Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Zymoferm Z038-2-38 (Altbier und Spezial-Biere)

Recommended Posts

Zymoferm Z038-2-38 (Altbier und Spezial-Biere)

 

Hefe-Stamm: Z038

Hefe-Art: obergärig

Gebinde-Einheit: ca. 40 ml

Für Biersude von: bis zu 25 Liter

Hefe-Typ/Beschreibung:

  • Typische Altbier-Hefe
  • Fruchtiges Aroma
  • gute Esterbildung

Empfohlen für folgende Biere:

  • Altbiere nach ?Düsseldorfer Art?
  • Altdeutsches Helles
  • Obergärige Roggen-, Dinkel- und Emmerbiere

Bruchbildung: gering / niedrig

Alkoholtoleranz:6 - 8 Vol.-%

Optimaler Gärungsbereich: 18 - 24 °C

Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 80 - 84 % (hoch)

Szczep: Z038

Typ fermentacji: górna

Zawartość opakowania: ok. 40 ml

Objętość brzeczki: do 25 litrów

Opis:

  • typowe drożdże do altbierów
  • aromaty owocowe
  • produkcja estrów na wysokim poziomie

Zalecane do piwa:

  • altbier w stylu düsseldorfskim
  • staroniemieckie jasne (Altdeutsches Helles)
  • żytnie, orkiszowe i płaskurkowe piwa górnej fermentacji

Osiadanie: słabe

Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj.

Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 24°C

Orientacyjne odfermentowanie: ok. 80 - 84% (wysokie)

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedź jaką uzyskałem z braupartnera odnośnie temperatury fermentacji:

 

this strain works best between 17 - 20°C but also do his job at 15°C in professional breweries. At 15°C this top fermenting yeast needs longer until fermentation is ready. The most homebrewers here in Germany do fermentation at room temperature.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak te drożdże się dodaje trzeba robić starter czy wystarczy dolać do brzeczki .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do upływu daty podanej na opakowaniu producent twierdzi, że można zadawać bezpośrednio do brzeczki, potem starter. Ja mimo wszystko zawsze odpalając nowe drożdże zaczynałbym od startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marusia na browarbizie proponuje, żeby zawsze robić starter, bo nie ma innego sposobu potwierdzenia czy drożdże są w dobrej kondycji. Tu nie ma puchnięcia saszetki, jak w Wyeastach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już jakiś czas temu udowodniono, metoda z błękitem metylenowym nie pokazuje rzeczywistej żywotności drożdży. Daje tylko ogólny obraz stosunku ilośćci komórek żywych do martwych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Bo tak naprawdę to, że drożdże żyją nie musi oznaczać że są w stanie przeprowadzić skuteczną fermentację. Niesprzyjające warunki fizyczne i chemiczne mogą nie zabić drożdży ale ich żywotność może drastycznie spaść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego Wiktor podął jeszcze metodę na "Ocenę stanu odżywienia drożdży".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Drożdże rozruszane wstępnie w starterze, następnie w kolschu. Alt zadany gęstwą po kolschu. Drożdże pomimo tego że było 23 l brzeczki kilkukrotnie wyszły mi z wiadra pomimo ze starałem się utrzymać tem. otoczenia 17°C. Po zakończonej fermentacji na górze brzeczki pozostałą 0,5 cm warstwa drożdży wraz z pianą. Osad na dnie płynny, mocno oblepione ścianki fermentatora.

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

To kolejny szczep z Zymofermu, który lubi wyłazić na spacery. Zastanawiam się, czemu tak? Te same szczepy od innych producentów nie są takie ciekawskie (myślę o Belgische Klosterbiere)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.