Jump to content
Sign in to follow this  
Stasiek

fermentowalność ekstraktu barwiącego

Recommended Posts

Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. Wtedy uwzględniłem chyba źle (lub też być może za wcześnie zabutelkowałem), bo się piwo przegazowało. :smilies:

Tym razem zrobiłem więc eksperyment: wziąłem kilka łyżek ekstraktu barwiącego WES, rozpuściłem w wodzie tak żeby dostać 12°Blg i to zadałem drożdżami Koelsch.

No i kto zgadnie: do ilu ofermentowało? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra... koniec konkursu. :)

Nie było łatwo trafić, bo z 12°Blg zakończył fermentację na... 7,5°Blg!

Szok! To jedynie 37,5%! No ale w sumie może i to możliwe - w końcu w zdecydowanej części robiony jest ze słodu barwiącego który wiele cukrów fermentowalnych nie ma. :D

Ale może na wszelki wypadek powtórzę kiedyś eksperyment na jakichś innych drożdżach...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. Wtedy uwzględniłem chyba źle (lub też być może za wcześnie zabutelkowałem), bo się piwo przegazowało. :beer:

Tym razem zrobiłem więc eksperyment: wziąłem kilka łyżek ekstraktu barwiącego WES, rozpuściłem w wodzie tak żeby dostać 12°Blg i to zadałem drożdżami Koelsch.

No i kto zgadnie: do ilu ofermentowało? :)

Dlaczego dodawałeś przy butelkowaniu , był za jasny?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś dodawałem do koźlaka przy butelkowaniu trochę ekstraktu barwiącego - zastanawiałem się jak go uwzględnić w ilości cukru. [...]

Dlaczego dodawałeś przy butelkowaniu ' date=' był za jasny?[/quote']

Dokładnie. Jakoś taki jasny mi się przy pomiarze blg wydał i do glukozy dodałem wtedy 50g ekstraktu barwiącego.

Piwo to jest teraz, tj. ponad rok od butelkowania (wywiozłem do rodziców skrzynkę i zapomniałem - miło się jest tak się zdziwić :beer:) mocno przegazowane, ale nie przypuszczam, żeby te 50g ekstraktu barwiącego na 20l piwa dużo zmieniło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.