Jump to content
Sign in to follow this  
kenar1985

Zepsute piwko, jak poznać - pomocy

Recommended Posts

Witam robiłem coopersa i przed zadaniem drożdży chciałem sprawdzić temperaturę niestety wpadł mi termometr i musiałem łapać to ręka no i wylądowała w piwku. Czy to może spowodować zepsucie piwka czy można to już rozpoznać.

Przez pierwsze trzy dni piwko bardzo ładnie pracowało teraz przestało bulgotać

Proszę o pomoc pozdrawiam

:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.

a to ciekawa teoria

 

Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne.

Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ?

wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ?

nie

rozdasz znajomym niesmaczne piwo ?

później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu.

 

Infekcja = kanał

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak będzie kwaśne' date=' pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.[/quote']

a to ciekawa teoria

 

Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne.

Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ?

wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ?

nie

rozdasz znajomym niesmaczne piwo ?

później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu.

jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. W ten sposób zużyłem prawie 3 skrzynki i to nie koniec. Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, ale jak ktoś jest na starcie i nie ma takich zapasów to mu żal. Po za tym nie każda infekcja oznacza niepijalność, miewałem piwa z błoną, ale po rozlaniu jak opadła na dno nikt nic nie wyczuł nawet komisja sędziowska w Wiśle...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować,

No i ja tak sądzę, :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie można było zagotować brzeczkę przed dodaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba.

Witam

 

możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa, ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba.

Witam

 

możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Zamiast wody możesz do robienia chleba użyć piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote']

Ale w sytuacji, gdy po cichej piwo było po prostu kwaśne, tzn, tak naprawdę nie nadawało się do picia, to nadal nadawało się do chleba? Pytam, bo chleb również piekę i do tej pory tylko trochę młóta wykorzystywałem, pod warunkiem, że w składzie nie było jęczmienia palonego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy, jak mi wyszedł czysty ocet to się nie nadawało, ale jak jest tak bardzo na granicy pijalności i kwaśność mlekowa to jak najbardziej. To prawie jak chleb na zakwasie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote']

O, to jest dobra i ciekawa wiadomość.

Własny chleb robimy, a mam podejrzenie że mój pierwszy Koelsch doskonale się do tego celu nada. Trzeba będzie spróbować.:(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Całkiem normalnie fermentuje.

Tylko po co tam zaglądać?

To moja pierwsza warka więc trochę panikuję ;)

Łyknij dużo powietrza i następnym razem otwórz do przelewania na cichą.

Pozdrawiam.

 

A to pszenica! To może i bez cichej.

Edited by jakub2001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.