Jump to content
Sign in to follow this  
JaxDraken

Pierwsze zacieranie, intrygujący problem...

Recommended Posts

Witam!

Podczas swojego pierwszego zacierania miałem problem z temperaturami. Podczas przerwy zcukrzającej nie jestem pewien czy cały cukier został przerobiony jednak blg jest właściwe tzn. 12°Blg. Czy właściwy poziom BLG świadczy o dobrze przeprowadzonej próbie rozkłądającej cukry ze słodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy właściwy poziom BLG świadczy o dobrze przeprowadzonej próbie rozkłądającej cukry ze słodu?

Najważniejsza jest próba jodowa(negatywna).Ona pokazuje czy proces zacierania można uważać za zakończony .

 

Ile czasu zacierałeś?

Edited by zoltek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, skrobia tak samo podnosi Balling jak maltoza i dekstryny. Tylko negatywny wynik próby jodowej może świadczyć o prawidłowym przebiegu zacierania.

 

Edit: Przy takim profilu zacierania wszystko powinno* wyjść dobrze, o ile nie przekroczyłeś krytycznej temperatury 78°C

 

* - w 99,9% przypadków.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co jeśli fermentuje brzeczkę ze skrobią? jedynie poziom alkoholu będzie niski tak?

Słyszałem, że pozostała w brzeczce skrobia może powodować zmętnienie piwa lub większe narażenie na infekcje (późniejsze szybsze popsucie się piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A powiedzcie mi, czy skrobia, która zawyża odczyn °Blg i jest niefermentowalna powoduje wydzielanie dwutlenku węgla (bulgotanie w rurce) i spadki °Blg ? Czy to, że moja brzeczka z 11,5 °Blg spadła do 4 °Blg znaczy że zawierała właściwe ilości fermentowalnego cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie powoduje, gdyż nie jest fermentowalna dla drożdży, ergo jest dla nich obojętna jak piasek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimazy, to co mówisz jest niczym miód dla moich uszu :) Znaczy to, że mimo trudności z temp. podczas zacierania, wszystko się udało, a ja przy pierwszym zacieraniu odkryłem swój prawdziwy talent :) Ale czad! Piwowarstwo wymiata! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no raczej :)

jedyne co mogłoby się przydarzyć to przekroczenie 78-80°C kiedy skrobia kleikuje się (zmienia w krochmal) i będzie stanowić trwałą mętną lub opalizującą zawiesinę, w każdym innym wypadku opadnie na dno. Oczywiście dokona się to podczas gotowania z chmieleniem, ale dobrze przeprowadzona filtracja zapobiegnie temu :) Zawsze śladowe ilości skrobi pozostają w zakamarkach łuski.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa i znalezenie roboty i można powiedzieć ze jestem spełnionym człowiekiem:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa i znalezenie roboty i można powiedzieć ze jestem spełnionym człowiekiem:D
Tuczące własności piwa to mit.

Jedna przeszkoda z głowy :)

Tym bardziej jeśli znajdziesz robotę. :)

Czego oczywiście życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa

Brzuch przeszkadza ci przy podnoszeniu kufla? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pamiętaj że brzuch nie jest od piwa tylko na piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak- jak się ma piwny brzuch to można na nim kufel oprzeć ;):P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy godzinkę pobiegać by zrobić miejsce na 700 kalorii czyli miejsce na kilka piw i coś do tego :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

biegać?? bez sensu, lepiej skoczyć na piwo ;):P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wystarczy godzinkę pobiegać by zrobić miejsce na 700 kalorii czyli miejsce na kilka piw i coś do tego ;)

Z piątku na sobotę zrobiłem więc miejsce na kilkadziesiąt piw, jeśli nie kilkaset :P 60km o własnych, najprawdziwszych nogach!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.