Skocz do zawartości

Browar Grabiszynek


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka nr 36 Pils

 

Zasyp:

 

wiedeński – 2,14 kg

monachijski – 1,2 kg

pilzneński – 1 kg

 

Zacieranie:

 

53C – 10 min

63C – 30 min

72C – 30 min

78C - 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Marynka 35g (9% a-k)

15 min – Hallertauer Mittelfrueh 30g (4,8% a-k)

10 min – mech irlandzki

0 min - Hallertauer Mittelfrueh 40g

 

Gęstwa W34/70. Wyszło: 22,5l, 11,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Warka nr 37 Wit

 

Zasyp:

 

płatki pszenne błyskawiczne – 1,6 kg

pilzneński – 1,5 kg

pale malt – 0,5 kg

pszeniczny – 0,5 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

53C – 15 min

68C – 60 min

73C – 15 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60min – Lubelski (3,8% a-k) 15g

60min – Cascade (5% a-k) 5g

15min – curacao 10g

15min – skórka suszonej pomarańczy 10g

15min – kolendra 10g

10min Cascade 15g

5min – kolendra 10g

5min – skórka suszonej pomarańczy 10g

5min – skórka suszonej cytryny 10g

1min – Cascade 15g

1min - skórka suszonej pomarańczy 15g

 

Drożdże Wyeast Belgian Ardennes 3522. Wyszło 23,5 l, 11,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Sporo czasu minęło od ostatniego warzenia. Tydzień temu warzyłam we Francji portera angielskiego. Pomagałam zaprzyjaźnionemu, początkującemu piwowarowi. Nad Sekwaną zapanowała moda na domowe piwo. To warzenie zmotywowało mnie do powrotu na jedyną właściwą drogę, czyli warzenia we własnym domowym browarze. Dziś warzę piwo pszeniczne. Styl, od którego wszystko się zaczęło. Tradycyjnie pomysłów na kolejne warki jest wiele. Na pewno będzie lambik, bo blend z robaczkami jest na stanie. Na pewno coś mocno chmielonego oraz polskie ale.

 

Notka z Warką nr 38 wrzucę za parę godzin.

 

Pozdrowienia ze słonecznego Wrocławia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 38 – Pszeniczne

 

 

 

Zasyp:

 

pszeniczny - 3 kg

pilzneński - 1 kg

monachijski I – 1 kg

 

Zacieranie:

 

45C – 60 min

67C – 15 min

72C – 20 min

mash out 78C – 5min

 

Chmielenie:

 

60min – 10g Lubelski oraz 15g Hallertauer Mittelfrueh

 

Drożdże: Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20.

 

Wyszło: 24,5 litra, 11,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 39 Nelson

 

Zasyp:

 

pale malt – 4 kg

monachijski I – 0,8 kg

prażona pszenica – 0,25 kg

karmelowy jasny (20-30 ebc) – 0,22 kg

karmelowy (150 ebc) – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min – Pacific Jade 23g (14,8 % a-k)

15 min – Nelson Sauvin 20g (11,2 % a-k)

10 min – mech irlandzki

0 min - Nelson Sauvin 30g

 

Drożdże US-05. Wyszło: 23l, Blg 13.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

Minął rok od ostatniego warzenia. Dziś następuje powrót do dawnego hobby. Może w końcu uwarzę jakiegoś lambika, bo zawsze chciałam pójść w kierunku warzenia piw dzikich. Na razie skromny rozruch browaru w postaci warki numer 40. Przyszłość pokaże, czy będą kolejne.

 

Warka nr 40 Rakau

 

Zasyp:

 

pale malt – 4 kg

monachijski I – 0,8 kg

prażona pszenica – 0,26 kg

karmelowy jasny (30 ebc) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min - Topaz 20g (16,3 % a-k)

15 min - Rakau 20g (10,1 % a-k)

0 min - Rakau 30g

 

Drożdże US-05

 

W planie chmielenie na zimno Rakau.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Warka nr 41   Pils
 

Zasyp:

pilzneński – 4 kg

Pale malt – 0,5 kg
monachijski – 0,5 kg

Zacieranie:

53C – 10 min
63C – 30 min
72C – 30 min

78C - 10 min

 

Chmielenie:

60 min – Iunga 30g (11% a-k)
15 min – Lubelski 25g (3,8% a-k)
10 min – mech irlandzki
0 min - Lubelski 35g

Dwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło: 23 litry, 12 Blg.

Edytowane przez ciafu1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Wracam po niespełna dwóch latach nieobecności. Przez ten czas nie warzyłam. W zasadzie nie mam żadnego wytłumaczenia oprócz ogólnego braku motywacji. W ostatnim czasie poznałam w pracy kolegę, który również warzy w domu i po kilku wspólnych dyskusjach nabrałam chęci do powrotu jeśli chodzi o warzenie. Muszę powiedzieć, że warzenie po tak długiej przerwie sprawiło mi wiele radości, ale trochę zwątpiłam w momencie, w którym filtracja a to zatrzymywała się, a to leciało z wężyka tyle co nic. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z filtracją. Przynajmniej coś mnie zaskoczyło i musiałam sobie z tym poradzić ;)

 

A oto co uwarzyłam:

 

Warka nr 42 – Stout owsiany

 

Zasyp:

 

Pale malt – 3 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 1 kg

goldpils vienna – 0,5 kg

caraaroma – 0,4 kg

pszeniczny – 0,1 kg

palone ziarna pszenicy – 0,25 kg

jęczmień palony – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

67C – 60 min

72C – 25 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min –  Challenger 30g (5,8% a-k)

15 min – Lubelski 25g (4% a-k)

10 min – mech irlandzki 5g

 

Zadane drożdżami S-04. Wyszło 20,5 litra, 12 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Thorgall napisał:

Przy kilogramie płatków,to mogło się lekko przytykaćemoji6.png

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 

Wiem, tylko nie wiem co mnie podkusiło, żeby dobić do kilograma płatków, skoro zawsze do stouta dawałam mniej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.