Jump to content
Sign in to follow this  
waroms

Napowietrzanie - wątpliwości

Recommended Posts

Witam

Czytam wątki dotyczące napowietrzania brzeczki przed zadaniem drożdży i mam wątpliwości.

 

Z jednej strony wszyscy piszą żeby napowietrzać: poprzez kołysanie fermentorem, poprzez kilkuminutowe mieszanie łyżką, poprzez 1- lub 2-krotne przelewnie przez sito, a nawet ktoś napowietrza mieszadłem do ciasta na mikserze.

Wszystko fajnie ale kiedy pisałem, że chłodząc pierwszą warkę w wannie mieszałem brzeczkę żeby szybciej stygła to się dowiedziałem że jak brzeczka ma poniżej 60°C to nie wolno mieszać, bo ryzyko infekcji dramatycznie rośnie.

 

Możecie napisać jak to z tym jest?

Dlaczego nie można mieszać podczas chłodzenia, a wolno mieszać już schłodzoną brzeczkę? Jak jest schłodzona do 20-25°C to ryzyko infekcji jest mniejsze?

 

Pytam, bo dzisiaj zabieram się za kolejne warzenie i chciałbym wiedzieć jak napowietrzyć żeby było bezpiecznie. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlaczego nie można mieszać podczas chłodzenia, a wolno mieszać już schłodzoną brzeczkę? Jak jest schłodzona do 20-25°C to ryzyko infekcji jest mniejsze?

Poniekąd tak, wiele bakterii najlepiej działa w temperaturze ciała 36*, a poniżej 20* tracą na wigorze. Ale najważniejsze jest to, że przy nastawianiu piwa zaraz po napowietrzeniu (albo i przed) zadajemy drożdże, które od razu biorą się do roboty i zabierają żywność bakteriom. Każda godzina się liczy, bakterie rozmnażają się napradę szybko, nawet i co pół godziny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Największe ryzyko infekcji jest między 40 a 20 stopni i najlepiej by było zeby ten przedział skrócić do minimum. Właśnie mieszając chłodzenie przebiega szybciej, ja często mieszam podczas chłodzenia. Uważam, że zdecydowanie większe ryzyko infekcji jest ze źle umytego i źle zdezynfekowanego sprzętu niż z powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnim Piwowarze jest wyczerpujący artykuł na temat metod napowietrzania. Kołyszesz zamkniętym fermentatorem, więc ryzyko nie jest tak duże jak mieszanie w otwartym fermentatorze.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja napowietrzam mieszadłem do ubijania piany i robię to tuż przed zadaniem drożdży i chwilę po zadaniu powtarzam i zero infekcji. Robię to w mieszkaniu i porządnie wyszorowanymi i wysterylizowanymi (najtańszy środek chlorowy do WC) mieszadłami. Moim zdaniem temperatura nie jest najważniejsza a warunki w jakich to robisz.

Edited by guma77

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja napowietrzam brzeczkę przez dyfuzor CO2, który podłączam do pompki, pomiędzy nimi jest filtr powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy przelać brzeczkę kilka razy z jednego fermentora do drugiego, i brzeczka jest napowietrzona pierwsza klasa, nie ma co cudować z jakimiś pompkami, czy innymi mieszadłami ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wiem, ze nie jestem w stanie w pelni zachowac 100% sterylnosci brzeczki podczas chlodzenia i tuz po. Praktyka odfiltrowania chmielin i osadow pozostawia bardzo wiele do zyczenia, wiec i napowietrzanie mieszadlem nie powinno juz miec wiekszego znaczenia jesli chodzi o ryzyko zakazenia piwa. Wiec po prostu uzywam mieszadla do farb. Kilka minut mieszania brzeczki i od razu widac roznice w efekcie koncowym. Gestosc koncowa uzysuje cos w okolicach 2-3 dni, lag jest cos kolo 4h na gestwie i 8h na starterach 1L (na mieszadle). Dwuacetyl redukuje sie juz po kilku dniach po zakonczeniu fermentacji (acetomleczan rowniez), ale niestety zaczal wychodzic aldehyd octowy (moze po prostu wczesniej byl przykryty dwacetylem dlatego nie zwracalem na niego uwage), ktory potrzebuje juz wiecej czasu na redukcje, ale przewaznie po trzech wygodnaich do miesiaca w butelkach jest ponizej mojego progu wyczuwania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnim Piwowarze jest świetny artykuł o napowietrzaniu, który wyczerpuje mocno temat aczkolwiek nasunęła mi się jedna myśl:

 

Używanie mechanicznego mieszadła (wiertarka + mieszadło) nie jest obarczone ryzykiem kontaktu z powietrzem jeśli zrobi się to tak:

 

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.