Skocz do zawartości

Wes Piwo jasne.Bardzo proszę o szybką odpowiedż


lulek-123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować,a jak zabutelkuje juz teraz to tez bedzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie miałeś wysoką temperaturę fermentacji. Mogłeś zostawić jeszcze na parę dni na burzliwej, w takim wypadku zostaw na cichej na tydzień, żeby sobie spokojnie dofermentowało. Jeśli zabutelkowałbyś zaraz, to mogłyby być granaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na butelkowanie to na pewno za wcześnie. A czy za szybko zeszło.. pewnie i szybko, ale istotne jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji była. Mój pils zacierany od ub. niedzieli od zadania drożdży do dziś zszedł z 12,7 do ciut więcje jak 3Blg, ale temperatura to od 14 do 8,9 na dzień dzisiejszy. I na razie zostaje dalej na burzliwej jeszcze kilka dni.. :P

Edytowane przez henry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie powinno być granatów, tez butelkowałem z 3°Blg bo nie chciało zejść niżej. Najbardziej prawdopodobne jest to, że piwo będzie prze gazowane ( zobaczysz to po ok 1,5 miesiąca) oraz będzie dawało drożdżami i ich warstwa będzie dość duża na dnie butelki. ale mogę się mylić :lol::P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.