Jump to content
Sign in to follow this  
Żeglarz

Szybka ocena receptury

Recommended Posts

Witam,

dziś w samo południe zamierzam zacząć warkę... czegoś tam :D

 

Mam do dyspozycji:

 

15 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 carabelge

Marynka szyszka

Lubelski granulat

Drożdże S-33 (porządny starter już gotowy)

Miękka woda (w zapasie jest jeszcze gips jakby coś)

 

Płatki owsiane

Płatki pszeniczne

Skórka cytrynowa

 

Myślałem o jakiejś wariacji Belga

 

3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

 

Przerwy

44 - 10'

62 - 40'

74 - 30'

Wysładzanie 15 l wody - ile wyjdzie to wyjdzie :)

 

Gotowanie 65' - z 30g marynki po 15 min, 20 g Lubelskiego po 45'

 

Nie celuje w żaden styl. Nie obchodzi mnie ilość IBU i BLG, piwo ma być wypijalne (zwłaszcza że to tylko drożdże S-33).

Może jakaś porada. Cos dodać coś zmienić?

Mam jeszcze 0.5 Carapilsa ale nie uwzględniałem go do receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i dobrze, pewnie wyjdzie dobre piwo.

Zastanawia mnie tylko ta ilość wody do wysładzania ? W jakiej ilosci będziesz zacierał ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

3,5 kg pilzena

0,5 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

Będzie lepszy nieco jaśniejszy kolor i mniej mdły smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 kg pilzena

1 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

3,5 kg pilzena

0,5 kg biscuit

0.25 Carabelge

400 g płatków pszenicznych

Skórka cytrynowa

Będzie lepszy nieco jaśniejszy kolor i mniej mdły smak.

W jakiej ilości skórkę cytrynową?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiałem się nad 3.2 l / 1 kg słodu

Razem wleje chyba 13 l. Odejdzie z 4 l, dojdzie 15 i razem powinno wyjść 23 l do gotowania. Także minus 3 l na gotowanie i podejrzewam że do fermentora wleje 19,5 l. Fermentacja jak zwykle u mnie jedna :P, więc odejdzie 1.5 L na syf, także zleje do kegów 18 L, co w przełożeniu na pozostawienie odrobiny powietrza w każdym da mi 4 kegi po 5 L :P

BLG podejrzewam że z tej ilości wyjdzie mi 11-12, więc w zupełności powinno wystarczyć.

Zastanawia mnie tylko połączenie cytryny i słodu biscuit. Chyba że wyjdą smaczne ciasteczka cytrynowe :)... o ile drożdże dadzą temu rade.

 

ps cytryny - nie więcej niż 5 gr suszonej z uwagi na marynke

Edited by Żeglarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dodawanie przypraw aromatycznych chodzi mi po głowie taki pomysł:

Po warzeniu odlać 0,33 l brzeczki, zabutelkować i spasteryzować. Przed butelkowaniem w tej rezerwie przegotować przez 5 min. przyprawy i dodać przy butelkowaniu.

Czemu tak? Bo jak fermentowałem moje piernikowe Bożonarodzeniowe, to przez cały okres fermentacji cichej i burzliwej silnie pachniało piernikiem, w butelkach też to czuć, ale trochę stępiały te smaki przypraw. Może taka procedura sprawi, że w butelkach zostanie więcej aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gotowanie 65' - z 30g marynki po 15 min, 20 g Lubelskiego po 45'

Ja bym był za tym, żeby zmniejszyć ilość marynki do 20g. Na pewno dobrze to wpłynie "wypijalność". :P

A zasyp? Właściwie popieram Jejskiego: mniej biscuita, ale z drugiej strony kusi żeby zrobić eksperyment: "jak 20% biscuita wpłynie na smak"? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy którymś warzeniu w Czeskim Raju Marusia z browarbizu robiła taki eksperyment. Szczegółów nie pamiętam, ale konkluzja była taka - "skoro nie czuć różnicy, to po co przepłacać?".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja, w zasadzie przy tak małym zasypie pilzena, 0.5 kg biscuita może nie wpłynąć znacząco na smak. Żeby utrzymać w miarę przyzwoity blg (oczywiście na oko) dodam 0.25 pilzena.

 

I oczywiscie kusi by wypróbować teoretyczną możliwość zasypu ok 30 % biscuita. :P tylko obawiam się że pozostałe składniki również musiałby by się zmienic, może jakiś inny słod czy cós. Chmiel drożdże itp. Nie będę zbytnio czarował, to tylko drożdże s-33 więc zostanę przy 0.5 biscuita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.