Jump to content
Sign in to follow this  
ukko

Witbier a fermentacja cicha

Recommended Posts

Uwarzyłem ostatnio dwie partie wita. Piwo wyszło bardzo klarowne, za bardzo jak na mój gust jeśli chodzi o ten typ piwa. Dodam że trzymałem go 6 dni na burzliwej i 2 tygodnie na cichej. Wczoraj ugotowałem drugą partię i zastanawiam się czy nie ominąć tym razem w ogóle cichej, tak jak w przypadku weizena. Czy ktoś kiedyś zlewał wita zaraz po burzliwej do butelek i jaki wpływ może to mieć na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to sobie zamieszaj drożdże z dna i będziesz miał mętne.

robiłem tak i tak, i w końcu zawsze jest klarowne,więc możesz zrobić jak ci wygodniej,bez cichej będziesz miał więcej osadu drożdżowego,co chyba nie jest za dobre .

Share this post


Link to post
Share on other sites
to sobie zamieszaj drożdże z dna i będziesz miał mętne.

robiłem tak i tak, i w końcu zawsze jest klarowne,więc możesz zrobić jak ci wygodniej,bez cichej będziesz miał więcej osadu drożdżowego,co chyba nie jest za dobre .

Też mi się tak wydaje. Wit nie bierze swojego głównego charakteru z drożdży, tylko bardziej z przypraw. Wydaje mi się, że nadmiar drożdży może mu zaszkodzić. Osad na dnie zawsze jest i można go wzburzyć przy przelewaniu, więc z mętnością nie widzę problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi osobiście nie smakuje Witbier z drożdżami. Jeśli chcesz mętnego, to spróbuj dodać łyżkę mąki wymieszanej w szklance wody na 5 min przed gotowaniem. Ja tak już robiłem i siedzi na cichej teraz i nic się nie wyklarowało :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

odgrzewam troche tamat, ale mam nastepujace pytanie.

Mój witbier stoi od tygodnia na burzliwej w temperaturze pokojowej 20 stopni. Fermentacja burzliwa ustała. Nie chce przelewać na cichą. Pytanie:Czy jest sens przeniesc fermentor na tydzien lub dłużej do temperatury ok 10 stopni czy lepiej potrzymać go w 20 stopnicah?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sensu przenosić do chłodnego - w wicie nie o to chodzi, żeby był klarowny. Jeżeli fermentacja ustała, to możesz od razu butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.