Jump to content
Sign in to follow this  
kryzoo

s-33 zamiast s-23 do pilsa, co wyjdzie?

Recommended Posts

Mam zestaw do Pilsa ze słodem pils 4,4kg i carahell 0,6kg. Miałem go jeszcze uwarzyć teraz, ale przedsięwzięcie ryzykowne, bo pomijając obecną anomalię pogodową, to jednak robi się coraz cieplej i dysponuję już tylko temperaturą > 15C.

Pils to raczej nie będzie, ale co mi wyjdzie jeśli użyję drożdży górnych s-33 zamiast s-23?

Share this post


Link to post
Share on other sites

cóś jakby kólsch

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkoda' date=' że nie zebrałeś gęstwy z US-05 :D[/quote']

Ojtam ojtam.

Gęstwy było nawet sporo. To by miało walor edukacyjny, gdybym zrobił dwie fermentacje, na różnych drożdżach. Może innym razem.

Chyba się jednak skuszę i nie będę czekał z zestawem pilsa do jesieni. Tym bardziej, że nie mam teraz nic innego "na magazynie".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham

Wygląda interesująco, właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji.

Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham

Wygląda interesująco' date=' właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji.

Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem.[/quote']

zadzwoń do Piwowara na Słowackiego to sobie wsiądziesz w metro i dziś wieczorem będziesz miał. Jak nie będzie świeżych to zapytaj się o przeterminowane, to dostaniesz je gratis za przysłowiowe piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego nie użyć S23?

Wg mnie piwo na S23 fermentowane w 15-16C wyjdzie lepsze niż na S33. Do S33 po średnio udanych piwach mam uraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 nie są złe - co prawda czasami marudzą i bywają leniwe, ale efekty dają przyzwoite.

 

Jeśli masz, dodaj trochę pszenicznego i dostaniesz coś Kolscho-podobnego (moim zdaniem - bardzo smacznego)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle możliwości, ze w końcu nie wiem na co się zdecydować: S-23, S-33, Nottingham, czy poczekać do jesieni? Koelscha butelkowałem 2 tyg temu, więc niekoniecznie mi na nim zależy. Warzenie zrobię raczej dopiero w przyszłym tygodniu, więc mam czas uzupełnić zapasy i zastanowić się.

Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności?

 

Dzięki za ciekawe informacje :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności?

Kilkukrotnie krótszy niż cały, ale trudno o dokładną formułę. Przyjmuje się, że 3 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem swoje pierwsze piwo ze słodu pilzneńskiego i odrobiną monachijskiego na s-33 i wyszło naprawdę smaczne :P Ale jak go nazwać to do dzisiaj nie mam pojęcia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co w ogóle nazywać? Na konkurs można robić wg stylu, ale jeśli robimy dla siebie, mamy robić tak jak nam smakuje. Styl piwa to bardzo ogólny wyznacznik tego w co celujemy, nie wyrocznia określająca zdatność do spożycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham

Ja też polecam Nottingham. Chociasz miałem kłopoty jokościowe z nimi tej zimy, moim zdaniem są tak zdolne do produkowania różnych piw w różnych temperaturach, trzeba je chociasz spróbować. Obecnie mam warkę 40L w 2 kegach podzieloną na drożdże Nottingham i US-05. Może tutaj na forum opiszę różnice smakowe tych 2 drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.