Jump to content
Sign in to follow this  
marcin.a.paluch

Popełniłem drugi zacier

Recommended Posts

No więc jako że mnie wzięło :D , o 16 postanowiłem cuś uwarzyć ;):)

 

 

2,5 pilzneński

2,5 pszeniczny

 

68°C - 16,5 l wody

 

60min

 

wysładzanie:

6l - 9°Blg

9l - 3°Blg

 

Przed chmieleniem 24,5l - 13,5°Blg

 

Chmielenie 60min

0min - chmiel lubelski granulat 30 g

 

Po 40 min - wyraźny przełom

 

Po chmieleniu 21,5l - 14,5°Blg + 3,5 l wody

 

Fermentator wylądował na balkonie - drożdze zadam rano.

 

Nędzna wydajność - jakieś pomysły??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Nie aż taka słaba wydajność.

Następnym razem spróbuj zacierać 1:3,5 lub 1:4, wtedy będzie lepsza i lżej będzie Ci się mieszało.

Jeśli był to kupiony i ześrutowany zestaw to nie miałeś wpływu na grubość śruty (w zestawach śrutują grubo - mniejsza wydajność).

Gratuluję podjętej decyzji - WARZENIE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

sztyft ma rację, warka klaruję się na cichej. Jeśli piwo w butelkach z czasem się nie polepszy - klarowność, to będzie mętne piwko , ale to nie oznacza, że smakowo jest gorsze. Jeszcze poczekaj z tym piwem może będzie lepiej, ale nie musi.

Na ra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.