Jump to content
Sign in to follow this  
kajtek99

kapslownica- EMILY czy GRIFO oraz kilka innych pytań ;-)

Recommended Posts

Witam. Obecnie jestem na etapie wykończenia pomieszczenia pod mój :) browar :( (15m2, może wrzucę kilka fotek), więc pierwsza warka przede mną. Docelowo oczywiście interesuje mnie zacieranie, jednak zacznę od jednego, dwóch BREWKITÓW, żeby złapać wprawę w myciu, dezynfekowaniu, rozlewaniu, kapslowaniu itp,itd. Jednocześnie kompletuję sprzęt, i tu mam kilka pytań i proszę o poradę:

 

1. Mam do wykorzystania kuchenkę gazową-normalna "domowa" czteropalnikowa, z piekarnikiem elektrycznym. Czy palniki pociągną gar zacierny (max 30-40l), lub przerobiony keg 30??? Można zwiększyć moc palników( zasilanie z butli), czy muszę zainwestować w taboret?

 

2. I jak w temacie: Emily czy Grifo-o taka: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/830 .

Różnica w cenie prawie żadna, i z miejscem na stały montaż Grifo nie mam problemu. Trochę poczytałem na forum i wyczytałem, że ręczne lubią obcinać butelki a Grifo "łapie za kapsel i nie puszcza" :)

 

3. Udało mi się zdobyć ładną ilość :) funkielnówkanieśmiganych prosto z fabryki butelek 0.5 l. Zapakowane ładnie w kartoniki, bez żadnych etykiet. Czy myć te butelki przed rozlewem czy wystarczy zdezynfekować?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

1. Skoro budujesz specjalne pomieszczenie pod potrzeby browaru, wg mnie nie ma co się bawić i wstawiać tam wielką nieporęczną kuchenkę z czterema małymi palnikami. Polecam taboret gazowy. Można kupić już za 99zł. Chyba, że chcesz na gaz ziemny, a te są nieco droższe.

2. Grifo to bardzo dobra inwestycja, nie pożałujesz. Grifo HD ponoć jest niezniszczalna.

3. Ogólnie, to butelki myć trzeba, bo mycie jest ważniejsze niż dezynfekcja. Dezynfekcja nieumytej butelki, nawet nie wiem jakim środkiem, na niewiele się zda. Butelki z fabryki możesz przepłukać wodą (aby pozbyć się kurzu itd) i wtedy zdezynfekować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Wystarczy kuchenka.

2) Zdecydowanie Grifo

3) Pewnie wystarczy przepłukać, a potem dezynfekcja (np. w tym piekarniku elektrycznym).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm Jeśli obawiasz się zacierania (co nie jest przerażające) wybierz lepiej niechmielone ekstrakty. Pobawisz się chwilę dłużej, ale łykniesz ciut więcej zasad.

Ja bym brał stołową.

Kuchenka uciągnie, ale raczej garnek. Ostatnio wróciłem na chwilę grzania do kuchenki. Garnek 40 l spokojnie łapał się na 2 palniki i daje to całkiem dobry efekt. Szukałbym więc gara mieszczącego się na dwóch palnikach, lub...

(zależy jakim budżetem dysponujesz) brałbym keg 50 litrów i taboret. Dlaczego? Cena podobna, a masz sporą rezerwę pojemności. Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu i najnowszą warkę popełniłem w pożyczonym garze 40 l. Efekt jest taki, że przy niewiele większym nakładzie pracy fermentuje mi właśnie 51 litrów grodzisza. Do tego nigdy nie wiesz ilu Twym znajomym zasmakują Twe produkty. Może się okazać, że wybicie browaru będzie niewystarczające.

 

A butelki dobrze bym wypłukał z użyciem płynu do naczyń i po tym zdezynfekował. Na moje powinno wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...jestem na etapie wykończenia pomieszczenia pod mój :) browar :( 15m2

No no... gratulacje !! Czekamy na zdjęcia !

Jak będziesz miał pytania co do brew-kitów to pisz śmiało na PW.

 

Oczywiście Witam na forum !

 

 

EDIT:Co do tej kapslownicy to w porównaniu do ręcznej to skok jakościowy o 250% - żadnych urwanych szyjek czy skruszonych kołnierzy przy butelkowaniu. Polecam !

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do kapslownicy mam Emily i sobie radzę, ale ma swoje fochy więc myślę nad stołówką jak te 60-70 zł więcej nie robi ci różnicy zbyt wielkiej bierz Grifo HD myślę że dobra inwestycja. Kuchenka spokojnie z 40 l garem sobie radzi tylko trzeba grzać na 2 palniki, ja używam największego i tego obok, ale jeśli nie jest ona już w tym pomieszczeniu na browar to taniej i lepiej wyjdzie taboret gazowy. A zacierania się nie bój ja od tego zaczynałem i spokojnie idzie to ogarnąć przy doświadczeniu kuchennym na poziomie samodzielnego przygotowania jadalnej dla osób poza tobą zupy :). Pilnowanie temperatur wydaje się straszne ale faktycznie mieszanka słodu i wody ładnie trzyma temperaturę, ja przy dłuższych przerwach wpadam co ok. 20 min i ewentualnie chwilkę podgrzeję o ten 1 czy 2 °C. Filtracja i wysładzanie to też nie taki wielki problem, a radość ojca wędkarza który używa młóta jako zanęty bezcenna :). A butelki jak nówki to ewentualnie opłucz z kurzu, ale jak są zamknięte w kartonach i świeże to nie trzeba jakoś specjalnie się nad nimi znęcać (przy starych i zgrzybiałych polecam ług sodowy temu się nic nie oprze :( )

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ależ tempo! :( Odszedłem na chwilę od kompa a tu już tyle wpisów w moim temacie :) DZIĘKI.

Żałuję, że od początku nie pstrykałem fotek jak mój browar przechodził metamorfozę z zagraconego i zaniedbanego pomieszczenia gospodarczego do stanu obecnego. Teraz to prace są już na ukończeniu i mam nadzieję wystartować po majowym weekendzie. Trochę zagalopowałem się z wydatkami, więc teraz muszę wyrównać swoje finanse i ciśnienie żonki :) .

 

ad1. Kuchenka po prostu jest, ma się dobrze i nie muszę w nią inwestować , a z miejscem nie ma problemu, więc jak da radę garowi to super. Docelowo pewnie skończy się przerabianiem kega na kadź i wtedy pewnie nie ma zmiłuj- trzeba będzie kupić taboret.

 

ad2. A więc plebiscyt wygrała stołowa Grifo za 89 złociszy w CP- JUŻ ZAMAWIAM!

 

ad3. A z butelkami to myślałem, że do dezynfekcji to pirosiarczyn sodu, a tu kolega olo333 pisze, że można w piekarniku? A to na jaką temp. ten piekarnik i na ile zdrowasiek??? A to oprócz pirosiarczynu, czy dodatkowo???

 

Dzięki za rady i proszę o jeszcze..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym piekarnikiem to trochę "energetycznie-bez sensu" (czasowo też). Umyj/przepłucz i przed rozlewem piwa dezynfekuj przy pomocy piro (obojętnie czy sodu czy potasu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pieczenie butelek skutkuje tym, że:

Na jedną turę nie wejdzie Ci 40 sztuk

Po takim dwudziestominutowym pieczeniu muszą jeszcze ostygnąć w zamkniętym piekarniku, inaczej pękają na skutek różnicy temperatur...

Ja do dezynfekcji biorę spryskiwacz do roślin i OXI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam taboret gazowy bo kuchenka do kega może okazać się za słaba.

Zdecydowanie Grifo!!! Nie polecam ręcznych kapslownic, po około 200 butelkach zaczynają szwankować, a stołowa to całkiem inny komfort.

Co do butelek to bym opłukał i zdezynfekował.

Zajrzyj do wątku o moim browarze (adres w sygnaturze), tam opisuję także swoje początki :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że w piekarniku elektrycznym jest energetycznie bez sensu to się jeszcze może zgodzę (trzeba by przeliczyć, ja mam gazowy :( ), ale to że czasowo bez sensu to już na pewno nie. Cały proces co prawda trwa dłużej, ale jedyne co trzeba zrobić to włożyć butelki, włączyć piekarnik, wyłączyć i odczekać aż ostygną, wyciągnąć. Jak by nie było mniej czynności manualnych niż przy użyciu spryskiwacza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie polecam ręcznych kapslownic, po około 200 butelkach zaczynają szwankować, a stołowa to całkiem inny komfort.

To zbyt duże uogólnienie, moja Eterna zacisnęła już ~25 warek, czyli lekko licząc ponad 1000 butelek. Starsze egzemplarze Grety również sobie nieźle radzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie polecam ręcznych kapslownic' date=' po około 200 butelkach zaczynają szwankować, a stołowa to całkiem inny komfort.[/quote']

To zbyt duże uogólnienie, moja Eterna zacisnęła już ~25 warek, czyli lekko licząc ponad 1000 butelek. Starsze egzemplarze Grety również sobie nieźle radzą.

Oczywiście, że to uogólnienie, bo zapewne trafią się lepsze i gorsze egzemplarze. Moja ręczna nadal kapsluje, bo nauczyłem się jak kombinować, żeby nie obcinała szyjek, ale nie o to chodzi, chodzi o przyjemną pracę. Z satysfakcją patrzę na rządek butelek czekających na kapslowanie. Każda ma już nałożony kapselek i tylko wyciągnięcie ręki, podstawienie pod kapslownicę i gotowe :beer:

Dziś szczerze żałuję, że poskąpiłem parę złotych i nie kupiłem od razu stołowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Grifo już do mnie jedzie. A piekarnik skoro już jest to na pewno spróbuję. Jedna tura butelek do chemii, druga do pieca :beer: . Oto kilka fotek mojego przyszłego browarku: zdjęcia 1 i 5 to mój przyszły browarek, na zdjęciu nr 2- to co po prawej stronie, to taka rozpierducha była w całym pomieszczeniu. Postawiłem ściankę, "mały remoncik" i startujemy w maju. A na fotkach 3 i 4 NIESPODZIANKA :) W sąsiednim pomieszczeniu stoi sobie śrutownik :cool:;) - pewnie się przyda !!!

Pozdrawiam

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites
A piekarnik skoro już jest to na pewno spróbuję. Jedna tura butelek do chemii, druga do pieca :beer: .

W takim razie dodam, że ja wygrzewam butelki przez 40 minut w temperaturze 180°C. Ale te 20 minut, o których pisze kolega Tomek, pewnie też będzie ok.

Ps. Fajny śrutownik :cool: Tylko nie wiem jak z małymi ilościami np. słodów karmelowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. To ja jeszcze w sprawie przedstawionego w poście 15 śrutownika, którym dysponuję. Do tej pory był używany do śrutowania karmy dla kur. Stoi w pomieszczeniu gdzie hasają sobie myszki :o , i kilka pytań w związku z powyższym:

 

1. Jeżeli w przyszłości będę chciał go wykorzystać na potrzeby browaru to muszę go dezynfekować? Jeżeli tak, to jak i czym?

 

2. Wiem, że ma regulację "rozmiaru śrutowania" - czy ktoś miał z tym do czynienia? Pewnie kurom wisi jak mają ześrutowaną michę, a do warzenia piwa to pewnie ma znaczenie.

 

Proszę o wszelkie sugestie odnośnie tej maszynki :/

 

POZDRAWIAM

Share this post


Link to post
Share on other sites

śrutownika nie musisz dezynfekować, możesz śmiało go używać do śrutowania słodu i przygotowywania paszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.