Jump to content
Sign in to follow this  
Oskaliber

Żytnie z Konstancina

Recommended Posts

Ostatnio bardzo posmakowało mi piwo Żytnie z Konstancina. Pomyślałem, że warto by spróbować uwarzyć coś takiego samemu. Pytanie brzmi, czy ktoś orientuje się lub domyśla jak może wyglądać receptura tego piwa?

 

Etykieta mówi: słód żytni, słód pilzneński, słód monachijski, słody karmelowe i barwiące

 

Pytanie brzmi co to konkretnie za słody i w jakich proporcjach?

Czy są do niego jakieś specjalne drożdże czy trzeba używać tych od pszenicznych? WB-06 by się nadały, czy lepiej jednak coś płynnego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże pszeniczne, ale z tych mniej estrowych - 3333, 3056 lub właśnie WB-06. Jak płynne, to ja bym stawiał na 3333, bo żytnie lubię klarowne.

 

Zasyp zwykły na roggena, czyli minimum 50% słodu żytniego, reszta to już jak lubisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasyp zwykły na roggena, czyli minimum 50% słodu żytniego, reszta to już jak lubisz.

No i spora doza cierpliwości przy filtracji :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie byłbym pewien, czy jest tam aż 50% tego słodu.

 

ps: Może Czes nam zdradzi :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

50% żytniego wymagają Niemcy, ale przecież może aż tyle nie być. Nie ma co się upierać. W Roggenie Thurn und Taxis jest też jasny słód pszeniczny, więc można poszaleć z zasypem.

 

Filtracja to wiadomo, będzie walka. Ale jak się chce mieć takie piwo, to trzeba się ugiąć. Ja jeszcze nie dojrzałem. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie byłbym pewien, czy jest tam aż 50% tego słodu.

 

ps: Może Czes nam zdradzi :D

O ile pamiętam, już gdzieś potwierdzał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.