Skocz do zawartości

Browar Grabiszynek


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 29 APA

 

Zostały mi dwa opakowania Columbusa w szyszce i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie w jakiejś warce. Nigdy też wcześniej nie używałam szyszek w chmieleniu. Jednak podczas ostatniego FDP spróbowałam wyśmienitego piwa Columbus APA od Staśka, które nie było chmielone na goryczkę i postanowiłam spróbować również w swoim browarze tego sposobu chmielenia.

 

 

Zasyp:

 

pale malt – 4,5 kg

monachijski I – 0,8 kg

bursztynowy – 0,3 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

20 min – Columbus 10g (16,5% a-k)

15 min – Columbus 10g

10 min – mech irlandzki (łyżeczka)

5 min – Columbus 10g

0 min – Columbus 40g

 

Drożdże US-05. Wyszło 24,5l, Blg 13,5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym jednak mimo wszystko od początku gotowania wrzucił jakąś symboliczną ilość chmielu ( np 10g Lubelskiego ) żeby zainicjować wytrącanie się białek.

 

Dobrze wiedzieć. Sama jestem ciekawa tego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam pozbyć się resztek słodu pszenicznego, żytniego i wiedeńskiego. Powstało coś takiego (z myślą o piwie do kega na grilla):

 

 

Warka nr 30 Pszenno-żytnie

 

 

 

Zasyp:

 

Wiedeński – 2,5 kg

Pszeniczny – 1,6 kg

Żytni – 0,8 kg

Carawheat – 0,2 kg

Karmelowy jasny (20-30 EBC) – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

45C – 65 min

63C – 15 min

73C – 20 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 25g Spalt Spalter (4,6% a-k)

20 min - 25g Spalt Spalter

 

Wyszło prawie 24,5 L – 12 BLG. Drożdże Mauribrew Weiss. Być może jutro okaże się, że trzeba będzie awaryjnie zadać inne drożdże, jeśli fermentacja nie ruszy. Podczas uwadniania miałam obawy co do konsystencji kremu. Ostatecznie jednak zadałam te kangury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 31 Galaxy Single Hop

 

Zasyp:

 

pale malt – 4 kg

monachijski I – 0,8 kg

karmelowy (150 ebc) – 0,3 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Galaxy 20g (12,2% a-k)

15 min – Galaxy 20g

10 min – mech irlandzki

0 min - Galaxy 30g

 

Drożdże US-05. Wyszło 23l, Blg 14.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 32 Shakesbeer

 

Zasyp:

 

pale malt – 4,5 kg

monachijski I – 1 kg

biscuit – 0,3 kg

crystal II – 0,2 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

bursztynowy – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Challenger 45g (8,4% a-k)

15 min – EKG 25g (6,4% a-k)

10 min – mech irlandzki

0 min - Challenger 25g oraz EKG 35g

 

Drożdże S-04. Wyszło 24l, Blg 15,5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 33 – Stout owsiany

 

Zasyp:

 

pilzneński – 3 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 0,7 kg

wiedeński – 0,5 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

jęczmień palony – 0,25 kg

carafa I – 0,15 kg

 

Zacieranie:

 

67C – 60 min

72C – 25 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Challenger 30g

15 min – Lubelski 20 g

10 min – mech irlandzki 5g

 

Zadane gęstwą S-04. Wyszło 21 litrów, 14 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka nr 34 Waimea Single Hop

 

Zasyp:

 

pale malt – 4,8 kg

karmelowy (150 ebc) – 0,3 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Waimea 20g (14,9% a-k)

15 min – Waimea 20g

10 min – mech irlandzki

0 min - Waimea 30g

 

Drożdże US-05. Wyszło 22l, Blg 13.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 35 Pils czeski

 

Zasyp:

 

pilzneński – 4 kg

monachijski – 1 kg

 

Zacieranie:

 

53C – 10 min

63C – 30 min

72C – 30 min

78C - 10 min

 

 

Chmielenie:

 

60 min – Marynka 40g (9% a-k)

15 min – Saaz 25g (4% a-k)

10 min – mech irlandzki

0 min - Saaz 35g

 

Dwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło: 23 litry, 12 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.