Jump to content
Sign in to follow this  
mentosik

receptura z resztek zapasów - pomocy

Recommended Posts

Witam

Zostało mi trochę słodów :

Carahell 20-30ebc

karmelowy jasny 20-30 ebc

słód z pszenicy płaskurku

aroma 100ebc

Pszeniczny Carawheat 110-140ebc

owsiany 10ebc

pilzneński i pszeniczny

 

Sporo tego w zasadzie jest, można trochę piwa zrobić ;) Problem mam taki, że mam drożdże S-33 w słoju już przygotowane jasnym ekstraktem. Chmiel marynka i lubelski standardowo.

 

Jakiś pomysł na piwo? Myślałem raczej o czymś na bazie pszenicy - 1kg pilzneński, 0,6kg pszeniczny, 0,4 karmelowy jasny (na 10L piwa). Nie wiem tylko jak zacierać, w jakich temperaturach jak długie przerwy porobić żeby czegoś nie popsuć. Na eksperymenty mi się zebrało, ale trochę boję się zmarnować tyle dóbr :)

 

Będę wdzięczny za sugestie, konkretne przepisy, uwagi. Koelscha nie zrobię bo już zabutelkowany :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

opis ze strony centrum piwowarstwa :

Uniwersalne drożdże górnej fermentacji.

 

Polecane zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (Witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (np. Westmalle, Chimay).

jak uniwersalne to coś powinno dać się z nimi zrobić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wit!

2.5 kg pils

2 kg pszeniczny

0.5 kg owsiany

35g lubelski 60 min.

skórka pomarancza 10 min

10g kolendry 10 min

S-33

 

:)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skocz po kolendrę do sklepu i parę pomarańczy do starcia skórki i zrób witbiera (ostatnio paru kolegów warzyło, więc przepisy znajdziesz łatwo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z tym Witem to dziwna sprawa. Mi w sumie smakował, chociaż kolendra była za mocna. Znajomy stwierdził ironicznie po łyku, że smakuje jak woda z namaczania mięsa. Znam jedynie "Obołon Białe" - w składzie ma kolendrę, jednak zupełnie jej nie czuć. Jak to jest z tym Witem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

scooby a jak zacierać? jakie temperatury i jakie przerwy?

 

W przepisach na wiki dodaje się jeszcze płatki pszenne i owsiane. Mogę zastąpić je tym słodem czy dodatkowo dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.