Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon

Eksperyment na drożdżach

Recommended Posts

Ostatnimi czasy nie dawało mi spokoju po co używać drożdży płynnych zamiast suchych :| Postanowiłem zrobić mały eksperyment.

 

Przygotowałem w tym celu 2 identyczne warki:

 

5kg słodu monachijskiego,

50 gr chmielu Lubelski,

 

Przerwy:

 

50* 30' (wiem wiem długa)

64* 20'

70* 40'

 

W zasadzie nie chodzi o przepis. Ważne, że obie były identyczne (lub prawie identyczne).

 

Pierwsze zadałem drożdżami suchymi Safbrew S-33, natomiast drugie płynnymi Wyeast 1214 Belgian Ale z uprzednio przygotowanego startera.

 

Fermentacja:

 

Drożdże suche - start fermentacji po 12h, czas trwania burzliwej 3 dni (oczywiście zostawiłem na 7 dni).

Drożdże płynne - start po 24h, czas trwania burzliwej 7 dni (łagodniejszy przebieg, przez co wydłużony nieco czas).

 

Zlewanie na cichą - test I:

 

Drożdże suche: zapach z fermentora ostry, z nutą siarkowodoru.

Płynne: zapach mniej intensywny, podobny do piwa Paulaner.

 

Smak:

 

Suche: nieco puste w smaku, brak bukietu.

Płynne: mocno wyczuwalny bukiet (znowu piwo Paulaner), długo pozostający w ustach.

 

Podsumowanie:

 

Jak widać różnica jest widoczna "gołym okiem". Już teraz wiem, że gdy piwko na drożdżach płynnych dojrzeje, to będzie na pewno jednym z moich lepszych piwek.

Ponadto udowodniłem sobie, że naprawdę warto używać konkretnych szczepów drożdży płynnych, bo dają do piwa "to coś". Dlatego przy zlaniu na cichą, płynne poszły na odzysk - już bulgocze starterek :)

 

Mam nadzieje, że zainteresowałem kogoś moimi przydługimi wywodami :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.