Jump to content
Sign in to follow this  
Pawex

Duży fermentator i mało piwa

Recommended Posts

Witam.

 

Pytanie mam tego typu: czy w fermentatorze 30-litrowym mogę zrobić np. 10 litrów piwa? Zgodnie z instrukcją mojego pierwszego browara, zrobiłem 23 litry w fermentatorze 30-litrowym. Teraz mam zamiar kupić ekstrakt, z którego otrzymam coś około 12 albo 15 litrów piwa (nie pamiętam dokładnie, ale to nieistotne). Stąd też pytanie, czy w takim dużym fermentatorze mogę robic takie małe ilości piwa na fermentacji beztlenowej? Wiadomo, że więcej czasu minie, aż CO2 wypełni fermentator, i rurka zacznie bulgotać, ale czy taka duża wolna przestrzeń nie przeszkadza? Czy jest jakaś różnica w postępowaniu z mniejszą ilością brzeczki?

 

Pozdrawiam

 

Paweł

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz spokojnie przeprowadzić burzliwą, natomiast cicha już w jakimś mniejszym pojemniku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

Pytanie mam tego typu: czy w fermentatorze 30-litrowym mogę zrobić np. 10 litrów piwa? Zgodnie z instrukcją mojego pierwszego browara, zrobiłem 23 litry w fermentatorze 30-litrowym. Teraz mam zamiar kupić ekstrakt, z którego otrzymam coś około 12 albo 15 litrów piwa (nie pamiętam dokładnie, ale to nieistotne). Stąd też pytanie, czy w takim dużym fermentatorze mogę robic takie małe ilości piwa na fermentacji beztlenowej? Wiadomo, że więcej czasu minie, aż CO2 wypełni fermentator, i rurka zacznie bulgotać, ale czy taka duża wolna przestrzeń nie przeszkadza? Czy jest jakaś różnica w postępowaniu z mniejszą ilością brzeczki?

 

Pozdrawiam

 

Paweł

Rób śmiało.

 

Co wy wszyscy ostatnio z tym "bulgotaniem" ? ;)

Fermentatory z BA i przypuszczam że te plastikowe no-name potrafia mieć takie nieszczelności, że nic nie będzie bulgotać bo wszystko bokami będzie szło. Masa ludzi w tym ja nawet nie zamykam fermentatora szczelnie tylko nakładam to denko, żeby nic do środka się nie dostało. Inna sprawa na cichej, tutaj zamykam.

A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś poczyniłem 10l piwa w standardowym fermentatorze i wszystko było ;) tylko nie bulgotało w rurce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Castoramie, Leroy Merlin i podobnych sklepach można kupić kubełki o pojemności całkowitej 15l z atestem do żywności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał.

Uważasz że drożdże potrzebują tlenu podczas fermentacji burzliwej?

Przeszukaj forum albo internet a zobaczysz że jesteś w błędzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał.

Uważasz że drożdże potrzebują tlenu podczas fermentacji burzliwej?

Przeszukaj forum albo internet a zobaczysz że jesteś w błędzie.

Źle mnie zrozumiałeś. Określenie fermentacja beztlenowa dla burzliwej dla mnie jest na wyrost. Wiem, że w ten sposób określane sa praktycznie wszystkie fermentacje alkoholowe ale akurat w przypadku piwnej burzliwej kompletnie mi to nie pasuje bo praktyka w wielu przypadkach odbiega od teorii.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał.

pokaż fermentację tlenową to nobla z biologii dostaniesz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał.

pokaż fermentację tlenową to nobla z biologii dostaniesz ;)

\

Obędzie się bez nobla:

1. fermentacja octowa - co poniektórzy moga stwierdzić, że uważana jest za pseudofermentacje ;)

2. sposób na uzdatnianie ścieków w oczyszczalniach tzw. TFS

 

Ale odbiegamy od tematu :) Zwał jak zwał, z dostępem do tlenu czy bez.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ja myślałem że robimy piwo a nie ocet albo uzdatnianie ścieków...

 

Fermentacja ze względu jakie w niej zachodzą reakcje musi być beztlenowa a mówienie o fermentacji tlenowej to jak mówienie o ciepłych lodach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Wam pięknie za wyrażenie opinii i upewnienie mnie, że jednak mogę działać na dużym 'wiadrze'. A z tym bulgotaniem... no cóż, może to i gadżet, ale daje poczucie, że hodowla żyje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj małych fermentatorów, są dostępne o róznych pojemnościach, nie musi być kupiony jako fermentator, z tego samego materiału robione są wiadra do spożywki, najmniejszy jaki mam to 10 l (kupiony w sklepie z zaopatrzeniem pszczelarzy jako pojemnik na miód). Robiąc fermentacje burzliwą małej ilości piwa w dużym fermentatorze nic złego nie stanie się, powstałe CO2 zabezpieczy piwo. Po przelaniu na cichą duży fermentator będzie wadą, pozbędziesz się ochronnej warstwy CO2, większa część fermentatora będzie wypełniona powietrzem - grozi to utlenieniem piwa i ułatwia infekcje. Przy braku mniejszego fermentatora (lub butli szklanej), najlepiej nie przelewać na cichą, piwo po dodatkowych ok.10 dniach butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites
w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam

A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam odwrotny problem.Balon 25L a chciałbym zrobić piwo z puszki.Wg instrukcji mam uzyskać 23 l. Mam pytanie czy wystarczy 25?A jeśli nie to czy mogę na początek rozprowadzić zawartość puszki np w 18 litrach a jak piana troche opadnie dolać brakujące 5litrów?

Proszę o pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam odwrotny problem.Balon 25L a chciałbym zrobić piwo z puszki.Wg instrukcji mam uzyskać 23 l. Mam pytanie czy wystarczy 25?A jeśli nie to czy mogę na początek rozprowadzić zawartość puszki np w 18 litrach a jak piana troche opadnie dolać brakujące 5litrów?

Proszę o pomoc!

2 litry zapasu to bardzo mało, ja bym rozpuścił w mniejszej ilości wody, tak zostawił i miał mocniejsze piwko. I lepiej nie majstruj z dolewaniem wody podczas fermentacji bo coś zakazisz i będzie niedobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jak łącznie wyjdzie 18 L to będzie dobrze?

Zapas 5 litrów w baniaku jest już rozsądną wartością.

 

Czy nie będzie zbyt nachmielone?

To zależy czy lubisz nieco mocniej chmielone, to by było o około 20% więcej od normy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam

Lepiej przejść się do piekarni gdzie robią słodkie wypieki, ser i marmolady są w takich wiadrach dostarczane (tyle że bez miarki) a potem lądują w śmietniku.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł' date=' polecam[/quote']

A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli.

W Leroy-Merlin są takie same i są do nich pokrywki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł' date=' polecam[/quote']

A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli.

tak, w rzeszowskiej castoramie są też pokrywki do tych wiaderek po mniej niż 2 zł, dziwne że u Ciebie ich nie ma :smilies:

jak byś chciał to mogę Ci kupić i wysłać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za propozycję, ale w sumie nie śpieszy mi się więc prościej będzie jak sprawdzę podczas najbliższej wizyty w Leroy-Merlin lub w castoramie w Opolu. Nie pierwszy raz mi się zdarzyło że widziałem coś w opolskiej castoramie a w kędzierzyńskiej tego nie mieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.