Skocz do zawartości

Żytnie z Konstancina


Oskaliber

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio bardzo posmakowało mi piwo Żytnie z Konstancina. Pomyślałem, że warto by spróbować uwarzyć coś takiego samemu. Pytanie brzmi, czy ktoś orientuje się lub domyśla jak może wyglądać receptura tego piwa?

 

Etykieta mówi: słód żytni, słód pilzneński, słód monachijski, słody karmelowe i barwiące

 

Pytanie brzmi co to konkretnie za słody i w jakich proporcjach?

Czy są do niego jakieś specjalne drożdże czy trzeba używać tych od pszenicznych? WB-06 by się nadały, czy lepiej jednak coś płynnego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże pszeniczne, ale z tych mniej estrowych - 3333, 3056 lub właśnie WB-06. Jak płynne, to ja bym stawiał na 3333, bo żytnie lubię klarowne.

 

Zasyp zwykły na roggena, czyli minimum 50% słodu żytniego, reszta to już jak lubisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50% żytniego wymagają Niemcy, ale przecież może aż tyle nie być. Nie ma co się upierać. W Roggenie Thurn und Taxis jest też jasny słód pszeniczny, więc można poszaleć z zasypem.

 

Filtracja to wiadomo, będzie walka. Ale jak się chce mieć takie piwo, to trzeba się ugiąć. Ja jeszcze nie dojrzałem. :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.