Jump to content
Sign in to follow this  
waroms

ilość cukru / glukozy do Weizena

Recommended Posts

Witam

Jutro albo pojutrze kończę cichą i będę butelkował Weizena. I po studiowaniu forum pojawiło się pytanie jak przygotować roztwór wody z cukrem lub glukozą.

 

Znam ten kalkulator:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13553457#tag

Mam też ściągnięty programik refermv21.exe (ktoś tu na forum wrzucał).

 

Kalkulator z linku podaje że nagazowanie dla Weizena to 3.6-4.5, natomiast ten programik 2.5-2.9.

Ktoś na forum pisał że 3.6-4.5 to są wartości nieco zawyżone (pytanie czy "nieco" to jest 0.2 czy 1.0;) ).

Chciał bym żeby w piwie czuć było gaz, ale żeby nie wychodziło samo z butelki zaraz po otwarciu. Więc jaką wartość przyjąć? Bliżej 2.7 czy np. 3.5?

 

Zakładając średnio 3.0, 18 litrów młodego piwa w temp. 19°C wychodzi ok. 145g cukru (lub 153g glukozy). Nie za dużo?

 

I w jakiej ilości wody to rozrobić? 200 ml?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Program który podlinkowałeś podaje kosmiczne wartości - weizen nagazowany na maksymalnie 4,5.... czyli 8,4g cukru na butelkę. Robiłem kiedyś 5g glukozy - otwierane strzelało głośniej niż mała hakownica, a i kilka granatów się zdarzyło.

 

Wpisz w refermv ok 2.8 -2,9. To już będzie mocne nagazowanie, ale nie ryzykujesz granatów.

 

Co do syropu - Cukier do garnka, zalewasz gorącą wodą, podgotowujesz chwilę (1-2 minuty wystarczą - trzeba zabić potencjalne bakterie, a nie zrobić karmel). Wody dawałbym nie mniej niż 0,5l - zbyt gęsty syrop źle się miesza z piwem i może dawać nierównomierne nagazowanie.

Gorący syrop na dno fermentora, a później zalewasz to piwem. Ja zostawiam na jakieś 20 minut, by równo się wymieszało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię max 3,5 i jest mocno gazowany a przy otwieraniu nie wychodzi sam z butelki (o ile jest schłodzona butelka).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polegam na programie refermv21. Gazuję do 2,9, co daje bardzo dużo gazu. Jak dla mnie, zbyt dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za podpowiedzi.

W takim razie nagazuję pewnie do 2,7. Refermv21 podaje że dla 18 litrów w temp. 19°C (zejście z 12,5°Blg do 3°Blg)powinienem użyć 125,7g cukru.

Wychodzi mi że dla tych samych danych wyjściowych glukozy powinno być 131g.

Prawda to? Bo mam trochę glukozy do zużycia.:beer:

 

 

EDIT

I jeszcze jedno pytanie: skoro syrop będzie miał objętość 0,5 litra to w kalkulatorze Refermv21 podaję objętość już razem z tym syropem? Tzn. młodego piwa mam powiedzmy 18 litrów, ale do kalkulatora muszę wpisać 18,5 czy 18?

Niby różnica nie jest duża (ok. 4 g cukru) ale zawsze...

Edited by waroms

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, ale rozumiem że te 4-5% więcej glukozy niż cukru to jest dostatecznie więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5-10%.

No to moje zaufanie do kalkulatora z linku z pierwszego postu zaczyna drastycznie spadać. :)

Nie dość że źle podaje stopień nagazowania, to jeszcze źle przelicza cukier na glukozę...:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczy dobrze. A stopień nagazowania wpisujesz sam, więc wystarczy wiedzieć "ile ma być", żeby otrzymać dobrą wartość. Jeżeli nie masz zaufania do przeliczania sacharozy na glukozę - używaj sacharozy.

 

W praktyce moich 20-paru warek doszedłem do wniosku, że 2.0v/v to nagazowanie słabe (piwa brytyjskie), 2.4v/v przeciętne (niemieckie), 2.8v/v to wysokie (pszenice). Różnicę między 2.4 a 2.5 praktycznie trudno zauważyć, a między 2.4 a 2.6 jest niewielka. Poniżej 2.0 piwo z butelki sprawia wrażenie pozbawionego gazu, powyżej 2.9 ma tendencję do wypieniania się. W związku z tym kalkulator przydaje się głównie do przeliczania względem różnych objętości i temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowane.:D

 

Było 18.3 litra, w temp. 18.8°C, Blg pocz. 12.5, Blg końc. 2.6.

Do tego dodałem roztwór glukozy 134g w 0.5 litra wody (czyli teoretycznie nagazowanie 2.7v/v).

 

Na razie postawiłem w temp. 20°C a za 3-4 dni planuję przenieść do temp. 16°C (niższej w domu nie mam).

 

Gdzieś widziałem informację że teoretycznie po tygodniu powinno być pijalne, a po dwóch tygodniach bardzo dobre. Prawda to?:)

Edited by waroms

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdzieś widziałem informację że teoretycznie po tygodniu powinno być pijalne, a po dwóch tygodniach bardzo dobre. Prawda to?:)

Zdarzało mi się spijać pszenicę już w 3 dni od butelkowania, i była świetna choć słabo nagazowana :D Według mnie do 2 miesięcy od zabutelkowania pszenica "trzyma poziom", potem zaczyna powoli marnieć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długie stanie na półce jej nie grozi, tym bardziej że zbliża się maj czyli ciepło. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.