Skocz do zawartości

Browar Grabiszynek


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Uzupełniania zapasów w piwniczce a zarazem pozbywania się magazynowych resztek surowców ciąg dalszy. Powstała taka oto pszenica:

 

 

Warka nr 23 Pszenica

 

Zasyp:

 

Pszeniczny – 2,5 kg

Pilzneński – 2,0 kg

Pszenica płaskurka – 0,264 kg

Carawheat – 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

45C – 75 min

63C – 15 min

73C – 20 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 25g Spalt Spalter (4,6% a-k)

 

Wyszło prawie 24L – 12,6 BLG. Zadane starterem z drożdży Wyeast 3068.

 

 

Na próbę postanowiłam wydłużyć przerwę ferulikową o ponad godzinę. Jestem ciekawa, czy zauważę jakąś różnicę, jeśli chodzi o goździki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też robię długą ferulikową ale nie wiem czy to coś daje ;)

 

Chciałoby się powiedzieć, że skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać ;) Ale w piwowarstwie chyba też o to chodzi, że spróbować tego czy tamtego. Przejrzałam 2 receptury Josefika w Wiki plus opinie z pewnego tematu dotyczącego wydłużania ferulikowej i to w sumie zachęciło mnie to jej wydłużenia. Czy to coś da, czas pokaże. Spróbować zawsze warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże pszeniczne po ponad 12h od zadania zaczęły powoli wychodzić na spacer, więc rurka fermentacyjna poszła w odstawkę, a w jej miejsce wskoczył wężyk blow off tube. Ciekawe, że drożdże miały 22 miesiące. W litrowym starterze (nie miałam pojemnika o większej pojemności pod ręką stąd litrowy) wyraźnie ożyły, a dziś tak szaleją. Dobrze, że to dziś się dzieje, a nie np. jutro, gdy po powrocie z pracy zastałabym "mały" nieporządek :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie to samo dzieje się w Weizenbocku. W moim przypadku odpowiedź jest tylko jedna: idziecie za drzwi. Przy tych temperaturach do rana powinny się uspokoić :)

 

U mnie od razu poszły na balkon jak się rozszalały :) Wieko tak się wybrzuszało co chwila, że bałam się małego wybuchu. Nie chciałam otwierać wieka z obawy przed niepożądanymi intruzami. Wężyk jednak sprawdził się. Właśnie go zdemontowałam, zdezynfekowałam spirytusem uszczelkę w pokrywie i włożyłam czystą rurkę fermentacyjną.

Mam zabudowany balkon, na którym i tak jest o tej porze roku zimno, a gdy otworzę okno, to dodatkowo temperatura spada. Aktualnie fermentujące 3 warki (wszystko górniaki) startowały w temperaturze pokojowej, po czym wystawiałam je na balkon. Pamiętam, że moja ostatnia pszenica fermentowana na balkonie w 16-17 stopniach na wb06 miała o wiele lepszy smak niż te, które fermentowałam w mieszkaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 23 (Pszenica) zabutelkowana z dodatkiem 168g cukru. Piwo zeszło do 3 Blg. Trafiło do 42 butelek 0,5l oraz 6 butelek 0,33l. Muszę przyznać, że zapowiada się całkiem ciekawa pszenica. Nigdy jeszcze zielone piwo przy rozlewie tak mi nie smakowało jak to. Może długa ferulikowa rzeczywiście coś dała, bo czuć w końcu goździki. W smaku przypomina mi nieco komercyjne pszenice, w których gustuję (np. Paulaner, Hacker-Pschorr), ale z wyraźnym chlebowym posmakiem. Jestem ciekawa efektu końcowego, bo miałam małe przeboje z niesfornymi drożdżami, które wyłaziły z wiadra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nic tak nie motywuje do warzenia jak kończące się zapasy i widmo pustych butelek :)

 

Warka nr 24 Sybilla

 

Zasyp:

 

pilzneński – 1,2 kg

wiedeński – 2,8 kg

karmelowy jasny (20-30 EBC) – 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

63C – 30 min

72C – 40 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60min – Sybilla 20g

15min – Sybilla 25g

15min – łyżeczka mchu irlandzkiego

1min – Sybilla 30 g

 

Dwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło 21 litrów 12,5 Blg.

 

 

P.s.

 

Tak w ogóle to właśnie kończę zacieranie drugiej warki, tym razem IPA :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25 IPA

 

Zasyp:

 

pale malt – 5 kg

monachijski – 1 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

karmelowy ciemny – 0,25

caramunich I – 0,17 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60min – Simcoe 20g (13% a-k)

60min – Mosaic 10g (11,1% a-k)

15min – Mosaic 15g

15min – Amarillo 15g(10,1% a-k)

15min – mech irlandzki 5g

1min – Mosaic 25 g

1min – Amarillo 25 g

 

Drożdże Danstar BRY97. Wyszło 22l, 16,5 Blg.

 

 

Jednak udało się uwarzyć dwie warki jednego dnia. Trzeba mieć chęci ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś koniec weekendowego maratonu. Na zakończenie popełniłam taką oto warkę:

 

Warka nr 26 Wit

 

Zasyp:

 

pilzneński – 2 kg

pszeniczny – 0,5 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

płatki pszenne błyskawiczne – 1,6 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kg

 

Zacieranie:

 

53C – 15 min

68C – 60 min

73C – 15 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60min – Lubelski (4,8% a-k) 18g

15min – curacao 10g

15min – kolendra 10g

10min Pacifica (5% a-k) 10g

5min – kolendra 10g

5min – skórka suszonej pomarańczy 10g

5min – skórka suszonej cytryny 10g

1min – Pacifica 15g

1min - skórka suszonej pomarańczy 15g

 

Drożdże Wyeast Belgian Witbier 3944 (starter). Wyszło 25 l, 11,5 Blg.

 

Trochę przystopowało wszystko podczas filtracji, zeszła mi godzina na ten etap, ale chyba nie było aż tak źle. Zresztą trzymam kciuki za tą warkę, bo miałam bardzo komiczny incydent z saszetką drożdży, a mianowicie nie spostrzegłam, że przetarła się minimalnie saszetka na dnie. Nic nie wyciekało z niej, gdy sobie stała i pęczniała. W pewnym momencie zauważyłam po ściśnięciu kropelkę. Zdezynfekowałam od zewnątrz to miejsce, przelałam średnio napuchniętą saszetkę do kolby i zrobiłam starter. Nie wyczułam jakichś nieprzyjemnych zapachów ze startera, więc zrobiłam warkę. Mam nadzieję że będzie w porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 26 (zeszła do 3 Blg) zabutelkowana z dodatkiem syropu ze 155g cukru. Wyszło 47 butelek 0,5l. To mój pierwszy witbier i muszę powiedzieć, że w smaku jest całkiem fajny. Nie za bardzo wytrawny, ale też nie jakiś wybitnie słodki. Z tą warką miałam wiele obaw, bo raz, że felerna saszetka z drożdżami, o czym wcześniej pisałam, a dwa, że z fermentora podczas fermentacji wydobywał się niezbyt przyjemny zapach. Wiem, że w witach zapachy nie bywają zbyt przyjemne, ale mając na uwadze obawy związane z drożdżami bałam się, że warka zaliczy kanał. Piana drożdży utrzymywała się na powierzchni ekstremalnie długo. Uff, teraz tylko czekać aż w butelkach ładnie dojrzeje.

 

Korzystając z okazji, pragnę w tym miejscu podziękować Josefikowi za porady odnośnie receptury :):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 27 „Kiwi Ale” odsłona druga

 

 

Zasyp:

 

3,75 kg - Pilzneński

1,25 kg – Monachijski

1 kg – Żytni

0,3 kg– Karmelowy jasny (20-30 EBC)

0,25 kg – Karmelowy ciemny (100-130 EBC)

 

Zacieranie:

 

63C – 20 min

68C – 20 min

73C – 20 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

25g Pacific Jade (14,3% a-k) – 60 min

30g Pacifica (5% a-k) – 20 min

25g Pacific Jade – 1 min

10g Pacifica – 1 min

 

Drożdże: Gęstwa Danstar BRY97

 

Wyszło 23,5L 15,5 Blg. Choć celowałam w jeden stopień Blg mniej, ale nie chciałam rozcieńczać.

Edytowane przez ciafu1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 28 Dubbel

 

 

Zasyp:

 

1,8 kg - Pilzneński

2,7 kg – Pale Ale

0,3 kg – Special B

0,3 kg – Karmelowy jasny (20-30 EBC)

0,3 kg – Biscuit

 

Zacieranie:

 

63C – 20 min

73C – 40 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

20g Marynka (9 % a-k) – 60 min

10g Styrian Goldings (4,4 % a-k) – 15 min

250 ml Candi Sirup– 10 min

200g cukier biały – 10 min

200g rodzynki – 10 min

łyżeczka mchu irlandzkiego – 10 min

 

Drożdże: Wyeast Belgian Witbier 3944 (gęstwa)

 

 

Do fermentatora trafiły 22 litry o gęstości 15,7 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.