Jump to content
Sign in to follow this  
roberto_g

Pszeniczne na 3068 - w domu, czy w garażu

Recommended Posts

Koledzy,

 

Piwko właśnie zatarte, czekam teraz aż się schłodzi i zadam drożdże.

 

Zastanawiam się gdzie przeprowadzić fermentację: w domu czy w garażu podziemnym.

 

Temp. w domu - 22C

Temp. w garażu - 14C

 

Rozmawiałem z Coder'em kilka dni temu i radził mi że 22 to za dużo. Ale wtedy spodziewałem się że w garażu będzie 15-17, niestety sprawdziłem i jest tylko 14C...

 

Co radzicie? Fermentować w 22C czy w 14C?

 

 

Coder,

Wielkie dzięki za gęstwę i porady, klikam "pomógł".

 

Mówiłeś mi też, że mogę fermentować kilka dni w domu, a kilka w garażu. Niestety nie pamiętam w jakiej kolejności (chyba najpierw garaż?). Co radzisz?

 

 

 

Pozdrawiam,

Robert

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki "Koleżanko" :-)

 

A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C?

Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura.

 

Robertus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki "Koleżanko" :-)

 

A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C?

Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura.

 

Robertus

Dokładnie, moim zdaniem pszeniczniaki najlepiej wychodzą fermentowane w temp 18-20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie mozna by zacząć w 14°C, drożdże mogą podnieść sobie temperaturę do 16°C. Po 2-4 dniach możesz juz przenieść w 22°C.

 

Kiedyś próbowałem fermentować w 15°C, drożdże ruszyły, ale prawie nic nie zjadały, musiałem podnieść temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne :(

Brawo Dori :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem biegun zimna w domu: 21.3'C. Zaczyna to wyglądać całkiem ok :-)

 

Faktycznie tak jak pisał Coder na początku fermentacji może być ze 2'C więcej, więc warto wtedy schłodzić. Albo na dwa dni do garażu, albo może będę obkładał butelkami z lodem przez dwa dni, co sądzicie o tych wyjściach?

 

Robert

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie ponownie!

 

Piwko już rozlane w butelki.

Zastanawiam się w jakiej temperaturze leżakować już zbutelkowane pszeniczne: w domu mam 21C, w garażu aktualnie 16C.

Wstępnie to myślałem 2-3 dni w domu, a potem do garażu.

A jakie jest Wasze zdanie? Co radzicie?

 

Robert

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.