Jump to content
Sign in to follow this  
Merv

Chocolate outmell milk stout

Recommended Posts

Witam

 

Mam pomysł na piwo jak w tytule - czekoladowy zapach, smak z początku słodkawy, aksamitny, później przechodzący w gorzkawy.

 

Zasyp:

2,5 kg pale ale

1,0 kg pilzneński

1,0 kg płatki owsiane

0,3 kg jęczmień palony

0,4 kg słód czekoladowy

 

zacieranie - 62 °C 20'

72°C 60'

wysładzanie do ok. 26 litrów

 

gotowanie: laktoza 250 g

chmielenie: Nugget 14,5% 10g 60'

 

 

docelowo 22-23 litry

 

Drożdże - jakieś do Ale, pewnie suche (jeśli piwo wyjdzie dobre i warte powtarzania, to będę robił na czymś lepszym)

 

 

Co sądzicie o takim pomyśle? Jakie zmiany proponujecie? Czy zastąpienie zwykłego czekoladowego słodu czekoladowym pszenicznym może korzystnie wpłynąć na aromat?

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zlocie w Wiśle Hagar częstował swoim słodkim stoutem, który był jedwabisty w smaku, ale laktozy u niego było duuuużo więcej (750g?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja warka 47 Sweet Stout była oceniona tak i zajęła 9te miejsce w żywcu, opisany tak

Milk Stout

Oznaczono jako IV-19 . Przeszedł pomyślnie etap eliminacji.

W konkursie podany jako 12-te w kolejności piwo.

Uzyskał ocenę 3,61 - co dało IX lokatę.

Uwagi: z zapachu lekki DMS. W smaku niezrównoważone; zbyt dużo lukrecji, b. słodkie, zbyt silne akcenty palone.

Lepszy moim zdaniem był Stout 56 Klucz to nisko odfermentujące drożdże przy stoucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za szybką odpowiedz:)

 

W takim razie zwiększę ilość laktozy do 500 g

 

Jejski, planuję użyć S-04, bo dają czyste, dość głębokie odfermentowanie.

 

Powiedzcie jeszcze, co sądzicie o zaproponowanym zasypie? Użyć słodu czekoladowego jęczmiennego czy pszenicznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie czemu nie. Poza obowiązkową dawką jęczmienia palonego można użyć 1-2 inne słody palone, żeby zbudować wiekszą różnorodność posmaku palonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie też racja, choć wydawało mi się, że w stoucie palony jęczmień skutecznie zagłuszy wszystkie inne smaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód czekoladowy wziął się z czytania strony BJCP, tak jak zasyp oparty na Pale Ale.

Tak czy owak, ponawiam pytanie - jaki czekoladowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tak, 750g, to i tak mniej niż dawał Kopyr - 800g z tego co pamiętam :P bo na jego przepisie bazowałem:

 

http://browar.biz/forum/showpost.php?p=778794&postcount=56

 

Wcale nie czuć jej jako cukru, tworzy właśnie taki fajny mleczny/jedwabisty posmak

Edited by hagar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał 0,25 słodu czekoladowego pszenicznego i 0,3 jęczmienia palonego, oba na ostatnie 15 min. zacierania.

 

Albo czekoladowy od początku zacierania a jęczmień palony na ostatnie 15 min. Sam nie wiem.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi:)

 

Dzięki Waszym sugestiom postanowiłem, że:

 

-dam więcej maltozy (może nawet więcej niż 500g)

-pszeniczny czekoladowy pójdzie na całe zacieranie, jęczmień palony na koniec.

 

Niestety, z uwagi na zbliżającą się sesję i chwilowy brak miejsca na półkach w piwnicy, warzenie musi poczekać jeszcze jakiś czas. Dam znać gdy tylko ruszę z tą recepturą.

 

Dziękuję Wam raz jeszcze za opinie/sugestie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Merv napisał/a:

 

-dam więcej maltozy (może nawet więcej niż 500g)

Może jednak laktozy

Tak, oczywiście masz rację - nie ma to jak myśleć o jednym a pisać o drugim;p

Masz piwo przy pierwszej możliwej okazji.

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.