Jump to content
ciafu1

Browar Grabiszynek

Recommended Posts

Warka nr 1 - Weizen

 

Zestaw CP

 

Zasyp:

 

pilzneński 1,9 kg

pszeniczny 2,1 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 15min

65C ? 15 min

73C ? 45min

mash out 78C ? 5min

 

Chmielenie:

 

60min ? 15g Lubelski

 

Brzeczka zadana drożdżami Wyeast Weihenstephan Weizen 3068. Nie jestem pewna, ale wyszło wtedy tragicznie mało litrów, coś ok. 16-17L (12 BLG). Warka warzona przy pomocy Slotisha. Do dziś zastanawiamy się, dlaczego wyszło tak mało. Weizen zjechał do 3 BLG. Refermentowane 140g glukozy.

 

Piwo warzone podczas zeszłorocznego lipcowego upału. Było bardzo smaczne, ale jak dla mnie zbyt słabo nasycone CO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 ? Saison

 

Zasyp:

 

pilzneński 3 kg

pszeniczny 1 kg

carahell 0,25 kg

caraaroma 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

63C ? 60min

73C - 50min

mash out 78C ? 5min

 

Chmielenie:

 

50min ? 23g Marynki

15min ? 25g Lubelskiego

15min ? 20g curacao

10min ? kilka goździków

 

Wyszło 23,5L ? 12,3 BLG. Zadane drożdżami WY 3724 Saison. Nie zapisałam iloma gramami glukozy refermentowany. Pamiętam jednak, że w trakcie obliczania doszło do pomyłki. Tak tragicznej, że bałam się granatów. Granatów nie było, ale piwo było nieźle nagazowane, aż samo wychodziło z butelek. Generalnie wątpię, żebym raz jeszcze uwarzyła saisona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 ? Dunkelweizen

 

Zasyp:

 

pszeniczny ciemny ? 2 kg

pszeniczny jasny ? 0,75 kg

pilzneński ? 0,75 kg

wiedeński ? 0,75 kg

cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg

carafa I ? 0,05 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 15min

65C ? 15min

75C ? 50min

mash out 78C ? 5min

 

Chmielenie:

 

60min ? 25g Lubelski

 

Wyszło 21L o BLG 12,84. Zadane drożdżami WY 3056. Brak zapisu odnośnie ilości glukozy, którą dodawałam jako syrop w ramach refermentacji. Pamiętam, że piwo miało gorzkawy posmak. Na początku wydawało mi się, że przegięłam z chmielem. Zasugerowałam się przepisem zestawu Dunkelweizen ze strony CP. Cóż, nie wzięłam pod uwagę, że chmiel Lubelski tam wymieniony mógł mieć inną ilość alfa-kwasów w porównaniu z moim Lubelskim. A może też zbyt duża ilość ciemnych słodów? Wzięłam ciemny pszeniczny ze względu na wyczerpanie zapasów słodu pszenicznego jasnego. Na szczęście z czasem gorzki smak ulotnił się i piwo było w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 ? BPA (2.09.2010)

 

Zasyp:

 

pale malt ? 2 kg

pilzneński ? 1,27 kg

wiedeński ? 1,25 kg

cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

64C ? 30 min

72C ? 40 min

mash out 78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60min ? 15g Marynka

30min ? 10g Lubelski

15min ? 10g Lubelski

 

Wyszło 23L ? 12,5 BLG. Zadane drożdżami WY 1214. Brak zapisu odnośnie ilości dodanej do refermentacji glukozy.

To piwo było całkiem smaczne. Musiało jednak trochę poleżeć nim ujawniło oferowaną przez siebie paletę smaków. Także z czasem wyklarowało się. Na pewno jeszcze wrócę do tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 ? Weizen

 

Zasyp:

 

pszeniczny ? 2,4 kg

pilzneński ? 1,4 kg

karmelowy jasny ? 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 15min

65C ? 15min

73C ? 50min

mash out 78C ? 5min

 

Chmielenie:

 

60min ? 13g Halletauer Mittelfrueh

 

Od tej warki posiadam własny śrutownik (Porkert). Nie zapisałam ile litrów mi wyszło. Jedynie mam odnotowane, że po filtracji miałam 25L ? 9,84 BLG, a ostatecznie (po gotowaniu) wyszło 11,61 BLG. Zadane drożdżami WY 3333.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 ? Lager (21.12.2010)

 

Nadeszły mrozy. Mając zabudowany balkon odważyłam się uwarzyć piwo dolnej fermentacji. Warzenie poprzedzone było mierzeniem przez kilka dni temperatury, jaka panowała w tym miejscu. Zbyt dużych wahań temperatury nie zauważyłam, więc postanowiłam, że zrobię to, co do mnie należy, czyli uwarzę piwo!

 

Zasyp:

 

pilzneński ? 3 kg

monachijski ? 1 kg

 

Zacieranie:

 

63C ? 30 min

72C ? 40 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60min ? Marynka 20g

10min ? mech irlandzki 5g

1min ? Lubelski 40 g

 

Wyszło 21,5L ? 12 BLG. Zadane uwodnionymi drożdżami W34/78. Refermentowane 140g glukozy. Jest to piwo, które odurza mnie chmielowym bukietem. Jestem nim zachwycona. Żal tylko, że sezon zimowy minął i niestety mogę zapomnieć o dolnej fermentacji (jeszcze później marcowe uwarzyłam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 ? Oatmeal Stout 12 BLG (29.12.2010)

 

Zasyp:

 

pilzneński ? 2 kg

monachijski jasny ? 1 kg

płatki owsiane błyskawiczne ? 0,8 kg

melanoidynowy ? 0,25 kg

jęczmień palony ? 0,3 kg

carafa I ? 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

67C ? 60 min

72C ? 25 min

próba jodowa ? wsypanie słodów barwiących

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min ? Marynka 30g

15 min ? Lubelski 20 g

10 min ? mech irlandzki 5g

 

Zadane drożdżami S-04. Refermentowane 120g glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 ? Weizen (9.02.2011)

 

Zasyp:

 

pilzneński ? 2 kg

pszeniczny ? 2,5 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 20 min

64C ? 20 min

73C ? 50 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60min ? Hallertauer Mittelfrueh 15g

 

Ostatecznie wyszło 21,5L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WB-06 (?żarłoki?). Refermentowane 160g cukru. Na początku miało się wrażenie, że piwo jest strasznie wodniste i tym samym rozcieńczone, trochę puste w smaku, mimo wszechobecnych bananów. Po 4 tygodniach od rozlewu piwo dojrzało i jest bardziej smaczne. Nie ma już tego wrażenia wodnistości, a smaki się bardziej ułożyły. Nie mniej jednak drożdże WB-06 wybitnymi nie są.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 ? Marcowe (23.02.2011)

 

Zasyp:

 

pilzneński ? 2,5 kg

monachijski jasny ? 1,5 kg

caramunich ? 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

53C ? 10 min

63C ? 15 min

73C ? 50 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60min ? Hallertauer Mittelfrueh 20g

60min ? Hallertauer Tradition 5g

20min - Hallertauer Tradition 15g

10min ? mech irlandzki 5g

5min - Hallertauer Tradition 5g

 

Wyszło 20,5L ? 12,86 BLG. Zadane drożdżami S-23. Refermentowane 140g glukozy. Aktualnie dojrzewa w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-)

Kiedyś musiałam to zrobić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popełniłam dziś jubileuszową warkę nr 10. Chciałam wrócić do korzeni i ponownie wypróbować drożdże Wyeast 3068. Uwielbiam piwa pszeniczne i stąd taką, a nie inną warkę uwarzyłam :smilies:

 

 

Warka nr 10 ? Weizen

 

Zasyp:

 

pilzneński ? 1,25 kg

pszeniczny ? 2,75 kg

carapils ? 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 20 min

64C ? 20 min

73C ? 40 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60min ? Lubelski 15g

 

 

Wyszło nieco powyżej 22 L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WY 3068.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Czy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej

Czy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze?

Na pewno wrócę do 3056, ponieważ ciężko mi było przy Dunkelweizenie coś więcej na ich temat powiedzieć z powodu tej goryczki, która z czasem ułożyła się. Do 3333 też pewnie wrócę, bo dawały ciekawe, rześkie posmaki. Na razie trudno robić ranking. Zbyt mało uwarzyłam, żeby szerzej komentować. Na pewno WB-06 nie są moimi faworytami, ale jeszcze pewnie coś na nich uwarzę, choćby z tego względu, że ostała mi się ich jedna saszetka :smilies: Tym razem jednak dodam słodu karmelowego do zasypu (gdzieś na forum czytałam, że przy tych drożdżach warto dać karmelowego do zasypu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 11 ? Zbożowe

 

Inspirowana recepturą ?6 zbóż? CP. Nie miałam wiedeńskiego, więc dodałam resztki słodów, jakie mi zostały, tak, aby zastąpiły część zasypu, która była zarezerwowana w pierwotnej recepturze dla wiedeńskiego.

 

Zasyp:

 

Orkiszowy ? 0,25 kg

Żytni ? 0,25 kg

Owsiany ? 0,25 kg

Płaskurkowy ? 0,25 kg

Pszeniczny ? 1,25 kg

Melanoidynowy ? 0,1 kg

Monachijski I ? 1,5 kg

Pilzneński ? 0,65 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 10min

55C ? 10min

63C ? 30min

73C ? 40min

78C - 5min

 

Chmielenie:

 

60min ? Marynka 15g

10min ? Lubelski 15g

 

Wyszło 11,78 BLG ? nieco powyżej 23 L (myślałam, że więcej mi odparuje i dobiję do 12 BLG ? no cóż, niewiele brakowało). Zadane uwodnionymi drożdżami T-58.

Edited by ciafu1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyszło 11' date='78 BLG[/quote']

W jaki sposób to mierzysz ?

Najpierw mierzę ballingometrem (równocześnie mierząc temperaturę), a potem wrzucam wyniki do BeerSmith`a, w którym jest opcja wskazująca ile blg przy danej temperaturze. Ballingometr dobrze mi wskazuje mi pomiar - sprawdziłam go w 20st. No chyba, że od tamtego czasu coś mu się zmieniło.

Edited by ciafu1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra.

Mierzył(A) :) Rozumiem intencje, no ale skoro w 25C pokazał mi ballingometr 11,5, a po korekcie w BS wyskoczyło mi 11,78, to tak to zapisałam, nie chciało mi się zaokrąglać.

Edited by ciafu1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli "balingometr" pokazuje Ci poprawnie to pamiętaj jeszcze o błędzie pomiaru i odczytu. Z metrologii wiem że jeśli zależy nam na jak największej wartości to podświadomie zapiszemy wyższy wynik. W moich pomiarach zawsze odejmuję jedną, dwie dziesiąte od tego co widzę albo wydaje mi się że widzę, do tego biorąc poprawkę na menisk.

Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru.

Ależ jak najbardziej jestem. Nigdzie nie pisałam, że jestem w 100% ufna wynikom pomiarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęły ponad 2 miesiące od ostatniego warzenia. Trochę roboty miałam na uczelni i nie miałam za bardzo czasu. Dziś w końcu nastał czas na uwarzenie kolejnej warki. Mianowicie:

 

 

Warka nr 12

 

Piwo inspirowane recepturą kolegi Scooby_Brew (?Sunny Wheat?). Nie zacieram jednotemperaturowo. Zamiast chmielu Wilamette będzie Fuggle, zgodnie zresztą z sugestią w przepisie oryginalnym, a zamiast słodu Cara Crystal zatarłam zwykły karmelowy jasny, bo taki miałam na stanie. Dodam ciut mniej chmielu.

 

Zasyp:

 

Pale Malt ? 2,72 kg

Pszeniczny ? 1,81 kg

Monachijski I ? 0,25 kg

Karmelowy jasny ? 0,12 kg

 

Zacieranie:

 

65C ? 20 min

72C ? 40 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min ? 15g Cascade

60 min ? 15g Fuggle

10 min ? 12g Cascade

10 min ? 12g Fuggle

 

Drożdże ? US-05

Edited by ciafu1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.