Jump to content
Sign in to follow this  
dyrcio

Dolna a górna fermentacja - różnice?

Recommended Posts

Witam wszystkich :(

 

Jakie są różnice między górną a dolną fermentacją? Jakie cechy uzyskuje piwo fermentowane przez te dwa szczepy drożdży?

 

Pytam, bo zamarzył mi się Koźlak. Jak wiadomo jest to piwo dolnej fermentacji, a średnio mam warunki aby taką fermentację przeprowadzić.

 

Dlatego pomyślałem, żeby zadać brzeczkę drożdżami, które aktualnie posiadam - US-05 i fermentację przeprowadzić w temperaturze pokojowej, boje się jednak że piwo w rezultacie smakować nie do końca tak jakbym oczekiwał ;)

 

Z drugiej strony, mam przy domu garaż gdzie TEORETYCZNIE dolną fermentację przeprowadzić by można było, lecz boję się że duże różnice temperatur które aktualnie mamy mogą piwu zaszkodzić.

 

Proszę o rady dla nowicjusza i pozdrawiam :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem coś koźlakopodobnego na drożdżach California Lager, fermentowało w temperaturze ok. 16°C. Całkiem niezłe to było. Ale do koźlaka którego robiłem na Munich Lager to było daleko. Więc jak chcesz "naprawdę koźlaka", to poczekaj do jesieni, a jak po prostu mocne piwo o charakterze słodowym, to niech cię nic nie powstrzymuje. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

Proszę o rady dla nowicjusza i pozdrawiam ;)

Jeśli to pierwsze piwa, to zabieranie się za wymagające poleżakowania - kożlak, to trochę nie ta taktyka, tym bardziej, że warunków brak.

Uwarz sobie coś, na co pozwalają temperatury i ciesz się własnym piwem, do koźlaka powróć jesienią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Podpinam się do wątku:

Jak będzie różnica między dolną fermentacją na suchy i na płynnych drożdżach?

Pytam bo do tej pory tylko warzyłem na suchych i górna fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi, chyba jestem zdecydowany ;) Choć nadal zastanawia mnie jakie posmaki czy cechy dostanie piwo po danych drożdżach. To prawda, że piwa dolne są bardziej rześkie, lekkie?

 

To będzie 4 warka i spokojnie może leżakować do października, gdzie przypadają moje urodziny :(

 

Jeszcze jedno pytanie:

 

Czy to prawda, że czeski Saaz to bliski kuzyn i zarazem zamiennik Lubelskiego? Planuje go wsypać do warki :(

Edited by dyrcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże i temp. fermentacji to przynajmniej połowa smaku piwa. Dolniaki we większości dają czyste smaki. Saaz to bliski kuzyn lubelskiego często stosowany wymiennie, ale saaz bardziej intensywne "korzenne" posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie dolna fermentacja jest bardziej neutralna, górna daje posmaki estrowe- nuty aromatyczne najczęsciej owocowe

 

Różnica nie polega na suchych i płynnych, tylko każdy szczep ma swoją charakterystykę, możesz o tym poczytać w dziale o surowcach w wiki, albo na forum- też jest stosowny rozbudowany dział, efekty w ramach tego samego szczepu mogą być różne w zależności czy pracują w górnym czy dolnym zakresie temperatur dla nich optymalnych.

 

PS w Niderlandach warzy się bock'i także na drożdzach górnej fermentacji, popełniłem coś takiego na trapistach i zapowiada się interesująco ;)

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!!!

Podpinam się do wątku gdyż nie daje mi spokoju jedna myśl. Znalazłem zestaw do uwarzenia piwa marcowego wędzonego 14 Blg. Niestety w zestawie są drożdże dolnej fermentacji. Nie posiadam warunków do dolniaków. Pytanie: czy mógłbym zmienić drożdże na górniaki. Ogólnie, czy można zamieniać drożdże dolnej fermentacji z górną i odwrotnie? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są lagerowe drożdże, które czysto fermentują do 16-17°C - California Lager. No i truizm: dobre piwo będzie dobre niezależnie od tego jakiego rodzaju fermentacji drożdże je fermentowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie to smaczne co jest smaczne, tylko co komu smakuje :beer:

Moim zdaniem to wyjdzie lepsze, bo co dla jednych jest zaletą dla innych będzie wadą, górna fermentacja daje dodatkowe aromaty które lubię, ale mogą przytłumić smaki pochodzące ze słodów. Całą kwestia polega na tym co chcesz uzyskać- czy piwo na konkurs, czy piwo które będzie Ci smakować...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak koźlak i górna fermentacja, to może Weizenbock? Do tradycyjnego koźlaka wprawdzie niepodobny, bo to połączenie pszenicy i koźlaka. Tak czy inaczej smaczne piwko i chyba niezły wybór dla tych, którzy nie mają warunków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.