Jump to content
Sign in to follow this  
mrblaha

Lakierowane wiadro po oleju- nada się?

Recommended Posts

Witam,

Z kegiem na razie nie wychodzi, a dorwałem za grosze 25l wiaderko po oleju palmowym do smażenia.

 

Czy da radę zrobić z tego garnek? Tzn czy można w tym gotować bez straty jakościowej? Mam taboret gazowy.

Pojemność jest świetna, boje się tylko, czy ścianki aby nie za cienkie...no i ten lakier. Może ktoś już używał czegoś podobnego?

Edited by mrblaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lakier? Będzie waliło aż miło. Ja bym się nie odważył, nie wiadomo jaki syf może przejść do brzeczki podczas gotowania. Poza tym, wiadro może się rozszczelnić pod wpływem temperatury (bo nie jest przeznaczone do wysokich temperatur).

 

Zamiast dziadować i stosować prowizorki dla oszczędzenia paru groszy, kup normalny porządny garnek lub keg, który posłuży na lata, a nie jakieś badziewie !

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ta blacha nie jest czymś powlekana?? Czymś a'la lakier/folia ?? Ja bym tego na gaz nie stawiał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za cienka blacha by ja na palnik dawać. Będzie się przypalać na dnie , po za tym przypuszczam że się będzie odkształcać i zacznie ciec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No na garnek to na pewno nie, ale jako np. fermentor czy jak piszesz filtrator by spełnił swoją rolę. A już na pewno przyda się np. jako pojemnik na słód :beer: w przyrodzie nic nie ginie :beer:

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

A poza tym to chyba nie jest nierdzewka tylko zwykła blacha aluminiowa - jeśli tak to gotowanie w takiej puszce aluminiowej jest niewskazane mimo że pokryta jest jakimś lakierem.

W wysokich temperaturach przy kontakcie z wodą aluminium/glin dobrze się rozpuszcza i przenika w dużych ilościach do wody czy innego pożywiania.

Wysokie stężenia glinu nadmiernie obciążają wątrobę, i mogą upośledzić ten organ. Dbajmy o wątrobę - wątroba jest tylko jedna i piwowarowi potrzebna :)

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze spawaniem też może być problem- nie jest to za cienkie?. Poza tym, jak strzelisz zwykłym migiem to pewnie drut przetopi ci na drugą stronę=miejscowa korozja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wysładzał bym w tym. Nie wiadomo jak się ta powłoka lakierowa zacznie zachowywać gdy wleje się tam wodę o temp. 80°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak olej palmowy raczej na pewno nie był pasteryzowany, wiec takie wiaderko niespecjalnie sie nada w browarze domowym. Ale do przechowywania słodu powinno byc idealne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.