Jump to content
Sign in to follow this  
henry

Słód Bavaria

Recommended Posts

Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a15°%20svetla%20cerny%20orel/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie masz racje i chodzi o monachijski choć z taką nazwą się jeszcze nie spotkałem po czesku to mnichovský slad po angielsku chyba Munich Malt ale już za to głowy nie dam :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Munich Malt po angielsku to prawidłowa nazwa.. mam na worku nadruk.. :(. W najgorszym wypadku zapytam "Sladka" z tego browaru, ale nie chce go zarzucać pytaniami.. lepiej zapytać o najważniejsze szczegóły..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i jest, ale w recepturze jest Bavaria.. wiec i kombinuję co to może byc.. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"?

W sumie z formą Bavorský slad też się spotkałem, ale w mają Havířovie mają na bank pod nazwą Mnichovský :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a1 ? ny%20orel/

Jeżeli chodzi o ten przepis:

 

Light 15 °

One of our specials light type, the effort to stand out the richness offull malt flavor with a very delicate bitterness of Saaz hops. Trycombination with creamy cheese sauce.

(Czech malt 63%, 37% of Bavaria, Zatec hops Premiant of 83%,17% hop extract, controlled fermentation in fermentation room takes 9 days, the lager cellar for at least 32 days)

 

to nigdzie tu nie występuje słód "Bavaria". Podane jest tylko że 63% słodu pochodzi z Czech, a 37% z Bawarii. O typach słodu nie ma ani słowa.

Słód monachijski po czesku, jako nazwa typu, nazywa się tylko i wyłącznie mnichovsky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ups.. zadałem pytanie, a odpowiedź ostatnia mi umknęła jakoś.. dzięli za informację. Spróbuję to jakoś rozgryźć.. ale pewnie bez zapytania u źródła się nie obejdzie. Jest możliwe, że w sierpniu będę w Czechach to spróbuję zachaczyć o restauracyjkę to wtedy zagadnę "Sladka" co tam sypie.. mailami raczej go nie będę zasypywał..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.