Jump to content
Sign in to follow this  
trosinski

Długa fermantacja burzliwa

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące dosyć długiej fermentacji burzliwej, która trwa już 4 tygodnie. Piwo (English Bitter z coopersa) nastawiłem pod koniec marca dodając suchy ekstrakt słodowy. Fermentację przeprowadzam w temp ok 18 - 19 °C. Początkowo było 13°Blg a teraz jest 2°Blg. Wydaje mi się, że fermentacja jeszcze trwa ponieważ rurka fermentacyjna cały czas pracuje (bardzo wolno, ale jednak), po drugie °Blg spadło mi w ciągu ostatniego tygodnia z 2.5 do 2°Blg. I tak się zastanawiam, czy przelewając piwo do butelek, nie będę miał granatów. Dodam, że nie mam 2 pojemnika fermentacyjnego żeby zlać na cichą. Przy badaniu °Blg piwo smakuje bardzo dobrze, pachnie też bez żadnych zastrzeżeń. Co sugerujecie robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i widzisz, po co ci rurka? :beer:

Bez niej już po tygodniu byś sprawdził gęstość i wyszło by pewnie właśnie 2,5°Blg.

 

Moim zdaniem już dawno możesz butelkować.

 

Za wiki:

 

Aby mieć pewność, że fermentacja zakończyła się najlepiej użyć cukromierza i za jego pomocą sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmieni się ona przez dwa kolejne dni piwo możemy rozlewać do butelek. Jeśli nie mamy cukromierza wówczas oznaką zakończenia fermentacji jest brak piany i unoszących się bąbelków gazu, w tym przypadku lepiej jest odczekać pełny tydzień, aby mieć pewność, ze fermentacja zakończyła się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpewniej drożdże już nie pracują tylko ulatnia się CO2 wcześniej rozpuszczony w piwie. 2°Blg to wynik jakiego należałoby oczekiwać po brew kicie wzmacnianym ekstraktem słodowym zamiast cukru. Butelkuj. Obyś przed degustacją wykazał się taką samą cierpliwością :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to Panowie pocieszyliście mnie niezmiernie :) Dzięki wielkie za szybką odpowiedź:cool: W takim razie jutro butelkuje :beer:

Obyś przed degustacją wykazał się taką samą cierpliwością

Z tym TomX może być już gorzej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz butelkować , masz kolego oko że 0,5blg zauważyłeś

Witam,

po drugie °Blg spadło mi w ciągu ostatniego tygodnia z 2.5 do 2°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.