Jump to content
Sign in to follow this  
IndY

2 lata w zamrażarce ;-)

Recommended Posts

Mam troszkę chmielu w granulacie, który leży w zamrażarce już blisko 2 lata. Planuję narobienie pilsika niemieckiego i tak się zastanawiam czy użycie takiego starego chmielu (Hallertau) będzie dobrym pomysłem. Nie chciałbym aby wyszły "szmaciane" posmaki. Ktoś ma doświadczenia ze starym chmielem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam troszkę chmielu w granulacie, który leży w zamrażarce już blisko 2 lata. Planuję narobienie pilsika niemieckiego i tak się zastanawiam czy użycie takiego starego chmielu (Hallertau) będzie dobrym pomysłem. Nie chciałbym aby wyszły "szmaciane" posmaki. Ktoś ma doświadczenia ze starym chmielem?

Ja bym wywalił, chmiel ogólnie nie jest drogi.

Pytanie jeszcze jak był przechowywany i czy kupiłeś świeży.

Jeden ze sklepów ma dość denerwujący zwyczaj podawania jedynie daty ważności, a nie podaję daty produkcji (rocznika chmielu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli szkoda Ci wyrzucać to użyj go do czegoś innego niż piwa. Np. do masła chmielowego, do chleba, do gulaszu :lol:. Ja stosowałem tak chmiel i rezultaty były ciekawe :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genialny pomysł :lol: Na pewno coś pokombinuję, tylko szkoda, że święta już za nami - chmielowe jajca, to byłoby coś! :P:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.