Jump to content
Sign in to follow this  
thobeta

Drożdże DANSTAR Nottingham

Recommended Posts

Spotkałem sie w internecie sie z takim opisem przygotowania drożdzy Nottingham :

 

"Drożdże piwowarskie - uniwersalne.

Zostały wyizolowane ze szczepu NCYC 1245 i uważa się, że są oryginalnym szczepemWatney'a, poszukiwanym ze względu na właściwości osadów - bardzo dobrze się osadzają, kiedy brzeczka jest już osłabiona, ale gdy brzeczka zawiera zbyt dużo dekstryn słodowych - nie wytrącą osadu. Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager.

Zalecane dawkowanie: 50g/hl

Sposób postępowania: rozpuścić drożdże w 10-krotnej ilości czystej chemicznie wody o temperaturze 40st.C i pozostawić na 15min. Po upływie tego czasu zamieszać i dodać do brzeczki. Jeżeli temperatura drożdży jest zbyt wysoka, należy ją obniżyć dodając stopniowo brzeczkę.

 

UWAGA: drożdże są bardzo wrażliwe na tlen, opakowanie jednostkowe należy otwierać bezpośrednio przed użyciem."

 

 

W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis

Share this post


Link to post
Share on other sites
W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis

Na mój gust za wysoka, ja bym nie przekraczał 30*

Share this post


Link to post
Share on other sites
Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager.

No i wszystko jasne. Te drożdże używa browar EDI. Na termometrze fermentującej kadzi było coś około 33st C i się dziwiłem, że piwo EDIego nie ma kwiatowych posmaków.

 

Jeżeli fermentują w tak wysokiej temperaturze, więc chyba im ciepło nie szkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No własnie różne sa opinie. Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy. Ale dziwi mnie przygotowanie drozdzy bo w 40C to chyba wszystko pozabijasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie używałam tych drożdży, więc nie wiem jakich efektów można oczekiwać.

A jeśli chodzi o przygotowanie drożdży to osobiście przeprowadziłabym tą czynność w temperaturze poniżej 30C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy

Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C, a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy

Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C' date=' a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach?[/quote']

Chyba na odwrót. Burzliwa w wyższej, cicha w niższej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do tych drożdży, przy zacieraniu po brytyjsku w jednej temperaturze 66°C przez godzine, z przecinkiem. Do tego odpowiednim napowietrzeniu (bardzo intensywnym) i temperaturze fermentacji 18°C. Można się spodziewać, że piwo z 11°Blg odfermetune do 1.8°Blg. Takie wyniki otrzymywano w browarze.

Piwo na tych drożdżach wygrało konkurs Edinburgh Beer Festival 2007. Wystawiały się 23 browary z ponad 100 markami piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.