem dzis do 2 pojemnika blg pokazał 2 na zielonym tle kiedy przelać do butelek co proponujecie a to kilka zdjec a smak lekko kwasny

Dzieki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

butelkuj.

Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może poczekam do jutra wieczorem zobacze jakie jest BLG jeśli sie nie zmieni to butelkować czy jeszcze czekać i jak zrobic z cukrem do butelek czy rozrobić z tym piwem

Share this post


Link to post
Share on other sites
butelkuj.

Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem.

Bzdura. Ci co kiedykolwiek próbowali w domu pasteryzować sobie piwo nigdy się do tego nie przyznają, bo każdy wolałby zapomnieć, że to zrobił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo nie wygląda źle.

Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg.

Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier.

Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo nie wygląda źle.

Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg.

Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier.

Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować.

Ręce i nogi opadają. Aż do samej ziemi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o nieee nierób tak.. przelej młode piwko do drugiego naczynia rozpuść w litrze glukozę czy co tam dodajesz potem to wlej do młodego piwka wymieszaj delikatnie i butelkować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to za brewkit był?

 

Ciemne (a miało być jasne) + lekka mętność + kwaskowaty smak + drożdże na dnie gorzkie = kwas (bakterie beztlenowe).

Share this post


Link to post
Share on other sites
opisujesz moje zdjecie nie rozumiem

Coopers specjal miał był ciemny

Ja teraz też nie rozumiem, warto używać znaków przestankowych.

W poprzednim poście opisałem jak można rozpoznać infekcję.

To, że miało być ciemne opisujesz pierwszy raz w wątku, więc pierwszą przesłankę możesz odpuścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo nie wygląda źle.

Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg.

Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier.

Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować.

Czy kolega sam warzy czy temat zna tylko z instrukcji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coopers specjal

?? A co to za piwo?? Nie znam takiego... :rolleyes:

Fermentacja jest zakończona nie kiedy coś tam jest na zielonym pasku tylko gdy w dwóch kolejnych pomiarach (dwa dni) jest ten sam wynik - WIKI !!!

Inna sprawa to zatrzymana fermentacja = zbyt wysokie °Blg / ale to inny temat i związany raczej z temp.fermentacji. - u Ciebie raczej się skończyła. Ale jak już przelałeś to potrzymaj jakieś 4-5 dni (i nie szperaj w tym piwie zbyt często) lub rozpuść glukozę w 0,5l wody i do butelek !

Młode piwa Coopersa mogą mieć kwaśnawe posmaki (raczej na pewno zawsze takie mają) więc ciężko ocenić czy to coś złego.

Co do koloru to jaki to beer-kit i jakiego surowca użyłeś do fermentacji ?

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny

Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg

Temperature mam ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny

Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg

Temperature mam ok

Moim pierwszym piwem był Coopers Draught z serii Orginal, piwko po burzliwej i podczas rozlewania (jakieś 2 tyg. temu) miało kwaskowy posmak ale teraz jest to bardzo dobre piwo, żadnych posmaków i czuć w nim palony słód. Ja bym potrzymał jeszcze kilka dni na cichej i butelkował rozpuszczając w ok. 300ml zagotowanej wody odpowiednią ilość glukozy i mieszając ostudzony roztwór podczas przelewania do innego pojemnika z piwkiem. Będzie dobre piwo :okey:

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.