Jump to content

Zepsute piwko, jak poznać - pomocy


Recommended Posts

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Każdy z nas miał pewne dylematy na początku swojej piwowarskiej przygody. Zastanówmy się tylko nad tym, jak młody piwowar traktuje swoje pierwsze warki. Moim zdaniem dla takiego człowieka, pierwsze wa

I znowu zaglądasz!!!!!!!!!!!!

Otworzyłem żeby zmierzyć Blg i przy okazji fotkę cyknąłem :D. Dziś ponownie zmierzyłem Blg i wyszło tyle samo co ostatnio czyli ok. dwóch.

Powierzchnia wygląda tak: http://img109.imageshack.us/img109/5649/brzeczka5.jpg

Opaść ma wszystko czy tylko te brązowe płatki? Co to są te białe kropki?

Edited by leech
Link to post
Share on other sites

Patrząc na to zdjęcie, jeśli utrzymuje się 2 blg ja bym natychmiast butelkował.

Bardzo nieładny nalot (kożuszek) przy brzegu wiadra.

Co prawda fermentacja jeszcze trwa więc może trochę mniej cukru do refermentacji.

Nie mieszaj, nie ściągaj tego co pływa. Wężyk delikatnie w czyste piwo i powodzenia.

Trzymam kciuki.

 

Leech i na przyszłość: MNIEJ ZAGLĄDAJ !!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam.

Edited by jakub2001
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Jeśli boisz się, że w piwie jest coś nie tak, następnym razem zrób tak:

-warzysz normalnie

-chłodzisz, zlewasz do fermentora, zadajsz drożdże

-zamykasz fermentor

-zapominasz o nim na 8 dni

-przypominasz sobie, przelewasz na cichą, zamykasz

-znów zapominasz o nim, tym razem na jakieś 15 dni

-butelkujesz

 

Wierz mi, taka procedura znacznie zmniejsza ryzyko infekcji. W skrócie - nic się nie bój, nie otwieraj co chwilę, a na pewno będzie dobrze.

A tak z drugiej strony - jeśli nawet w trakcie fermentacji coś się zaczyna dziać, to i tak nic się z tym zrobić nie da. Po co się stresować? Wystarczy raz spróbować przed butelkowaniem czy otrzymaliśmy piwo czy ocet.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Witajcie. Też nie zakładam nowego tematu bo nie ma sensu mnożyć tych samych. Pytanie z cyklu " co to jest i czy już wylewać :tort: "

 

A tak na serio , dzisiaj butelkowałem Bittera. Stał na cichej fermentacji miesiąc i 6 dni dokładnie od 18 września. Z braku czasu dopiero dzisiaj się zabrałem za niego. Po otwarciu fermentora ukazał mi się dziwny widok , po powierzchni pływa dziwna błona. Praktycznie przeźroczysta , lekko zabarwiona na biało. Po chwili zaczęła tonąć i zniknęła pod powierzchnią płynu. Kiedy przy dekantowaniu pozostały jakieś 3 litry coś nagle zatkało rurkę. Okazało się, że to ta błona , wciągnęło ją do rurki . Resztę piwa wylałem bo osad się mocno zamieszał po kombinacjach z rurką. Piwo w końcu zabutelkowałem , a błonę przelałem do kufla , zalałem wodą , żeby zrobić fotkę.

 

I teraz tak . Piwo w smaku jest dobre chociaż lekko kwaskowe , ale bardziej tutaj jest kwestia naprawdę wysokiego IBU . Pierwszy raz robiłem tak mocno chmielone piwo. Jest pijalne , powiem więcej , jest smaczne. Ale zapach. W zapachu czuć mocną kwaśność , ale taką chemiczną , dziwną ,sztuczną. Nie jest to zbyt przyjemny zapach , aczkolwiek nie odrzuca.

 

Tutaj fotka tego czegoś co wyłowiłem z piwa .

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pid=3544&fullsize=1

 

Jest to mocno zbite , w ręce przypomina do złudzenia meduzę wyjętą z morza :beer: Ale jak ona mogłaby wpaść do piwa przez szczelnie zamknięty fermentor ? :beer:

 

Macie pomysł co to ? Spotkał się ktoś z czymś takim ? Jak oceniacie szanse na pijalność tego piwa ?

Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź . Zastanawiam się , jakiego to typu zakażenie , co mogło to wywołać ? Bo w zasadzie to pierwsza moja zainfekowana warka z tak ewidentnymi objawami. Piwa leżakują w nowym pomieszczeniu , więc zmiana miejsca na fermentację w pierwszej kolejności no i oczywiście cały sprzęt musi przejść gruntowne czyszczenie , domestos i kret pójdą w ruch .

 

Coder , piszesz ,żeby jeśli w ogóle będzie pijalne ,to w miarę szybko je pić. Ze względu na pogarszający się smak , czy możliwość mocne przegazowania ? Dodałęm 90g cukru na 21 litrów.

 

Najgorsze , że stoi tam jeszcze ponad 60 litrów piwa ...

Edited by pepek84
Link to post
Share on other sites

W zasadzie nie da się rozpoznać infekcji z opisu, ale ponieważ to jest błonka na powierzchni to prawdopodobnie są jakieś tlenowce, często są niegrożne, lekko tylko pogarszają smak piwa, ale mogą tam też być jakieś mikroby zakwaszające, które szybko zmienią piwo w ocet, nawet w paręnaście dni.

Link to post
Share on other sites

Hm.. jutro kontrolne otwarcie pierwszej butelki :beer: I piwo spada do piwnicy , jak coś takiego przytrafiło by mi się w niedawno wyremontowanej kuchni.. to żonka mimo szczerego entuzjazmu co do mojego piwowarzenia , eksmitowałaby mnie w ciągu godziny :D

Link to post
Share on other sites

Ja pierwszy raz boję się o infekcję w przypadku mojego Grodzisza który kończy fermentować pachnie troszkę (w moim odczuciu piwnie z lekką nutką szamba tak mi się kojrzy) ale może to przez ten styl którego nigdy nie robiłem i drożdzę s33 których nigdy nie używałem ale dla pewności zamieszczę foto żebyście ocenili wizualnie i mnie uspokoili lub załamali

 

http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc00339xb.jpg/

 

Dodam tylko że ryja nie wykrzywia (spróbowałem przy pomiarze BLG i nie ma tragedii)

Edited by raczek84
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

No Panowie... piwo .... zdecydowanie pijalne. Pojawiło się baardzo lekkie nasycenie i kremowa minimalna pianka . Kwaśny zapach zanika i można wyczuć już w smaku co nieco :smilies:

 

Nie taki diabeł straszny jak go malują...

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Tak sobie przeglądam te zdjęcia i nic mi nie pasuje - u mnie na 1/4 powierzchni "brzęczki" pojawiły się wielkie bąble, śluzowate na brązowo w miejscu gdzie ze sobą sąsaidują - wielkość pomarańczy. Dzień ferm. 4, BLG z 9 spadło na 4

W smaku zdecydowanie najbardziej pijalne ze wszystkich młodych z menzurki które zawsze próbuję.

 

Fermentować dalej czy kanał ??? - dodam że to pszeniczniak.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.