Jump to content
Sign in to follow this  
uszat

Job`s browery

Recommended Posts

Jak wielu innych forumowiczów tak i ja postanowiłem opisać swoje zmagania z domowym warzeniem piwa. Na razie jest ono bardzo mizerne ale "pierwsze koty za płoty ;)"

 

Najpierw:

Skąd zainteresowanie piwowarstwem - kolega od kilku lat siedzi w szeroko pojętym temacie "piwo" i choc sam jeszcze nie warzy, to na tyle mnie w to wciągnął (i chwała mu za to), że nie wytrzymałem i po lekturze, tego i innych forów, wiki a także różnych opracowań, postanowiłem się podjąć wyzwania. Na razie wydaje mi się że z nie najgorszym skutkiem :) Mnie moje piwo smakuje, a samo warzenie sprawia mi przyjemność - a to chyba najważniejsze.

 

Potem:

Skąd nazwa - od nazwiska.

 

I do rzeczy:

 

I Warka - nachmielony jasny ekstrakt WES - jeśli to można nazwać warką :/

 

Kupiłem zestaw do warzenia w CP wraz z ekstraktem, do tego dokupiłem specjalny dodatek do puszek (jakiś od Coopers`a).

Skład:

1 pucha ekstraktu

1kg dodatku

 

Warzenie:

Zagotowałem 3l wody wlałem puszkę, wsypałem proszek, wszystko wymieszałem, dolałem wody, ostudziłem.

 

Fermentacja:

Ekstrakt początkowy 11°Blg

Drożdże: US-05 - bez rehydratacji

Burzliwa: 8dni - 18°C - piana po burzliwej nie opadła

Cicha: 5dni -16°C

Ekstrakt końcowy 1°Blg

 

Uwagi: Przed zakupem nie zwróciłem uwagi że WES chmieli ekstrakty na około 14l ja zrobiłem 20l dlatego wyszło mało chmielone, aczkolwiek pijalne. Po 7 tygodniach zostało 10 butelek.

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

II warka - IPA zestaw z HB

 

Zakupiłem garczek 40l i postanowiłem zacząć zabawę w zacieranie.

 

Skład:

słód pilznerski Litovel 5,0 kg

słód monachijski Wayermann 0,2 kg

słód karmelowy jasny Carared 0,2 kg

Gips piwowarski

Warzenie:

62-64°C - 40 min

70-72°C - 40 min

78°C - filtracja ( ok 24,5l - 12blg)

Chmielenie:

marynka 40 g 60 min

lubelski 25 g 20 min

lubelski 25 g 10 min

Fermentacja:

Drożdże US-05 - rehydratacja

Wyszło ok 19l 15°Blg - słaba wydajność, pierwsza warka zacierana nie ma się co dziwić :)

Ekstrakt początkowy 15°Blg

9dni - burzliwa - 18°C

8dni - cicha -18°C

Ekstrakt końcowy - 5°Blg - troszkę wysoki ale po dwóch tygodniach od zabutelkowania granatów nie ma :/

Refermentacja:

160g - glukozy

Uwagi:

Termometrem analogicznym dość ciężko sprawdza się temperaturę. Zmontowałem cyfrowy według instrukcji na wiki.

Za szybko przeprowadziłem filtracje (tak sądzę) stąd słaba wydajność.

Spróbowałem zielonego piwa (resztka z fermentatora) smak mało mi odpowiada, po dwóch tygodniach pomimo tego, iż wiem że to jest dość szybko jak na IPA, otworzyłem butelkę w celu zobaczenia czy się nagazowało i stwierdzenia zmiany w smaku. Duży + w jednej i drugiej dziedzinie, jeszcze 2 tygodnie i powinno być dobre :)

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

III Warka - Pale Ale zestaw z HB (zmienione drożdże)

 

Skład:

słód pilzneński 4,0 kg

słód karmelowy jasny 0,2 kg

 

Warzenie:

62-64°C 30

70-72°C 20

78°C - filtracja ( ok 23l - 10blg)

 

Chmielenie:

marynka 30 g 60 min

lubelski 30 g 10 min

Wyszło ok 18,5l 13°Blg - dolanie 1,5l wody. W sumie 20l.

 

Fermentacja:

Drożdże US-05 - pozyskane z warki poprzedniej (głównie w celach naukowych)

Ekstrakt początkowy 12°Blg

5dni - burzliwa - 17/18°C

12dni - cicha -19°C

Ekstrakt końcowy - 2,5°Blg

 

Refermentacja:

150g - glukozy

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

IV Warka - Celowałem w Pale Ale - własna receptura - niewielka modyfikacja powyższej

 

Skład:

słód pilzneński 5,0 kg

słód monachijski 2,0 kg

słód karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

Warzenie:

50-53°Blg 7

62-64°Blg 40

70-72°Blg 40

78°C - filtracja (ok 28l - 14°Blg, Dodatkowo 16l 6,5°Blg)

 

Chmielenie:

marynka 30 g 60min

lubelski 40 g 20min

 

Wyszło ok 23l 17°Blg dolano 7l wody.

 

Fermentacja:

Drożdże US-05 - pozyskane z warki poprzedniej.

Ekstrakt początkowy 13°Blg

8dni - burzliwa - 17°C

Cicha - trwa (brak butelek na rozlew)

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

V Warka - Malinowe coś.

 

Pozyskane wcześniej 16l o Blg 6,5 zagotowano i nachmielono:

 

Chmielenie:

lubelski 15g 20min

marynka 5g 20min

 

Wyszło 14l 7°Blg

Dodano 200g cukru i 500ml przegotowanego soku malinowego Paola.

 

Fermentacja

Drożdże US - 05 pozyskane z warki 3

Burzliwa 5 dni

Cicha 5 dni

Ekstrakt końcowy 1°Blg

 

Refermentacja

120g glukozy

 

Uwagi:

Wyleciało mi z głowy zmierzyć początkowe Blg po dodaniu cukru i soku... Po rozlewie lekko wyczuwalna woń malin. Nie używałem żadnych słodzików do "dosładzania" piwa. Zielone piwo lekko kwaskowe.

 

Plany: Jeśli tylko znajdzie się chwila czasu - Pszeniczne

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenie wychodzi, że syropów malinowych lepiej nie gotować. W trakcie gotowania znika z nich 50% smaku i aromatu malin. Lepiej dawać prosto z butelki - ten syrop i tak jest pasteryzowany i sterylny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najpierw:

Skąd zainteresowanie piwowarstwem - kolega od kilku lat siedzi w szeroko pojętym temacie "piwo" i choc sam jeszcze nie warzy, to na tyle mnie w to wciągnął (i chwała mu za to),

Nie mówiłeś, że takie laurki mi w sieci wypisujesz :P

 

Pozdrawiam

cmn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mówiłeś, że takie laurki mi w sieci wypisujesz :)

Widzisz, potrafię być czasem miły :P

 

Udało się uzbierać buteleczki i warka 4 rozlana z dodatkiem 240g glukozy na 30l.

Było z nią kilka przygód, m.in spacerek drożdży, czy wylanie części na podłogę przy przelewaniu... Ale teraz już nic jej nie grozi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

VI Warka - Pszeniczne - Zestaw BA

 

Skład:

słód pilzneński 2,0 kg

słód pszeniczny 2,0 kg

 

 

Warzenie:

40-44°C 20

62-64°C 40

70-72°C 20

78°C - filtracja (ok 25l - 13°Blg)

 

Chmielenie:

Lubelski 15 g 60min

 

Wyszło ok 21l 13°Blg

 

Fermentacja:

Drożdże WS-06

 

Ekstrakt początkowy 13°Blg

Burzliwa trwa - 18°C

 

Uwagi

Tak wielkiego przełomu to jeszcze nie widziałem. 10 centymetrowe kożuchy pływały... :D

 

Plan na środę, bo szykuje mi się wolne, Kolsch.

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

VII Warka - Celowane w Kolsch

 

Skład:

słód pilzneński 3,5 kg

słód pszeniczny 0,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

 

Warzenie:

62-64°C 40

70-72°C 20

78°C - filtracja (ok 25l - 12°Blg)

 

Chmielenie:

I tutaj pojawił się problem bo nie oceniłem na ile mam chmieli i musiałem resztki niektórych wsypać... Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

 

Lubelski 25 g 60min

Marynka 5g 60min

Styrian Goldings 20g 20min

 

Wyszło ok 22l 13,5°Blg dolałem wody do 25l

 

Fermentacja:

Drożdże US-05 (jeszcze nie czuję się na siłach żeby używać płynnych, a tą saszetkę jeszcze miałem ;) )

 

Ekstrakt początkowy 12 °Blg

Burzliwa trwa - 19°C

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka VI rozlana do butelek z dodatkiem 160g glukozy - bez cichej fermentacji. Końcowe Blg - 2°Blg

 

Warka VII przelana na cichą - 2,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka VII wstawiona do lodówki (zrobiło się miejsce) temp 5°C

 

Planowałem teraz uwarzyć Dunkelweizena według własnej receptury ale pojawił się problem... Mianowicie według kalkulatorów, piwo które bym poczynił byłoby zbyt jasne. Dlatego kieruje moje pytanie do was czy piwo uwarzone z receptury po modyfikacji (dodaniu słodu karmelowego i biscuit):

 

2 kg pszenicznego jasnego

1.7 kg monachijski typ I

0.2 kg Karmelowy 120L

0.2 kg Biscuit

 

chmielony

20 g. Styrian Goldings (6% ak)- 60 min

lub

25 g. Lubelskiego - 60min

 

i fermentowane na WB-06

 

bedzię przypominało w smaku dunkelweizena? Bo według kalkulatorów kolor, IBU i inne właściwości mieszczą się w 100% w widełkach (nigdy nie miałem okazji pić jakiegoś komercyjnego przedstawiciela tego stylu). Jeśli jednak będzie to typowy bez stylowiec, to byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi :)

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszat z Krakowa jesteś - super komfortowa sytuacja, wsiadasz w auto za za pół h na palonego czy innego ciemnego słodu ile chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.