Jump to content
madmac

fermentacja nie rusza

Recommended Posts

Witam,

 

proszę napiszcie z własnego doswiadczenia po ilu godzinach może zacząć się fermentacja. Nastawiłem właśnie drugą warkę ze BREWKITA Coopers Traditional Draught. Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje. Pierwsza warka ruszyła po 6 godzinach (WES Stout).

Po ilu godzinach powinienem zacząć się martwić i czy można to w jakiś sposób uratować. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo nie wystartowały te drożdże ?? Jeżeli powyżej 48h zwlekają szukaj kolejnych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak długo nie wystartowały te drożdże ?? Jeżeli powyżej 48h zwlekają szukaj kolejnych drożdży.

Pierwszy post Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy, co kryje się pod stwierdzeniem "nic się nie dzieje". Jeśli obserwujesz "bulkometr" - możesz się w ogóle nie doczekać. Zerknij do środka (wyjmij rurkę). Jest piana? Daje gazem po nosie? Może masz nieszczelny pojemnik i gaz sobie leci gdzieś bokiem? Bez paniki. Ja czekałem 48 godzin. Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super. Także - lajcik :D Będzie na pewno dobrze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszą na pewno. Nie przejmuj się rurką fermentacyjną, że "nie bulka" - odlej z niej wodę by było naprawdę minimalnie - jak jest zbyt wiele CO2 nie daje rady przepchnąć i gaz uchodzi nieszczelnościami pokrywy. Fermentację rozpoznaje się też po pianie na powierzchni piwa (widać z zewnątrz zabrudzenie na wewn. ściance fermentora).

Mnie martwi ta temp. 28°C Trochę za dużo... Rozumiem, że w mieszkaniu masz jakieś 21°C. Z czasem temp. opadnie do tego poziomu.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy, co kryje się pod stwierdzeniem "nic się nie dzieje". Jeśli obserwujesz "bulkometr" - możesz się w ogóle nie doczekać. Zerknij do środka (wyjmij rurkę). Jest piana? Daje gazem po nosie? Może masz nieszczelny pojemnik i gaz sobie leci gdzieś bokiem? Bez paniki. Ja czekałem 48 godzin. Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super. Także - lajcik :D Będzie na pewno dobrze!

Sorry, że się czepiam w niedzielny poranek...:)... ale to baaardzo częsty błąd...

słowo "także" znaczy "również"... myślę, że (choć to też nie do końca poprawne) lepiej pisać "tak że", choć to będzie potocznie, a najlepiej używać "więc" lub "a więc", ew. "zatem" lub "a zatem" po przecinku!... :)

 

" Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super, więc - lajcik ;) "

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak długo nie wystartowały te drożdże ?? Jeżeli powyżej 48h zwlekają szukaj kolejnych drożdży.

Pierwszy post Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje

Kurcze nauka czytania jednak jest potrzebna :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ seniorroberto - Normalnie jak w podstawówce ;) Zmyłeś, mi Profesorze głowę na dzień dobry. Czeka Cię sporo pracy, jeśli z taką samą precyzją zamierzasz tropić pozostałe na forum byki czy byczki. Byś się kawy napił z rana i zagryzł jakimś tym Waszym piernikiem :)

 

Nie będę tu z Tobą wchodził w polemikę jak imć Miodek z imć Bralczykiem, ale dla świętej zgody (jeśli chodzi o synonimy), powiem:

 

także = również

tak, że = więc

 

Tak czy siak - zawaliłem, przyznaję. Ale żeby w tak bezlitosny sposób wytykać braki przecinków? I to w temacie "fermentacja nie rusza". :D

 

Niechże się biedne drożdże madmaca poczują "ruszone" jak ja i wystartują niczym Apollo 13.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:/.... ręce by odpadły, gdybym wszystkim...:/ miałeś pecha, bom lewą nogą... zero litości!...:/

 

Z wiarą, że chociaż Ty się poprawisz, podrawiam serdecznie...:)

 

edit: przecież już ruszyła, prawda?...:/

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niechże się biedne drożdże madmaca poczują "ruszone" jak ja i wystartują niczym Apollo 13.

Ulitowały się chyba nad moimi nerwami i ostentacyjnie utworzyły nieznaczną piankę na powierzchnii. Wciąż jednak nie mogę tego nazwać fermentacją burzliwą :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wystarczy, że burzliwy to Ty jesteś, madmac :/ Żyj i pozwól żyć (drożdżom) w spokoju :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niechże się biedne drożdże madmaca poczują "ruszone" jak ja i wystartują niczym Apollo 13.

Ulitowały się chyba nad moimi nerwami i ostentacyjnie utworzyły nieznaczną piankę na powierzchnii. Wciąż jednak nie mogę tego nazwać fermentacją burzliwą :/

:/:/:).....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedwczesną się okazała moja radość :smilies: Piana opadła, nic się nie dzieje.

 

Czy fermentacja burzliwa może przebiegać w sposób cichy? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przedwczesną się okazała moja radość :smilies: Piana opadła, nic się nie dzieje.

 

Czy fermentacja burzliwa może przebiegać w sposób cichy? ;)

Miałem podobny przypadek z BPA pokazała się piana potem znikła i cisza.Piwo zostanie wylane kolor rudawy mętny a smak kwaśn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie strasz. Twój przypadek (ani niczyj inny) nie jest miarodajny.

 

Trzeba zmierzyć gęstość i tyle.

Nie strasze tylko opisałem mój przypadek a takich wiele na tym forum podobnych mniej lub bardziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio robiłem wit-a i drożdże też długo nie mogły wystartować. Piana nie była obfita i utrzymywała się jakieś 24 godziny. Zmierzyłem Blg i okazało się że zeszło z 11 do 2,5°Blg więc głowa do góry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie póki co zeszło z 13 do 3.5 i nie wiem ile jeszcze trzymać na burzliwej. Martwi mnie jednak coś innego i może też mi pomożecie. Pierwsza nastawiona warka (stout od WESa) po 5 dniach burzliwej przelana na cichą. Przy przelewaniu bylo 5°Blg i od tygodnia nic sie nie zmienilo. Wiem ze ponizej 4 nie mozna zabutelkowac ale nie wiem co teraz zrobic... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.