Jump to content
Sign in to follow this  
JaxDraken

6 Zbóż od centrum piwowarstwa

Recommended Posts

Witam!

Zakupiłem swój pierwszy zestaw "6 Zbóż" od CP w postaci słodów itp. Wykonałem swoje pierwsze zaciernaie. Co prawda nie szło najlepiej bo z powodu kiepskiego termometru miałem problemy z utrzymaniem temp. w przerwach, ale jakoś skonczyłem i tu pojawia się moje zdziwienie- zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg. Czy to normalne? Czy wszystko poszło dobrze?

Proszę o radę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieru czy brzeczki?

 

Jeżeli brzeczki to nie jest to normalne. Stawiam na błąd odczytu gęstości albo błąd odczytu objętości. Co najmniej jedna z tych wartości się nie zgadza. :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 litrów to jeszcze bym zrozumiał, ale 30 to już chyba nie możliwe :tort: Sprawdź na czystej wodzie, czy areometr Cię nie oszukuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładając wartość środkową czyli 12,5°Blg to wydajność na poziomie 87,54%. Jesteś pewien, że masz 30 l? A ile wody zużyłeś łącznie do zacierania?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Jak wyszło więcej litrów niż napisane to OK, ale możesz mieć źle wyskalowany balingomierz - takie przypadki już były :tort: albo jak napisano powyżej, źle wyskalowany zbiornik. (albo przysłali Ci słody na coś mocniejszego :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyraźnie napisał, że ma 30l zacieru.

 

No to jak badasz gęstość nieprzefiltrowanego zacieru to rzeczywiście areometr może się w tym nie zanurzyć :tort:.

 

Jak ratować? Przefiltrować, uwarzyć, ostudzić i wtedy zmierzyć objętość i gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg
kurde może rzeczywiście 25... sam juz niewiem...

Nie przykładasz się coś do tych pomiarów :tort:. Co za rozrzut!

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D

Jak masz niewyskalowany fermentator to sobie go wyskaluj sam. Ja sobie porobiłem kreski na swoich wiadrach i teraz nie muszę się domyślać ile jest w środku litrów. Ale 12 - 15cm od góry to myślę będzie ze 22-25l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D

heee,

W weekend był taki program, więc ściągnij sobie i policz :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jak już zadajesz zadania z treścią to podałbyś średnicę i wysokość, a nie kręcisz i kręcisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W CP są 2 rodzaje. Ja nie mogę dojść które są które. Skalę dla wiader Jokey znajdziesz na wiki, PlastBoxy musisz sobie wymierzyć sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś w radio wypowiadali się gimnazjaliści, bo jakieś egzaminy mieli cycuś. Jeden mówi, że jak będzie obliczanie powierzchni to on lezy, bo nie ma pojęcia jak to się robi. Drugi mówił, że trzeba było obliczyć powierzchnię walca i umiał tylko walec narysować :tort::beer::tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra to jak zadanie z treścią to z treścią- mam te 25l brzeczki o temp 80°C w plastikowym wiadrze, temp. w pokoju 21°C po jakim czasie brzeczka ochłodzi się do 22-21°C ?:tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do jutrzejszego popołudnia/wieczoru. Wystaw ją na zewnątrz, żeby szybciej wystygła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

większość warek robiłem w ten sposób, tyle że zostawiałem w otwartym garnku, 10 godzin od warzenia wystarcza do osiągnięcia 30°C

Jest to jednak ryzykowne bo 100% pszeniczniaków miało infekcję mlekową (niskochmielone, sporo białek) natomiast w chmielonych infekcja się nie rozwijała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.