Jump to content
Sign in to follow this  
muavmf

Tegoroczny, jednoroczny chmiel lubelski.

Recommended Posts

Jednoroczny, czyli w tym roku sadzony, czy taki, który już ma 1 rok?

Masz już szyszki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, w tym roku sadzony,czyli kilkumiesięczny - a nie jednoroczny, jeden sztober Marynki i jeden Lubelski. Wyrosły na 5m. Lubelski ma już ładne szyszki, Marynka dopiero kwiaty, zawiązujące się w szyszki.

Jeżeli to widać ??? po lewej marynka po prawej lubelski.

Edited by muavmf

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie na 3 Marynki i 3 Lubliny. Przyjęły się 2 Marynki, z czego obie bardzo dobrze, oraz 3 lubelskie, z czego jeden bardzo ładny, a dwa takie trochę kulawe. Na wielkie zbiory nie liczę, grunt żeby się dobrze ukorzenił na przyszły rok. Ale jakby mi na jedną warkę starczyło to bym nie pogardził. Muszę dzisiaj go wnikliwie pooglądać, może coś znajdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale wam zazdroszce teraz :smilies: A ja głupi zastanawiałem sie czy sadzić. Mam tyle gruntu że szok wolnego. Na przyszły rok robie akcje z chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na czym polega przechowywanie potem ? Zamraża sie czy najpierw suszy. Jak to wyglada dale po zerwaniu szyszek ?

hi hi potem sie dodaje do piwa :smilies: najlepiej przechowuje sie w butelkach :(

Ja w tym roku też zacząłem i też mam zawiązki. Na cztery sztobry przyjęły się dwie marynki i dwa lubelskie i wyrosły na ok 3,5 m. Już się nie mogę doczekać. Też mogę służyć sztobrem na wiosnę o ile mi ktoś powie jak go pozyskać . Chociaż zakup sztobrów w BA to niewielki wydatek a może profesjonalne ich przygotowanie ma jakieś znaczenie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba średnie ma to znaczenie. Kupiłem w tym roku dwie marynki i dwa lubelskie. Przy takim zakupie dorzucali jeden sztober gratis do wyboru, więc razem miałem 3 lubelskie. Marynki i jeden lubelski przyjęły się rewelacyjnie. Drugi lubelski słabowicie, ale też w końcu zaskoczył. Trzeci lubelski nie dał znaku życia - to pewnie ten 'gratis'... :|

Pną się na pięć metrów, ale o kwiatach czy zawiązkach szyszek na razie ani słychu ani widu. Może dostałem egzemplarze męskie? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pną się na pięć metrów, ale o kwiatach czy zawiązkach szyszek na razie ani słychu ani widu. Może dostałem egzemplarze męskie? :D

U was jest późniejsza wegetacja. :|

Na mojej Marynce są ładne kwiaty, na Lubelskim pączki kwiatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wygląda to tak

z 5 marynki i 5 lubelskiego wyrosły wszystkie :D

Szyszki marynki zaczęły pachnieć i są tłuste od żywicy , lubeskie jeszcze nie pachną. Zdjęcia z wczoraj. pozdrawiam

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow :o

No piękny widok. Ja trochę chyba zaniedbałem podlewanie w upały. No ale w przyszłym roku będzie lepiej, bo wykopaliśmy studnię. Tak mi ręka drżała przed podlewaniem chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak książkowo to ma kolega np tu:http://free.of.pl/c/chmiel_biul/artykul08.htm

Pozdrawiam Adam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak książkowo to ma kolega np tu:http://free.of.pl/c/chmiel_biul/artykul08.htm

Pozdrawiam Adam.

Książkowo owszem wiemy, ale jak koledzy z doświadczeniem zbierają? Ja chyba się pokuszę w tym tygodniu. Ma być ciepło to i suszenie na strychu będzie lepiej przebiegało. Grad uszkodził mi sam chmiel i konstrukcję nośną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz kompletny zestaw rad, jak rozpoznać czy chmiel dojrzał:

 

Szyszka dojrzała do zbioru powinna:

1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni

2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek

3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy

4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zapytam wprost, czy ktoś już zbierał?

Ja nie zbieram - zaliczyłem napad mszyc w tym sezonie i nie ma co...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już chciałem dziś zbierać, ale zbrakło mi czasu. Może we środę. Zdaje mi się, że jest już zdatny. W ubiegłym roku zebrałem za szybko i po wysuszeniu w ogóle nie pachniał...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromatyczny zebrałem wczoraj. Był trochę potrzaskany gradem i nie chciałem czekać na jakieś nieszczęśliwe skutki. Zebrałem 3/4 wiadra 20l z 5 krzaków, niestety nie zważyłem, ale to chyba i tak dobry wynik jak na pierwszy sezon (teoretycznie miało go nie być w pierwszym roku uprawy) . Dzisiaj po południu przyatakuję Marynkę :D . Wieczorem jeśli się wyrobię to wrzucę zdjęcia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto moja przygoda z chmielem - choć nie ze swojego chmielnika. Mam sporo chmielu z profesjonalnej plantacji koło Strzegomia. Jak suszycie chmiel ? Ja używam do tego celu piekarnika, 50C ale nie mam zielonego pojęcia ile to powinno trwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.