Jump to content
Sign in to follow this  
kolus

dekantacja

Recommended Posts

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post.

Czytam forum od jakiegoś czasu i postanowiłem zacząć warzyć piwo, od razu rzucam się na głęboką wodę i będę warzył z zacieraniem.

Mam pytanie odnośnie dekantacji po fermentacji burzliwej i cichej, czy lepiej jest dekantować zanurzając rurkę przez wierzch czy przez kranik, logiczne się wydaje że przez wierzch żeby nie wzbudzić osadów, ale chciałem zapytać przed kupnem fermentatorów. Jeden będzie z kranikiem z zainstalowanym oplotem do filtracji a pozostałe do fermentacji (z kranikiem czy bez? oto jest pytanie).:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy ci 1 z kranikiem, reszta bez. Raczej zdecydowana większość z nas korzysta z rurki zasysając paszczą :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według nie lepiej fermentację prowadzić w wiadrach bez kranika - jego zakamarki to potencjalne miejsca rozowoju jakiś bakterii i infekcji. Moim zdaniem potrzebne są 3 fermentory - jeden do filtracji i rozlewu (z kranikiem), jeden do fermentacji burzliwej i jeden do cichej. Jak się rozkręcisz, to dokupisz więcej wiader żeby warzyć częściej niż raz na 1-2 tygodnie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Co wybrać? O to jest pytanie, zaraz będziesz czytał propozycje innych. Jedni napiszą, że robią tak, inni że tak. Co kraj to obyczaj, a co człowiek to inny zwyczaj.

Ja zawsze dekantuję wężykiem, ale mam formatory z kranikiem (z nich zlewam piwo do zbadania blg), mam beczkę 60 - litrową (jest bez kranu).

Co sam wybierzesz zależy od Ciebie.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić. Mam właśnie zamiar zacząć od trzech wiader i rozkręcać powoli browar. W piwnicy dziś znalazłem nowy emaliowany gar 40 litrowy z pokrywką, kupuje niezbędne przyrządy i zaczynam w weekend ze szwagrem przygodę :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i gratuluję mądrego wyboru - zacieranie. Ja mam większość fermentatorów z kranikiem. W miarę wygodne to jest. Jak do tej pory nic nie załapałem, więc jakimś większym problemem jeżeli chodzi o infekcje kranik nie jest. Tak naprawdę to zrobisz jak ci wygodniej. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.