Jump to content
Sign in to follow this  
TomX

Wyeast 3789-PC Trappist Blend

Recommended Posts

Nowa (no, z 2009), limitowana mieszanka od Wyeasta.

 

Beer Styles: Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin

 

Profile: A unique blend of Belgian Saccharomyces and Brettanomyces for emulating Trappist style beer from the Florenville region in Belgium. Phenolics, mild fruitiness and complex spicy notes develop with increased fermentation temperatures. Subdued but classic Brett character.

 

Alc. Tolerance 12% ABV

Flocculation medium

Attenuation 75-80%

Temperature Range 68-85°F (18-30°C)

 

 

Style piw: Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin

 

Profil: Unikalna mieszanka belgijskich Saccharomyces i Brettanomyces do naśladowania stylów Trappistów z regionu Florenville w Belgii. Fenolowe, łagodnie owocowe i złożone przyprawowe nuty rozwijają się przy podwyższonej temperaturze fermentacji. Przygaszony ale klasyczny charakter dzikich drożdży Brettanomyces.

 

Tolerancja na alkohol 12% ABV

Flokulacja średnia

Odfermentowanie 75-80%

Zakres temperatur 68-85°F (18-30°C)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pewne doświadczenia z tymi drożdżami. Wykonałem na nich 6 warek (zawsze warzę po 2 warki, więc na 6 warek 2 razy zbierałem gęstwę). Jedno co mogę o nich napisać to to, że to są to najżarłoczniejsze z wszystkich drożdży jakie miałem.

 

#24 Belgijskie Pale Ale z 12blg odfermentował do 1,5 blg (świeże drożdże 1/2 porcji - 25l brzeczki)

#25 Belgijskie Speciality z 15blg odfermentował do 2,5 blg (świeże drożdże 1/2 porcji - 25l brzeczki)

#26 Klasztorniak Dubbel z 18blg odfermentował do 0,5 blg (gęstwa)

#27 Przekręcony Dubbel z 17blg odfermentował do 0,5 blg (gęstwa)

#28 TRIPEL z 21blg odfermentował do 0 blg (gęstwa)

#29 Witbier z 11blg odfermentował do 0 blg (gęstwa)

 

O smakach i aromatach nie pisze... mi i znajomym smakuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam użyć tych drożdżaków i zastanawiam się czy dać je na pierwszy rzut czy zaszczepić brzeczkę jakimiś "normalnymi" belgami a te dołożyć później. Ma ktoś doświadczenie z tymi drożdżami?

Chodzi mi bardziej o walory smakowe niż odfermentowanie, chciałbym żeby piwo zbliżone było bardziej do orvala niż lambica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamierzam użyć tych drożdżaków i zastanawiam się czy dać je na pierwszy rzut czy zaszczepić brzeczkę jakimiś "normalnymi" belgami a te dołożyć później. Ma ktoś doświadczenie z tymi drożdżami?

Chodzi mi bardziej o walory smakowe niż odfermentowanie, chciałbym żeby piwo zbliżone było bardziej do orvala niż lambica.

Choć doświadczenia z tymi drożdzami nie mam, to ja bym fermentował nimi od początku.

Nie mają bakterii kwasu mlekowego, nie będą bardzo lambikowe.

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doszedłem do wniosku że zrobię tak dla porównania - zaszczepię jeden fermentator na start burzliwej, a w drugim tylko podam dawkę do cichej fermentacji. Piwo będzie miało długi czas leżakowania więc "stajnia" powinna być. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.