Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • elroy

      Aktualizacja!   08.09.2017

      Strona w trakcie prac aktualizacyjnych. Wiele modułów może nie działać jeszcze poprawnie, podobnie jak z niektórymi tłumaczeniami. 
      Błędy, sugestie, pomoc w temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/24536-nowa-wersja-piwoorg-sugestie-problemy-błędy/
      Proszę koniecznie użyć opcji: oznacz jako przeczytane (w prawej części forum, na górze i dole strony)  
henry

Słód Bavaria

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a15°%20svetla%20cerny%20orel/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pewnie masz racje i chodzi o monachijski choć z taką nazwą się jeszcze nie spotkałem po czesku to mnichovský slad po angielsku chyba Munich Malt ale już za to głowy nie dam :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Munich Malt po angielsku to prawidłowa nazwa.. mam na worku nadruk.. :(. W najgorszym wypadku zapytam "Sladka" z tego browaru, ale nie chce go zarzucać pytaniami.. lepiej zapytać o najważniejsze szczegóły..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Może i jest, ale w recepturze jest Bavaria.. wiec i kombinuję co to może byc.. :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"?

W sumie z formą Bavorský slad też się spotkałem, ale w mają Havířovie mają na bank pod nazwą Mnichovský :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a1 ? ny%20orel/

Jeżeli chodzi o ten przepis:

 

Light 15 °

One of our specials light type, the effort to stand out the richness offull malt flavor with a very delicate bitterness of Saaz hops. Trycombination with creamy cheese sauce.

(Czech malt 63%, 37% of Bavaria, Zatec hops Premiant of 83%,17% hop extract, controlled fermentation in fermentation room takes 9 days, the lager cellar for at least 32 days)

 

to nigdzie tu nie występuje słód "Bavaria". Podane jest tylko że 63% słodu pochodzi z Czech, a 37% z Bawarii. O typach słodu nie ma ani słowa.

Słód monachijski po czesku, jako nazwa typu, nazywa się tylko i wyłącznie mnichovsky.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ups.. zadałem pytanie, a odpowiedź ostatnia mi umknęła jakoś.. dzięli za informację. Spróbuję to jakoś rozgryźć.. ale pewnie bez zapytania u źródła się nie obejdzie. Jest możliwe, że w sierpniu będę w Czechach to spróbuję zachaczyć o restauracyjkę to wtedy zagadnę "Sladka" co tam sypie.. mailami raczej go nie będę zasypywał..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×