Jump to content
Sign in to follow this  
dennis

lodówka turystyczna do fermentacji

Recommended Posts

witka,

czy szanowne koleżeństwo orientuję się może czy są na naszym rynku do kupienia lodówki turystyczne w które wszedłby fermentor? kombinuję, żeby jakoś obniżyć temp fermentacji bez budowania pudła ze styropianu - taką lodówkę można by wykorzystać także do innych celów (zacieranie, chłodzenie piwa w terenie)

Znalazłem na allegro np taką lodówkę http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-45l-agregat-12v-230v-75w-od1zl-i1569508262.html ale wydaje się, że fermentor do niej nie wlezie... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Litrarzowo duże będą ale wymiarowo pod fermentator to tak średnio.

 

A nie lepiej znaleźć jakaś małą zwykłą lodówkę i sterownik do niej? Wymiarowo niewiele większa a na pewno tańsza i do niej zmieścisz nie tylko fermentator ale także kilka próbek zabutelkowanego. Ja znalazłem za 120 zetów na alledrogo.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
witka,

czy szanowne koleżeństwo orientuję się może czy są na naszym rynku do kupienia lodówki turystyczne w które wszedłby fermentor? kombinuję, żeby jakoś obniżyć temp fermentacji bez budowania pudła ze styropianu - taką lodówkę można by wykorzystać także do innych celów (zacieranie, chłodzenie piwa w terenie)

Znalazłem na allegro np taką lodówkę http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-45l-agregat-12v-230v-75w-od1zl-i1569508262.html ale wydaje się, że fermentor do niej nie wlezie... :rolleyes:

Za 400 zł kupisz dwie-trzy używane lodówki, a pudło styropianowe zrobisz jeszcze taniej. Jezeli szukasz oszczędności, to nie jest to dobra droga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Litrarzowo duże będą ale wymiarowo pod fermentator to tak średnio.

A nie lepiej znaleźć jakaś małą zwykłą lodówkę i sterownik do niej? Wymiarowo niewiele większa a na pewno tańsza i do niej zmieścisz nie tylko fermentator ale także kilka próbek zabutelkowanego. Ja znalazłem za 120 zetów na alledrogo.

Mieszkam w bloku więc miejsca jest ograniczona ilość - lodówka zwykła to wielki klamor, jak wstawię ją do kuchni to mnie żona razem z tą lodówką na klatkę wystawi :)

Do piwnicy też nie wstawię bo mi zajmie pół piwnicy i pozostanie problem zasilania - gniazdek nie ma więc trza by na dziko się wpinać np w oświetlenie - too risky :rolleyes:

Za 400 zł kupisz dwie-trzy używane lodówki, a pudło styropianowe zrobisz jeszcze taniej. Jezeli szukasz oszczędności, to nie jest to dobra droga.

Nie szukam oszczędności a sposobu na poradzenie sobie ze zmniejszeniem temp fermentacji. Pudło czy lodówka do której wejdzie fermentor zajmie podobną ilość miejsca. Z pudłem nic innego nie zrobię (mogę użyć go tylko wstawienia fermentora) natomiast lodówkę mógłbym jeszcze do innych celów wykorzystać - stąd moje pytanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Ja właśnie wróce do tematu - ktoś może próbował fermentować w lodówkach turystycznych z możliwością chłodzenia (i grzania :smilies:) 230/12V ?

 

Właśnie koło nosa przeszła mi zwykła lodówko zamrażarka (ojjjj wkurzony jestem...), ale z drugiej strony chętnie zaoszczędziłbym chętnie troche miejsca - mieszkam w niewielkim mieszkaniu i druga lodówka to dość duży problem...

 

Myślałem więc o zakupie 32l lodówki turystycznej i o podpięciu do tego jakiegoś sterownika... pojawiają się kilka pytań:

 

1. lodówka w "wieku" ma jakąś kratkę którą zapewne zasysa powietrze z lodówki i wtłacza schłodzone (ogólnie cała cyrkulacja z chłodzeniem) - czywilgoć z bezpośrednio wlanej do lodówki brzeczki temu nie zaszkodzi?

2. infekcje - czy brzeczka nie będzie bardziej podatna na zakażenia? (nie wiem z czego dokładnie te lodówki są robione, nie wiem jak z myciem i odkarzaniem)

3. jak będzie wyglądać sprawa chłodzenia vs izolacja - nie wiem gdzie powinno zamontować się czujnik temperatury - czy nad powierzchnią, czy zaraz pod powierzchnią, czy też na dnie takiego fermentatora?

 

no ale najważniejsze - czy to się wogóle nadaje? przejdzie fermentacja dolna ale też górna? (w mieszkaniu mam ok 25st. w lecie a niektóre piwa wymagają np. 18-19st)

 

proszę o wszelkie sugestie.

pozdrawiam

pm.

 

EDIT:

Dodam jeszcze że napięcie 12V i taka pojemność lodówki pozwala na niezłą dawke przyjemności na wyjazdach:).

Edited by archivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś była dyskusja na temat wydajności takich lodówek, ale nie pamiętam czy tu, czy na browar.biz. Musiałbyś poszukać. O ile pamiętam wnioski były takie, że jest to ekonomicznie nieopłacalne, wydajnościowo chyba też.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie mogę znaleść tego tematu.. zaraz jszcze spróbuję pogrzebać...

 

ekonomicznie nieopłacalne - pewnie chodzi o koszt zakupu samej lodówki? fakt - wydatek 220zł za nówke z 24m gwarancji... dużym plusem jest to, że faktycznie bierze się taką na praktycznie każdy letni wyjazd... bo pojemność jest jak najbardziej OK. Cenę przeżyłbym ze względu na gabaryty takiej lodówki... Jednak na 45m2 nie ma co pakować drugiej lodówki której napewno nie schowam kiedy nie będe nic warzył...

 

A wydajność - no jedna lodówka = jedna warka... narazie nie planuje robić większych. Co najwyżej kupić dwie lodówki...

 

Dzięki za uwagi - ide dalej grzebać w tym temacie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast wydawać kasę na lodówkę i co gorsza próbować w niej fermentować, zbuduj pudło ze styropianu. Po załadowaniu zamrożonych PETów schładzasz wnętrze o kilka stopni. Lagerów chyba nie uzyskasz latem, ale dla gorniaków idealna. Na brak lodowki polecam belgijskie :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ekonomią chodzi o wydajność ogniw, które chłodzą. Lodówka non stop musiałaby pracować i miałaby problemy ze znacznym obniżeniem temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shooter no właśnie - o kilka stopni... pozatym pewnie codziennie musiałbym dokładać do pieca tych petów... rozważałem to ale jakoś mi to nie leży - i jeszcze dochodzi wielkość lodówki, jej "kruchość"... tak że stropian wybitnie mi właśnie nie leży... Na razie jestem na etapie eksperymentowania z piwem - sam nei wiem co będzie dla mnie ideałem... na razie faworytem jest piwo pszeniczne - ale to nie o tym:). No i właśnie brak możliwości fermentacji piw dolnej fermentacji...

 

Tomek-Pasieka mhmm.... no musze poszukać info na ten temat... ale przyznam że troche jestem zdziwiony - przecież jak 20l cieczy osiągnie temp. ok. 10st. i jest zamknięte w szczelnym izolowanym naczyniu to powinno ładnie trzymać... temp. w domu jak już pisałem to ok 21-26 stopni. Te lodówki mają podobno chłodzić 20stopni poniżej temperatury zewnętrznej... czyli powinny TEORETYCZNIE zejść do 1-6 stopni... wydawało mi się że utrzymanie temperatury ok 10stopni nie powinno być problemem (oczywiście bez zaglądania do środka w ciągu tygodnia).

Praca non stop faktycznie mogła by nawet zabić tą lodówkę w dość szybkim czasie (nie sądze żeby były przystosowane do pracy przez miesiąc bez przerwy). pod względem prądożerności jest porównywalna ze zwykłą lodówką prawdopodobnie :beer: (jedna i druga bierze max 60W - pytanie ile kWh/dobę - w przypadku dużej to ok 0,7 - 0,8kWh dobę czyli ok 35gr na dzień:P.

 

Na polskich forach niewiele na ten temat... i niestety nie udało mi się znaleść tego posta właśnie o wydajności i ekonomii

 

Dzięki dzięki :)

 

A nikt nie próbował na własnej skorze takich eksperymentów?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę jest tutaj:

http://www.piwo.org/forum/t2815-patenty-na-chlodzenie.html

 

a to chyba jest wspomniana przeze mnie dyskusja:

http://www.piwo.org/forum/t1735-lodowka-samochodowa--fermentator.html

 

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie to:

http://www.piwo.org/forum/p20874-30-06-2009-11-25-33.html#p20874

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tomek-Pasieka - spora dawka wiedzy - wielkie dzieki... szukalem pod haslem lodowka turystyczna... nie samochodowa ani nie fermentacja :beer:. zasluzony plusik...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tomek-Pasieka - spora dawka wiedzy - wielkie dzieki... szukalem pod haslem lodowka turystyczna... nie samochodowa ani nie fermentacja :beer:. zasluzony plusik...

Dzięki. Jakoś utkwiło mi w głowie ogniwo peltiera. Zupełnie nie wiem dlaczego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.