Jump to content
Sign in to follow this  
Prynt

sezony na piwo

Recommended Posts

Nadchodzą wielkimi krokami jesień i zima, z powodu tego nasunęło mi się takie pytanie. Mianowicie, jak wyglądają sezony na piwo? W jakich miesiącach/porach roku jakie piwo najlepiej warzyć? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku warzenie można podzielić na 2 sezony - letni i zimowy.

 

W sezonie letnim jadę z górniakami i wychodzą elegancko, mimo pleśni w powietrzu i przyczajonych muszek owocówek, czyhających na brzeczkę :D

 

W zimie temperatura w piwniczce spada więc przychodzi czas na lagerki. W zasadzie można je warzyć cały rok, ale nie mam zbędnej lodówki a w piwniczce za ciepło.

 

Podsumowując, prawdziwy piwowar warzy cały rok :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, przy czym mi nie do końca o to chodziło. :) Latem górniaki, zimą dolniaki jest wręcz oczywistym wyborem.

 

Miałem na myśli wybory typu: (na przykład, ja nie wiem, zmyślam :P)

maj-czerwiec najlepiej ważyć pale ale

lipiec-wrzesień pszeniczne

październik-grudzień coś tam jeszcze innego

 

itd ;)

 

No i czy temperatura jest faktycznie jedynym realnym czynnikiem zewnętrznym?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W jakich miesiącach/porach roku jakie piwo najlepiej warzyć? ;)

wszystko zależy od temp w pomieszczeniu z fermentatorem , jeśli masz chłodne lub lodówkę możesz dolniaki waRZyc :P przez cały rok

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem na myśli wybory typu: (na przykład, ja nie wiem, zmyślam tongue)

maj-czerwiec najlepiej ważyć pale ale

lipiec-wrzesień pszeniczne

październik-grudzień coś tam jeszcze innego

Myślę, że nie ma jakiegoś specyficznego harmonogramu, że od tego do tego takie piwko a potem inne. Każdy warzy to co mu smakuje. Oczywiście musi być jeszcze pole do eksperymentowania, dlatego warzę moje ulubione piwko, a którąś z kolei warkę robię mały eksperymencik z czymś nowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istnieje terminarz picia różnych piw.

 

i tak:

lato: pszeniczniaki, wittbiry, lekkie piwa, pilsy

jesień: koźlaki jesienne, marcowe

zima: piwa mocne, dubble, Triple,

wiosna: koźlaki wiosenne.

 

 

Według takiego terminarza można sobie rozplanować warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.