Jump to content
Sign in to follow this  
Pawex

Zawartość alkoholu - od czego zależy i jak się wylicza

Recommended Posts

Witam!

 

Mam pytanie o zawartość alkoholu w piwie, ale w różnych aspektach. Byłbym niezmiernie wdzięczny za przejrzyste wyjaśnienie tych kwestii, ewentualnie wykazanie sposobu obliczania. Ponumerowałem poszczególne akapity, aby ułatwić odnoszenie sie do nich.

 

1. Załóżmy, że mam brewkita jakiegośtam, bez etykietki, bez instrukcji, w gołej puszce. Nie wiem o nim nic. Czy jest jakaś możliwość określenia, ile glukozy trzeba tam dorzucić, i jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo po wyprodukowaniu 10 litrów albo 20 litrów? Na jakiej podstawie producenci brewkitów określają późniejszą zawartość alkoholu?

 

2. Inne założenie: mam brewkita na którym producent napisał, że otrzymam piwo 5,5%. Ale w jakiej ilości, nie podaje... Skąd zatem mam wiedzieć, ile lać wody, ile glukozy dodać...?

 

3. Albo jeszcze inaczej: mam informację, że z puszki otrzymam 12 litrów piwa o zawartości 8%. A ja np. chcę mieć trochę słabsze, i trochę więcej piwa, np. chcę 20 litrów. W jaki sposób wyliczyć, jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo? Albo w jaki sposób wyliczyć, ile muszę zrobic litrów, aby otrzymać 5,5%.

 

4. Albo - jak wyliczyć, ile dodatkowej glukozy musze dosypać do nastawu, o którym wiem, że otrzymam 20 litrów piwa o mocy 4%, a ja chcę 20 litrów piwa o mocy 5,5%?

 

5. Wiem że jest coś takiego jak granica możliwości drożdży, ale np. jeżeli w 20 litrach piwa będę mieć 5,5% alkoholu, to czy niechcąc tracić zawartości alkoholu a zyskac na ilości piwa, można zwiększać ilość wody, i dosypywać glukozy? Czy piwo traci wtedy na jakości? Bo w zasadzie rozcieńcza się ekstrakt piwa... Albo ja coś za bardzo kombinuję... :beer:

Edited by Pawex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przybliżoną zawartość alkoholu w piwie określamy na podstawie tego wzoru:

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

Jak widzisz nie jest istotny producent brewkita a blg początkowe i końcowe.

 

3) W uproszczeniu można założyć że 300 g płynnego ekstraktu (brewkita lub ekstraktu niechmielonego) w 20 litrach wody podnosi blg o 1. Oczywiście nie wiesz do jakiego poziomu piwo odfermtuje, więc trudno planować zawartość alkoholu z dokładnością do miejsc dziesiętnych po przecinku.

 

Generalnie zamiast glukozy lepiej dodawać ekstrakt słodowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z brewkitami nie możesz za dużo kombinować, bo one są fabrycznie chmielone. Gdy je rozcieńczysz, albo zatężysz piwo będzie za mało albo za bardzo goryczkowe.

 

Podobnie dodatek glukozy podniesie zawartość alkoholu, ale zmieni profil smakowy, aż do wystapienia tzw. posmaków bimbrowych.

 

Na początek rób wszystko w.g. instrukcji producenta.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!

 

Mam pytanie o zawartość alkoholu w piwie, ale w różnych aspektach. Byłbym niezmiernie wdzięczny za przejrzyste wyjaśnienie tych kwestii, ewentualnie wykazanie sposobu obliczania. Ponumerowałem poszczególne akapity, aby ułatwić odnoszenie sie do nich.

 

1. Załóżmy, że mam brewkita jakiegośtam, bez etykietki, bez instrukcji, w gołej puszce. Nie wiem o nim nic. Czy jest jakaś możliwość określenia, ile glukozy trzeba tam dorzucić, i jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo po wyprodukowaniu 10 litrów albo 20 litrów? Na jakiej podstawie producenci brewkitów określają późniejszą zawartość alkoholu?

 

2. Inne założenie: mam brewkita na którym producent napisał, że otrzymam piwo 5,5%. Ale w jakiej ilości, nie podaje... Skąd zatem mam wiedzieć, ile lać wody, ile glukozy dodać...?

 

3. Albo jeszcze inaczej: mam informację, że z puszki otrzymam 12 litrów piwa o zawartości 8%. A ja np. chcę mieć trochę słabsze, i trochę więcej piwa, np. chcę 20 litrów. W jaki sposób wyliczyć, jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo? Albo w jaki sposób wyliczyć, ile muszę zrobic litrów, aby otrzymać 5,5%.

 

4. Albo - jak wyliczyć, ile dodatkowej glukozy musze dosypać do nastawu, o którym wiem, że otrzymam 20 litrów piwa o mocy 4%, a ja chcę 20 litrów piwa o mocy 5,5%?

 

5. Wiem że jest coś takiego jak granica możliwości drożdży, ale np. jeżeli w 20 litrach piwa będę mieć 5,5% alkoholu, to czy niechcąc tracić zawartości alkoholu a zyskac na ilości piwa, można zwiększać ilość wody, i dosypywać glukozy? Czy piwo traci wtedy na jakości? Bo w zasadzie rozcieńcza się ekstrakt piwa... Albo ja coś za bardzo kombinuję... :beer:

zobacz tu http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Poczytam sobie troche pod wskazanymi linkami. Staram się robić wszystko według instrukcji, ale przy okazji chcę rozumieć, co robię, a nie tylko wymieszać i odstawić. Jednak im więcej czytam, tym więcej nasuwa się pytań. Więc staram się zgłębiac temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troszkę się podepnę do tematu, jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodanie dużej ilości cukru spowoduje wzrost zawartości alkoholu, ale też da nieprzyjemne aromaty - jakiś bimber, jabłka czy inne paskudztwa.

Jeśli chcesz mieć piwo tak goryczkowe jak lubisz, najlepiej kup niechmielony ekstrakt i chmiel samemu - nie jest to skomplikowane.

 

Mam wrażenie, że tej dyskusji umyka jedna sprawa - piwo to NIE tylko alkohol i goryczka, nie zapominajmy o tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Troszkę się podepnę do tematu, jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:

Najlepszym wyjściem w Twoim przypadku będzie dodanie suchego ekstraktu rozpuszczonego w wodzie (100g w ok 1L da 10 BLG) lub płynnego ekstraktu odpowiednio rozcieńczonego. Piwo zachowa ekstrakt zwiększając objętość.

Ekstrakty znajdziesz w sklepach piwowarskich.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Troszkę się podepnę do tematu' date=' jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:[/quote']

Najlepszym wyjściem w Twoim przypadku będzie dodanie suchego ekstraktu rozpuszczonego w wodzie (100g w ok 1L da 10 BLG) lub płynnego ekstraktu odpowiednio rozcieńczonego. Piwo zachowa ekstrakt zwiększając objętość.

Ekstrakty znajdziesz w sklepach piwowarskich.

Powodzenia

Czyli kupuję np. takie coś:

http://twojbrowar.pl/prestashop/438-suchy-ekstrakt-slodowy-black-05kg.html

I jak chcę osiagnąć 5-6% alk. i nie za mocną goryczkę to zwiększam ilość wody dodanej do brew kita i dodaję takiego ekstraktu 100-120 g zamiast 1 kg cukru, dobrze zrozumiałem? :beer:

Edited by Afro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie 100-200 g ekstraktu to nie to samo co 1 kg cukru.

 

Moja rada była odnośnie piwa, które już zrobiłeś tzn. użyłeś 1,7 kg nachmielonego ekstraktu i dałeś 1 kg cukru. I wyszło Ci 17,5 L piwa. To jest baza.

I teraz, aby już tego piwa nie pogarszać (pod względem ekstraktu) można dodać właśnie niechmielony ekstrakt rozpuszczony w wodzie o BLG takim, jakie piwo miało na początku (lub inne blg w zależności od potrzeb korekcji) zwiększając objętość ? zmniejszymy goryczkę.

 

W kolejnym piwie aby zastąpić cukier to oprócz brew-kita należało by użyć ok. 1L płynnego ekstraktu na 20 L.

Co do ilości suchego ekstraktu to nie wiem dokładnie ile BLG ma brewkit ale należało by go rozcieńczać do takiej wartość BLG jakie chcemy aby miało piwo i później ?wyprodukować? sobie brzeczkę o odpowiedniej objętości z suchego ekstraktu z proporcji podanej wyżej o takim samym BLG jak brzeczka z brew-kita. Na koniec połączyć i tyle. Zwiększać objętości nie możesz w nieskończoność, bo brew-kit jest nachmielony dla określonego litrażu.

Na opakowaniu chyba jest napisane na ile litrów jest dana pucha. Np. 20L

Czyli z brewkita dostaniesz np. 15L o 12 BLG więc aby zachować fabryczne chmielenie musisz dodać 5L 12 BLG z suchego lub płynnego ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli już koniecznie brewkity to kup ekstrakt WES 1,7 kg:

http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html

i dodaj go do brewkita rezygnując całkowicie z cukru, a wszystkiego zrób łącznie około 22 l - wtedy będzie mniej gorzkie.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.