Jump to content
Sign in to follow this  
sn_phoenix

Czy ktoś się spotkał...?

Recommended Posts

Czy ktoś się kiedyś spotkał z taką opinią o swoim piwie, że pierwsze kilka łyków smakowało bardzo fajnie a niestety po dłuższej chwili i kolejnych łykach już ten smak gdzies znika i jest zupełnie inne.

 

tak własnie opisał moje piwo znajomy, któremu zprezentowałem butelkę mojego piwka (jasny lager lekko słodowy na drożdżach bawarian lager).

 

stąd moje pytanie

 

Czy to o czymś świadczy? Może jakaś wada piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to żadna konkretna wada piwa, po prostu piwo jest marne z tego czy innego powodu.

 

Dobre piwo powinno smakować od piewszego łyka do ostatniego, a po tym ostatnim powinieneś mieć ochotę na następny kufel.

 

A piwo wybitne odznacza się tym, że wołasz: "dajcie mi tu całą skrzynkę tego, będę siedział i pił, aż zapadnę w śpiączkę"

Share this post


Link to post
Share on other sites
piwo wybitne odznacza się tym, że wołasz: "dajcie mi tu całą skrzynkę tego, będę siedział i pił, aż zapadnę w śpiączkę"

jesteś w błędzie- po piwie wybitnym nie zapada się w śpiączkę, tylko w nirwanę, zapadnięcie w zwykłą śpiączkę świadczy o błędzie lub infekcji :):):):smilies::smilies::smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coder może rozwiń "marne". Bo nie wydaje mi się abym robił "marne" piwa

 

Więc zapytam jeszcze raz

 

Co może byc przyczyną zistniałej sytuacji (patrz post pierwszy)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybacz, może zabrzmiało to protekcjonalnie, ale to taki skrót myślowy. Czasem piwo może być poprawne technicznie pod każdym względem, ale jeżeli nie jest pijalne, to coś w nim jest nie tak. Fachowcy znajdą na to jakieś opisy typu "źle zbalansowane akcenty slodowe" czy "goryczka pozostawiająca niezidentyfikowany posmak" summa summarum objawia się to niechęcia do następnego łyka. A czasem odwrotnie - koniecznościa wzięcia paru łyków dla znieczulenia kubków smakowych, a potem już jest dobrze. W obu przypadkach piwo jest co najwyżej średnie.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w takim razie jeszcze zapytam tak

Co w tym przepisie który napisałem mogło spowodowac "marność" (zgodnioe ze skrótem myślowym)

 

pilzneński 3,1kg

wiedeński 1,5kg

karmelowy jasny 0,2kg

amber 65EBC 0,2kg

caramunich typ II 0,2kg

pszeniczny 0,2kg

 

zakwaszający 0,05kg

 

chmiele:

northern brewers 24g - 60'

crystal 20g - 5'

 

zacieranie

dekokcja jednowarowa

 

55°C - 10'

65°C - 50' z tego 1/3 gotowana 20'

podniesienie do 75°C - 20' i filtracja

 

wyszło 24l 13Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

w piwach domowych błędy wynikają zazwyczaj z infekcji - metabolitów bakterii, albo niewłaściwej fermentacji - drożdże w wyniku stresu lub słych warunków powodują niewłaściwe związki.

 

Jak wyglądała fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie chyba nie bo jak sam mi powiedzał na początku mu bardzzzzzooooo smakowało ale potem jak postało w szklance to kolejne łyki już nie były takie dobre

Share this post


Link to post
Share on other sites

użyłem gęstwy bawarian lager dość świerzej (może półtoratygodnowej od zebrania)

i tak 2 tyg. burzliwej w 9-10°C zeszło do 4 Blg i potem 2 tyg. cichej też w tej samej temp. i w butelki

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie chyba nie bo jak sam mi powiedzał na początku mu bardzzzzzooooo smakowało ale potem jak postało w szklance to kolejne łyki już nie były takie dobre

Jakbym miał strzelać, to piwo wyszło za słodkie. Wtedy pierwsze łyki fajnie smakują, ale potem piwo szybko się nudzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i racja jest dość słodkawe ,słodowe dla mnie nawet orzechowe.

 

 

Może też na jego odczucia miało wpływ to że nie nagazowywuje zbyt mocno swoich piwek i pod koniec szklaneczki gaz jest już prawie nie wyczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Codera nie ma co słuchać- sam robi kiepskie piwa :):):smilies::D

przepraszam za głupawy dowcip, ale wobec refleksji po zlocie w Wiśle nie mogłem się powstrzymać :):):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

raczej mocno karmelowe bo z tego co pamiętam ze spotkania na temat sensoryki w Browarach Tyskich, na którym Kilkoro z nas było (pozdrawiam uczestników) to orzechowe posmaki towarzyszą przegięciu z słodami karmelowymi. Jak widać w moim przepisie słodów nie brakowało :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzisz ja teraz do marcowego dałem 250 g caramunicha II i jest już mało pijalne piwo. To może być przyczyną, jeśli to pierwszy taki przypadek to na przyszłość dawaj za mało słodów specjalnych niż za dużo. Nadmiar jest dużo bardziej szkodliwy niż niedomiar. Zawsze potem można dodać do cichej zamoczonych słodów, a rozcieńczyć piwo już trudniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem Staśkowy eksperyment mega-karmelowy i powiem szczerze że było to piwo "puste w smaku", choć zdawać by się mogło że będzie "przegadane"

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trochę wiem już więcej. Chyba faktycznie przesadziłem z tym caramunichem typII bo też dałem prawie jak Wiktor 0,2kg. Teraz jeszcze poczekam do letniego grillowania i zobaczę jak to piwko się wtedy będzie prezentować

 

dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio jestem minimalistą w temacie wszystkich karmeli. Porcje które dawałem na 23l teraz daję na 45.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy to o czymś świadczy? Może jakaś wada piwa?

Moim zdaniem z piwem wszystko w porządku.

Możliwe, że kolega nie jest piwoszem, a jest przyzwyczajony do koncernowego szmelcu.

Niepasteryzowane piwo różni się i smakuje diametralnie inaczej niż pasteryzowane, stąd podstawowa różnica.

Także, ja obstawiam błędy po stronie pijącego, a nie napoju który spożywał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.