Skocz do zawartości

Szybka ocena receptury


Żeglarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dziś w samo południe zamierzam zacząć warkę... czegoś tam :D

 

Mam do dyspozycji:

 

15 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 carabelge

Marynka szyszka

Lubelski granulat

Drożdże S-33 (porządny starter już gotowy)

Miękka woda (w zapasie jest jeszcze gips jakby coś)

 

Płatki owsiane

Płatki pszeniczne

Skórka cytrynowa

 

Myślałem o jakiejś wariacji Belga

 

3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

 

Przerwy

44 - 10'

62 - 40'

74 - 30'

Wysładzanie 15 l wody - ile wyjdzie to wyjdzie :)

 

Gotowanie 65' - z 30g marynki po 15 min, 20 g Lubelskiego po 45'

 

Nie celuje w żaden styl. Nie obchodzi mnie ilość IBU i BLG, piwo ma być wypijalne (zwłaszcza że to tylko drożdże S-33).

Może jakaś porada. Cos dodać coś zmienić?

Mam jeszcze 0.5 Carapilsa ale nie uwzględniałem go do receptury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

3,5 kg pilzena

0,5 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

Będzie lepszy nieco jaśniejszy kolor i mniej mdły smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

3,5 kg pilzena

0,5 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

Będzie lepszy nieco jaśniejszy kolor i mniej mdły smak.

W jakiej ilości skórkę cytrynową?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się nad 3.2 l / 1 kg słodu

Razem wleje chyba 13 l. Odejdzie z 4 l, dojdzie 15 i razem powinno wyjść 23 l do gotowania. Także minus 3 l na gotowanie i podejrzewam że do fermentora wleje 19,5 l. Fermentacja jak zwykle u mnie jedna :P, więc odejdzie 1.5 L na syf, także zleje do kegów 18 L, co w przełożeniu na pozostawienie odrobiny powietrza w każdym da mi 4 kegi po 5 L :P

BLG podejrzewam że z tej ilości wyjdzie mi 11-12, więc w zupełności powinno wystarczyć.

Zastanawia mnie tylko połączenie cytryny i słodu biscuit. Chyba że wyjdą smaczne ciasteczka cytrynowe :)... o ile drożdże dadzą temu rade.

 

ps cytryny - nie więcej niż 5 gr suszonej z uwagi na marynke

Edytowane przez Żeglarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z dodawanie przypraw aromatycznych chodzi mi po głowie taki pomysł:

Po warzeniu odlać 0,33 l brzeczki, zabutelkować i spasteryzować. Przed butelkowaniem w tej rezerwie przegotować przez 5 min. przyprawy i dodać przy butelkowaniu.

Czemu tak? Bo jak fermentowałem moje piernikowe Bożonarodzeniowe, to przez cały okres fermentacji cichej i burzliwej silnie pachniało piernikiem, w butelkach też to czuć, ale trochę stępiały te smaki przypraw. Może taka procedura sprawi, że w butelkach zostanie więcej aromatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 65' - z 30g marynki po 15 min, 20 g Lubelskiego po 45'

Ja bym był za tym, żeby zmniejszyć ilość marynki do 20g. Na pewno dobrze to wpłynie "wypijalność". :P

A zasyp? Właściwie popieram Jejskiego: mniej biscuita, ale z drugiej strony kusi żeby zrobić eksperyment: "jak 20% biscuita wpłynie na smak"? :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Racja, w zasadzie przy tak małym zasypie pilzena, 0.5 kg biscuita może nie wpłynąć znacząco na smak. Żeby utrzymać w miarę przyzwoity blg (oczywiście na oko) dodam 0.25 pilzena.

 

I oczywiscie kusi by wypróbować teoretyczną możliwość zasypu ok 30 % biscuita. :P tylko obawiam się że pozostałe składniki również musiałby by się zmienic, może jakiś inny słod czy cós. Chmiel drożdże itp. Nie będę zbytnio czarował, to tylko drożdże s-33 więc zostanę przy 0.5 biscuita.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.