Jump to content
Sign in to follow this  
Dragonfair

Pszeniczne ze słodem wiedeńskim

Recommended Posts

Witam co sądzicie o pszeniczniaku o takim zasypie i temp zacierania?

2kg pilzneński

2kg pszeniczny jasny

1kg wiedeński

40g perle

20' - 45°C

40' - 53°C

40' - 62°C

50' - 72°C

 

0'-60' - 30g perle

45'-60 - 10g perle

 

drożdże 3068

 

fermentacja w 18°C

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym skrócił przerwę w 53* do 10 minut, dla bezpieczeństwa piany i drastycznie zmniejszył nachmielenie - tak z 15 g Perle na 60' i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

swoja droga ile litrow planujesz i jaka masz wydajnosc? bo przy 83% wydajnosci liczonej po amerykansku i 20L wychodzi poczatkowe blg jakies ~16... wyjdzie za mocne

 

goryczka tez wychodzi wg beersmith na poziomie ~24 IBU, bedzie za gorzkie. teoretycznie gorna granica to 15IBU.

 

15g 6% Pearle na 20l bedzie ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że tak powiem to to juz uwarzone wyszło 26l 13°Blg a w warzeniu pomagał brat i cos poplatał z chmielem miało byc 20g perle w całości wiec teraz mam nadzieje ze bedzie sie to dało wypic :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Że tak powiem to to juz uwarzone wyszło 26l 13°Blg a w warzeniu pomagał brat i cos poplatał z chmielem miało byc 20g perle w całości wiec teraz mam nadzieje ze bedzie sie to dało wypic :rolleyes:

26l to co innego ;) swoja droga niezla wydajnosc 71.15%, ale co tu sie dziwic, 12 warka ;)

 

pic sie na pewno bedzie dalo, moze byc ciutke za duzo goryczki na poczatku, ja kiedys przy mojej pierwszej warce, wlasnie pszenicznej po pierwsze dalem zamiast 30g lubelskiego 37g (tyle mialem w zestawie, wtedy nie zastanawialem sie czy to zle jak dam wiecej :cool: ).

 

Dodatkowo mialem 18l zamiast 20l. dalo to ~19IBU, u Ciebie wychodzi ~20 (zakladajac ze pearle Twoje ma 6% a.k, dla a.k = 5.2% IBU wyliczone to 17.4) . Limit dla stylu niby 15. Moje dalo sie pic a nawet bylo pyszne, co prawda tydzien po zabutelkowaniu goryczka mi troche przeszkadzala, ale pozniej sie ulozyla i wyszedl niezly pszeniczniak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to się ciesze bo braciszek troszkę by się zmartwił a chce go wciągnąć w piwowarstwo :P

 

swoją drogą jak wpływa na smak sód wiedeński w pszenicznym?

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiero teraz zauważyłem ten temat. Robiłem ostatnio pszeniczne z takim zasypem:

 

pszeniczny- 3 kg

wiedeński- 2,4 kg

caramunich- 0,15 kg.

 

Piwo wyszło dobre, ale właśnie myślę, że to 2,4 wiedeńskiego to trochę za dużo. Następnym razem dam 1,2 pilzneńskiego + 1,2 wiedeńskiego. Powinno wyjść jeszcze lepsze :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.