Jump to content
Sign in to follow this  
Szafek

Wysładzanie

Recommended Posts

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Ja wysładzam do objętości, nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu.

A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Nic nie piszesz czy to jest zestaw, gdzie jest określona ilość słodów, czy sam komponujesz zasyp.

Przy zestawie, do objętości - będziesz miał pogląd, czy uzyskana gęstość, którą osiągasz odpowiada tej z zestawu.

Przy własnej kompozycji, też do objętości :) , tylko dorzuć kilka procent więcej słodu dla spokoju przy warzeniu - że nie wyjdzie jakiś cieńkusz przy ewentualnych małych błędach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Ja wysładzam do objętości' date=' nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu.

A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.[/quote']

Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%.

 

Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów.

 

Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%.

 

Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów.

 

Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości".

Ja nie mam tutaj problemu, korzystam zarówno z wyliczeń wody BrewTarget oraz BrewTroller (to już sprzętowo na sterowniku), jak się dobrze ustawi sprzęt wychodzi mi wszystko ładnie.

Czasami wyjdzie jakaś lekka obsuwa (1-1,5L) ale raczej w górę (za dużo wody ;))

 

Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi.

No właśnie z tego to wynika - wysładzając do w miarę stałej objętości odparowujesz w miarę stałą ilość wody z brzeczki. Jedna zmienna mniej. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

straszne tu obliczenia wykonujecie. Dobrze, że ja nie mam tych problemów i sprawę załatwiam "na oko".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie odnośnie drożdzy. Ile czasu może stać brzeczka przed zadaniem drożdży? Jutro chcę uważyć piwko, a płynne drożdże dopiero dzisiaj aktytowałem, i pewnie gotowe będą za kiika dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej przełóż warzenie, im szybciej drożdże są zadane, tym lepiej. Brzeczka może poczekać przez noc, ale raczej nie dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każda godziny gdy brzeczka stoi bez drożdży to ogromne ryzyko rozwinięcia się infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.