Jump to content
Sign in to follow this  
BasTek

Dodanie glukozy przy przelewaniu na cichą

Recommended Posts

Cztery dni temu zastawiłem Coopers Draught + WES Jasny 1,7kg po dolaniu wody (ok. 23l ;)) wyszło mi 10°Blg, aktualnie odfermentowało do 3,5°Blg, w sobotę zamierzam przelać piwo na cichą fermentację na ok. 2tyg. i pytanie czy mogę dodać przy tej okazji ze 100g. glukozy gotowanej w wodzie i ostudzonej czy może teraz to dodać albo może dodać ze 100g. suchego ekstraktu słodowego Jasnego? Tyle tylko że ekstraktu nie załatwię do soboty niestety ;/ Moje ewentualne pytanie to jak by ta glukoza zmieniła smak w stosunku do objętości % piwa? dodam że zamierzam je od fermentować do 1-1,5°Blg

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites
W jakim celu ta glukoza ?

Chodzi o to żeby podnieść zawartość Blg a tym samym żeby podnieść szacowaną zawartość % piwa do 5

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites
W jakim celu ta glukoza ?

Chodzi o to żeby podnieść zawartość Blg a tym samym żeby podnieść szacowaną zawartość % piwa do 5

Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu, możesz tak zrobić. Twoja wola ;)

 

Albo dodaj glukozę teraz, pozostaw jeszcze kilka dni i potem zlej na cichą? Pewnie tak będzie lepiej dla klarowności..

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %.

czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %.

czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego?

Dodatkowy alkohol oczywiście uzyskasz. Anteksowi chodzi o to, że korektę ekstraktu powinieneś zrobić od razu na początku fermentacji..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %.

czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego?

Możesz dać, Twój wybór

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu, możesz tak zrobić. Twoja wola ;)

Napisze jeszcze raz, cicha ma inne zadanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu' date=' możesz tak zrobić. Twoja wola ;)[/quote']

Napisze jeszcze raz, cicha ma inne zadanie

Zgadzam się z tym, niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgadzam się z tym, niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit.

Dobra, a te 100g. glukozy o których napisałem na początku licząc że po przelaniu będzie ok. 22l wystarczą na uzyskanie dodatkowego 0,5% czy może dodac więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgadzam się z tym' date=' niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit.[/quote']

Dobra, a te 100g. glukozy o których napisałem na początku licząc że po przelaniu będzie ok. 22l wystarczą na uzyskanie dodatkowego 0,5% czy może dodac więcej?

A te 0,5% to Ciebie chyba nie zbawi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz.

Dzisiaj po zrobieniu pomiaru Blg spróbowałem smak i jak dla mnie jest jak najbardziej OK., nie za duża ani za mała goryczka (w sam raz jak dla mnie) i w ogóle, aktualnie żadnych posmaków bimbrowych boli mnie mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą ale tez zastanawiam się czy warto psuć smak piwa dodatkową ilością glukozy niż to co jest konieczne do nagazowania.

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz.

Dzisiaj po zrobieniu pomiaru Blg spróbowałem smak i jak dla mnie jest jak najbardziej OK.' date=' nie za duża ani za mała goryczka (w sam raz jak dla mnie) i w ogóle, aktualnie żadnych posmaków bimbrowych boli mnie mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą ale tez zastanawiam się czy warto psuć smak piwa dodatkową ilością glukozy niż to co jest konieczne do nagazowania.[/quote']

Zakładam się o beczkę piwa że nie wyczujesz różnicy pomiędzy 4,5a 5%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszesz że jest ok.? Jeżeli zamierzasz w przyszłości warzyć piwo zacierając to proponuję zostaw kilka butelek Coopers Draught'a do porównania. Na 100% zmienisz obecne zdanie. A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
boli mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą

Jeżeli zeszło z 10°Blg do 3,5°Blg to pewnie będzie mniej niż 4,5%. Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć, że takie piwo będzie na pewno lepsze niż brewkit z dodatkiem cukru, który odfermentuje np. do 1°Blg. Zrobienie piwa treściwego z małą zawartością alkoholu to też sztuka. Ja bym na Twoim miejscu nic z nim nie robił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok.

A cóż to za kategoryczny osąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osąd ów wynika z zeszłorocznych doświadczeń. Coś mnie podkusiło i zakupiłem sobie Coopers'y: Bitter (18L + 0,8 kg Brewing Sugar Youngs'a) i Lager ( 17L +0,6 kg Brewing Sugar Youngs'a). Jako że kubki smakowe mam nie tresowane, ocena ograniczona do: smakuje nie smakuje. I niestety nie smakowało nie tylko mi ale i kilku znajomym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Czyli z tego co piszesz wynika że zrobiłeś złe piwo.

To nie przesądza ze kolegi też będzie złe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A te 0' date='5% to Ciebie chyba nie zbawi ;)[/quote']

Głównie to chodzi mi o to żeby jakiś sikacz z tego nie wyszedł

Jak tak bardzo ci zalezy na % to moze zamiast warzeniem piwa destylacja sie zajmij?

Ewentualnie produkcja takiego wynalazku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Około 140g glukozy i tak dodasz - do refermentacji przy rozlewie do butelek. Jeżeli masz ok. 20l, to podniesie zawartość alkoholu o 0.3-0.4%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok. ...Coś mnie podkusiło i zakupiłem sobie Coopers'y: Bitter (18L + 0,8 kg Brewing Sugar Youngs'a) i Lager ( 17L +0,6 kg Brewing Sugar Youngs'a). Jako że kubki smakowe mam nie tresowane, ocena ograniczona do: smakuje nie smakuje. I niestety nie smakowało nie tylko mi ale i kilku znajomym.

Jakoś moje piwa (pół roczny LAGER[Jasne] i kilka innych) bardzo smakują mojemu Bratu (a piwoszem jest doświadczonym), kilku kolegom (też piwoszom) i znajomym (domagają się kolejnych). Ja też nie jestem "rozczarowany".

A tak na marginesie - do English Bittera Coopersa dodaje się 500g suchego ekstraktu słodowego.

Dodając cukier piwowarski w takich ilościach zrobiłeś niezłe sikacze. W tym 'cukrze piwowarskim' jest mieszanka glukozy z maltodekstrynami. Nie pamiętam jakie są proporcje ale glukozy dałeś pewnie mniej niż pół kilo. Pamiętaj też, że dawka izomeryzowanego ekstraktu chmielowego obliczona jest zazwyczaj na 21-23 litry brzeczki.

 

No i wyniki Żywieckiego KPD 2009 w kategorii Mild/Brown Ale przeczą teorii, że "z "konserwy" nie ma prawa smakować ok".

 

A tu o moim Coopers English Bitter

 

p.s. wiem, że piwa "zacierane" smakują lepiej....

 

EDIT: a odpowiadając na zapytanie to ja bym sobie darował te 0,5% alkoholu. Zostaw na cichą (tydzień - 10dni) - pamiętaj też, że piwo zyska na smaku gdy dojrzeje w butelce (ja czekam zawsze ok 2-3mce).

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
... A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok.

Wypisując tak stanowcze osądy uwłaczasz ludziom którzy robią piwo z jak to piszesz "konserw". Wykonałem ponad 20 takich piw i stanowczo się z Tobą nie zgadzam. Robienie piwa ze słodów z procesem zacierania nie jest jedyną słuszną metodą wykonanie dobrego piwa.

 

PS: Widocznie nie potrafisz robić piwa z "konserw".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.